Dierenactivisten voeren dinsdag actie bij kippenslachterij in Sint-Eloois-Vijve

Het Nederlandse Boxtel stond deze week in rep en roer na een guerrilla-actie van dierenrechtenorganisaties. Ze drongen er binnen in een varkenskwekerij, waarop er een veldslag ontstond met lokale boeren. Verschillende actievoerders werden opgepakt, waaronder ook enkele landgenoten. Zij maken zich klaar voor hun volgende actie in… Sint-Eloois-Vijve.

Clio F. is een van de activisten die dinsdag naar Waregem afzakt. © gf

Auto’s die op hun dak belanden, een regen van stenen en andere projectielen en de tussenkomst van de Nederlandse mobiele eenheden. Het landelijke Boxtel was heel even het centrum van de wereld, toen Meat the Victims besloot er een varkenskwekerij te gaan bezetten in een poging minder fraaie taferelen wereldkundig te maken. De Nederlandse rellen werden overgoten met een West-Vlaamse saus, want al snel bleek dat enkele activisten uit onze provincie afkomstig waren.

We brengen dinsdag de vrachtwagens die willen binnenrijden tot stilstand

We slaagden erin enkelen onder hen terug te vinden. In een exclusief interview met onze krant lieten ze blijken dat hun volgende prikactie in Waregem zou plaatsvinden. Een actie die schijnbaar helemaal niet inzet op geweld, maar eerder op informatieverstrekking. Clio F., een van de activistes die aanwezig was in Nederland, laat meteen blijken dat kippenslachterij Van-O-Bel in de Waregemse deelgemeente Sint-Eloois-Vijve op 21 mei aan de beurt is.

Meer dan 300 boeren

“Laat me meteen duidelijk maken dat wij helemaal niet zo gewelddadig zijn als men laat uitschijnen”, steekt ze van wal. “Een van onze drijfveren is vreedzaam protest, zodat we wanpraktijken en dierenmishandeling aan de kaak kunnen stellen. In Nederland werden wij als doelwit behandeld. Meer dan 300 boeren werden opgejut door lobbyisten om ons aan te vallen”, dixit de 35-jarige activiste die afkomstig is uit Koksijde. “Wij hebben helemaal niets gedaan om dergelijke agressie uit te lokken.”

De keuze van Waregem als volgende locatie is niet lukraak, zo blijkt. “We beschikken over een groot netwerk van activisten wereldwijd. We vormen zeker geen grote groep, maar we strijden allemaal voor het dierenwelzijn. Dus we houden elkaar op de hoogte. Toen we vernamen dat een actie op til stond in Waregem, aarzelden we dan ook geen moment om ook daar onze steun te gaan verlenen”, licht Clio F. toe.

Geen bezetting

De protestactie in Waregem wordt dus niet georganiseerd door hen die in Nederland aanwezig waren, maar wel door Micha L. (42) uit Dentergem. “Ik was zelf niet in Boxtel, maar heb de situatie wel op de voet gevolgd.” Micha laat meteen uitschijnen dat de actie in Waregem volledig los staat van wat in Nederland is voorgevallen. “Met ons SAVE Movement willen we uiteindelijk wel hetzelfde bereiken als het Meat the Victims-collectief, alleen doen we het op een andere manier. In Waregem is het zeker niet de bedoeling om de kippenslachterij binnen te dringen of te gaan bezetten, wij zijn een love-movement en doen dit louter uit liefde voor mens en dier. We zijn stuk per stuk pacifisten en gaan nooit de confrontatie aan met eender wie. Onze actie bestaat erin vrachtwagens die de slachterij willen binnenrijden gedurende drie minuten tot stilstand te brengen. Na die drie minuten laten we de vrachtwagens gewoon doorrijden.”

Over het doel van de actie is Micha duidelijk. “Mensen, consumenten dus, zijn zich totaal niet bewust van wat ze op hun bord krijgen. Alle verhalen over dierenwelzijn binnen kwekerijen en slachterijen zijn larie en apekool. Dieren krijgen vaak dagen voordat ze geslacht worden helemaal niets meer te eten of te drinken, om ervoor te zorgen dat hun darmen proper zijn. Dan spreek ik nog niet eens over de manier waarop dieren geslacht worden.”

Geen geweld, wel veel beelden

“We willen dit aan de kaak stellen en hiervan een stille getuige zijn. We proberen zoveel mogelijk op beeld vast te leggen en dit wereldkundig te maken in de hoop dat mensen van hun vleesconsumptie afstappen. Daarvoor hebben we geen geweld nodig, maar beelden. Heel veel beelden. Dit doen we op een legale manier. We hebben ook de toestemming van politie en de burgemeester van Waregem”, besluit Micha L.

Bij kippenslachterij Van-O-Bel was niemand bereikbaar voor commentaar. (Christophe Lefebvre)

Burgemeester Kurt Vanryckeghem: “Kordaat optreden”

Met de recente gebeurtenissen in het achterhoofd houdt burgemeester Kurt Vanryckeghem de zaak nauwlettend in de gaten.

“Ik bevestig dat we een aanvraag hebben binnengekregen voor een vreedzaam protest, tussen 1 en 2 uur ‘s nachts”, klinkt het. “Vanzelfsprekend hebben wij geen problemen met vreedzame acties. Ik heb de politie wel opgedragen een extra oogje in het zeil te houden. Ik ben niet van plan om situaties zoals in Nederland te tolereren. De politie zal kordaat optreden mocht de zaak uit de hand lopen.”

Bij de politie klinkt het dat het niet de gewoonte is haar strategie uit de doeken te doen, uit vrees dat het voor alle betrokken partijen te eenvoudig zou worden. Het inzetten van agenten in burger is niet uitgesloten. (CLL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.