Dienst voor toerisme klaar voor verhuizing

Schepen Marc De Keyrel, Karine Callewaert van de dienst gebouwen, burgemeester Lies Laridon, Peter Demarée van de Dienst Toerisme en schepen Karline Ramboer in de interactieve kaartenkamer van de nieuwe dienst voor toerisme in Diksmuide. (Foto TVDA)
Redactie KW

De nieuwe dienst van toerisme van Diksmuide is klaar. Op 20 april verhuist de dienst naar een compleet gerestaureerd gebouw naast het stadhuis op de Grote Markt.

Sinds 1992 bevond de dienst voor toerisme in Diksmuide zich naast de Boterhalle op de Grote Markt. De onthaalruimte voldeed al een tijdje niet meer. In 1992 werden er ongeveer 5.000 bezoekers per jaar ontvangen. Intussen tekent Diksmuide ongeveer 20.000 baliebezoekers per jaar, met een uitschieter van ruim 27.000 in 2014. Op drukke dagen stonden bezoekers soms tot op de straat in de rij.

Na de verhuizing van enkele stadsdiensten naar het nieuw administratief centrum op de Heernisse ontstonden er mogelijkheden om de toeristische dienst onder te brengen in de voormalige ontvangerij in het stadhuis op de Grote Markt. Met de restauratie van het stadhuis werd dan ook daarvoor gekozen.

De garage – het voormalige koetshuis – aan de achterkant van het gebouw werd erbij betrokken zodat er extra ruimte en betere toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers ontstond. De troeven van Diksmuide en de Westhoek komen thematisch aan bod in de grote inkomruimte, de interactieve kaartenkamer of via persoonlijk advies aan de balie.

In de grote inkomruimte, de vroegere garage of het koetshuis kunnen bezoekers papieren info meenemen. De inkomruimte is toegankelijk via de Van Poeckestraat die een plein wordt, en via het hekken en de koer van het stadhuis.

De interactieve kaartenkamer is bereikbaar via schuifdeuren in de grote inkomruimte. Ook hier kunnen de bezoekers op eigen houtje ongestoord praktische info opzoeken om een uitstap in Diksmuide of in de Westhoek voor te bereiden. Aan de muur hangen twee grote kaarten. Verder staan er drie interactieve aanraakschermen. Een toont de Diksmuidse troeven, een tweede handelt over de Eerste Wereldoorlog en een derde gaat dieper in op toeristische info over het erfgoed, het platteland met het recreatieve aanbod en de couleur locale van de Westhoek. In de derde ruimte kunnen bezoekers nog persoonlijk advies vragen aan de balie.

Tegen het najaar van 2015 zal de bezoeker vanuit de dienst voor toerisme in de kelder van het stadhuis ook de verhalenschat van Diksmuide en de Westhoek kunnen ontdekken. Aan de hand van voorwerpen zullen de bezoekers worden aangezet om stad en streek te verkennen. Ook de werking van het stadsarchief krijgt een onderkomen in de kelder van het stadhuis. De dienst evenementen verhuist eind april naar de eerste verdieping van het gebouw.

De schepenen Marc De Keyrel en Martin Obin en burgemeester Lies Laridon in de kelders van het stadhuis. (Foto TVDA)
De schepenen Marc De Keyrel en Martin Obin en burgemeester Lies Laridon in de kelders van het stadhuis. (Foto TVDA)

Behalve op de restauratiesubsidie kon de Stad Diksmuide ook op 460.000 euro aan toeristische subsidies rekenen vanwege Europa, Toerisme Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen. Hierdoor werd de totale kostprijs van 594.000 euro herleid tot 134.000 euro voor de stad.

Het nieuwe toerismekantoor kan alvast eens bezocht worden tijdens de opendeurdagen op zaterdag 25 en zondag 26 april 2015 van 10 tot 17 uur.

(TVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier