Diëgo Van De keere geeft workshops natuurbeleving met Anupana in Beernem

Diëgo Van De Keere, al van jongsaf geïnteresseerd in de natuur. © gf
Redactie KW

Zaterdag geeft Diëgo Van De Keere een workshop verticaal tuinieren in OC De Kleine Beer in Beernem. Met zijn bedrijf Anupana helpt Diëgo anderen bij het opzetten van een eetbaar ecosysteem, anders gezegd, een moestuin. Belangrijk voor Diëgo is het sociale aspect van ecologisch tuinieren. “Als mensen uit één buurt werken aan een moestuin, volgt de sociale cohesie vanzelf”, aldus Diëgo Van De Keere.

Al van op jonge leeftijd was Diëgo geïnteresseerd in de natuur. Hij leerde zichzelf de werking van een ecosysteem en wilde bioloog worden. Later bleek dat de opleiding daarvoor helemaal anders was dan wat hij verwachtte. De 35-jarige man uit Maldegem haalde zijn kennis vooral uit cursussen, korte opleidingen en eigen observaties. “Ik heb cursussen natuurgids en Permacultuur gevolgd met de bedoeling mens en natuur nog meer te verbinden. Bij Permacultuur probeer je met de natuur om te gaan als een volledige cirkel waarbij niks verloren gaat. Als je een deel uit die cirkel haalt, verdwijnt het evenwicht en de flexibiliteit van de natuur”, legt Diëgo uit.

Anupana

Zijn bedrijf Anupana geeft workshops natuurbeleving, natuurconnectie en helpt anderen om een eigen ecosysteem op te zetten. “Momenteel zijn het vooral buurtmoestuinen in Gent en tuinen van scholen. Ik geef advies en leer hen tuinieren met afvalmaterialen zoals flessen en paletten”, legt hij uit. Toen hij klein was, zag hij dat meer en meer stukken natuur veranderden in verkavelingen. Diëgo: “Ik wist wat er in die natuur leefde en groeide, dus ik zag alles kapotgaan. Mijn beroep is niet echt tuinieren, maar veel meer het duurzaam opzetten van nieuwe ecosystemen. Ik heb een educatieve job, maar natuurlijk help ik de mensen graag door zelf mijn handen in de grond te steken.”

De zaakvoerder van Anupana begint elke dag door tot zichzelf te komen. Bij mooi weer gaat hij even naar buiten om neer te zitten en te mediteren. “Ik wil elke dag starten met een schone lei. Vaak met wat bessen uit mijn tuin voor in mijn havermoutpap.” Daarnaast gaat Diëgo regelmatig in de natuur wandelen. Zo houdt hij connectie en weet hij wat er op dat moment groeit. “Ik ben pas echt mee met het leven als ik zelf ben gaan kijken welke planten er groeien, welke vlinders er vliegen,… Zo is de natuur een beetje mijn Twitter, zo hou ik mezelf up-to-date.”

Sociaal verhaal

Buurtmoestuinen opzetten in Gent bezorgt de buurtbewoners niet alleen een oogst om van te eten. Door met die mensen een ecosysteem op te zetten, brengt Diëgo mensen samen. “Een buurtmoestuin zorgt zowel voor een ecologisch evenwicht, als een sociaal verhaal. Samen in de natuur aan een oogst werken, brengt mensen die elkaar anders nooit zien, samen. Naast de tuin gaan ze eens iets drinken of koken ze samen iets met de oogst. Ze steken samen hun handen in de grond. De connectie met de natuur is een logisch gevolg van de sociale cohesie in een buurtmoestuin. Iedereen leeft namelijk volgens het ritme van de natuur.” (AVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier