Dienstenhuis Groenhove heropent cafetaria en gaat met Aramark in zee

Op het terras van cafetaria De Groene Specht van het Dienstenhuis Groenhove: pr-verantwoordelijke Hans Maton en directeur Barbara Demeulenaere.©Johan Sabbe
Op het terras van cafetaria De Groene Specht van het Dienstenhuis Groenhove: pr-verantwoordelijke Hans Maton en directeur Barbara Demeulenaere.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Na maandenlang nagelbijtend wachten op coronaversoepelingen kan het Diocesaan Dienstenhuis Groenhove in Torhout eindelijk weer in actie schieten. Nog niet meteen op volle kracht, maar sinds enkele dagen toch al met de heropening van het terras van cafetaria De Groene Specht en vanaf woensdag 9 juni ook bediening binnenin. Nieuw is dat er voortaan met het ervaren cateringbedrijf Aramark samengewerkt wordt.

“We zijn blij dat het oude normaal ook voor ons dienstenhuis in zicht komt”, zeggen directeur Barbara Demeulenaere en pr-verantwoordelijke Hans Maton. “Uit dank voor het geduldige wachten pakken we in juni voor de bezoekers van de cafetaria met een actie met gratis koffie uit.”

Democratische prijzen voor tearoom en dagschotels

Uiteraard heeft het Diocesaan Dienstenhuis Groenhove, mooi ingebed in de pracht van het bos, veel meer te bieden dan alleen maar de cafetaria. Er zijn de wandelpaden op het domein, de vergaderzalen, het klooster met de zusters, de kantoren, de grote polyvalente zaal en de vestiging van BLO-school De Torretjes.

“Corona heeft veel op een laag pitje gezet en woog zwaar op de mensen door, maar gelukkig is er nu beterschap in zicht”, haalt Barbara Demeulenaere opgelucht adem. “Ons terras is weer elke dag van 13.30 tot 17 uur voor tearoom toegankelijk, behalve op zaterdag, onze sluitingsdag. En vanaf woensdag 9 juni verwelkomen we de mensen ook binnenin met tussen 11.30 en 13 uur de mogelijkheid om op weekdagen een dagschotel te eten, met inbegrip van verse soep en dessert. Dat kost maar 15 euro. Tegelijk blijft de tearoom doorlopen, binnen en buiten, op zondag zelfs wat langer tot 18 uur. We hopen dat we die dag zo snel mogelijk onze vrijwilligers mogen herinschakelen.”

In juni een dagschotel komen eten, levert tot eind augustus een gratis koffie op

“Wie in juni een dagschotel bestelt, krijgt een bonnetje voor een gratis koffie, te gebruiken tot eind augustus. Onze prijzen zijn democratisch als vanouds. De zowat tien vaste personeelsleden kunnen gelukkig opnieuw aan het werk, want al sinds oktober van vorig jaar zaten ze in het stelsel van economische werkloosheid, wat uiteraard niet aangenaam is.”

Verse maaltijden worden professioneel bereid

Nieuw is de samenwerking met Aramark, een grote speler op het vlak van catering. Een ervaren kok komt dagelijks de verse maaltijden bereiden: voor de klanten van de cafetaria, maar ook voor de aanwezige leerlingen van De Torretjes. “Dat gebeurt met kwalitatieve ingrediënten”, zegt Hans Maton. “Aramark stilt op een toegewijde wijze de honger. Het bedrijf heeft een enorme expertise op het vlak van catering. Aramark is in 22 landen actief en stelt om en bij de 250.000 mensen tewerk, waarvan ongeveer 500 in België. Aramark is al decennialang de vaste partner van de Olympische Spelen en de Paralympics en zal in 2024 ook present zijn op de Olympische Spelen in Parijs. Voor Groenhove is het een voorrecht om voor de verzorgde maaltijden met zo’n vermaarde onderneming in zee te kunnen gaan.”

Virgo Fidelis bestaat 65 jaar in 2022

“Het Dienstenhuis Groenhove is in 2022 aan zijn 65ste verjaardag toe, een briljanten jubileum”, vervolgt Hans Maton. “Het kloosterdomein Virgo Fidelis ging in 1957 van start als vakantieoord voor vrouwelijke religieuzen. Daarna vonden er ook retraites plaats, plus de opleiding van de novicen. In 1967 werd het een diocesaan dienstencentrum.”

Wijlen monseigneur De Smedt, die in 1952 bisschop van Brugge geworden was, nam in 1955 het initiatief om in Groenhove 33 hectare bosgrond te kopen en er Virgo Fidelis op te richten.

De vrouwelijke religieuzen genoten in die jaren weinig ontspanning en de bisschop wou hen de kans geven om een aantal dagen of weken per jaar in het bosrijke domein vrij te nemen. Aanvankelijk was Virgo Fidelis dus puur een vakantieoord voor zusters.

Er werd in het domein een openluchtzwembad van 60 bij 40 meter aangelegd, er kon in bootjes geroeid worden, er stonden allerlei speeltoestellen opgesteld en er werd – op nadrukkelijk verzoek van de bisschop – zelfs een duivenhok geplaatst. Alles bij elkaar een soort pretpark avant la lettre.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier