Dienst pediatrie van Jan Ypermanziekenhuis in Ieper neemt robot Happy in gebruik

De doop met Carine Bouw, hoofdverpleegkundige pediatrie; An Devos, spelbegeleiding pediatrie; Louise Mostaert, stagiaire speelkamer en Eva Aelbrecht van de pastorale dienst. © EG
Redactie KW

In het Jan Ypermanziekenhuis werd Happy, de Zora Robot, donderdag feestelijk gedoopt. Nadien volgde een babyborrel met taart en drank.

De Zora Robot is de eerste ‘humanoïde’ robot ter wereld die rechtstreeks ingezet werd om mensen te helpen. De Zora Robot is een 57 centimeter grote programmeerbare robot, die over allerlei soorten sensoren beschikt en kan ingezet worden in de zorgsector. Het Jan Ypermanziekenhuis kreeg een Zora Robot, die geschonken werd door een IT-bedrijf. De Zora Robot werd gedoopt en kreeg de naam ‘Happy’. In eerste instantie is het de bedoeling om Happy in te zetten in de pediatrie en kinderen te entertainen. Op termijn zal de Zora Robot ook op andere diensten worden ingezet om patiënten te helpen bij hun revalidatie na een behandeling.

Doop en babyborrel

“We zetten Happy in wanneer kinderen op de dienst pediatrie aankomen”, zegt Dennis Logie, diensthoofd accreditatie en interne audit. “Hij kan even goed gebruikt worden om een verjaardagsfeestje op te luisteren. Hij kan praten, zingen en dansen en wordt een vaste partner in de spelbegeleiding. Happy spreekt Nederlands, Frans en Engels en is al een kleine maand in de dienst pediatrie ingezet. De reacties van de kinderen zijn heel positief. De Zora Robot kost tussen de 15.000 en de 20.000 euro. Het is de bedoeling om hem op een slimme manier te gebruiken om kinderen op te vrolijken.”

(EG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.