Diego Termote op Lanzarote: “Als je deze job niet graag doet, dan hou je het niet vol”

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

KW.be maakt de komende maanden een reis rond de wereld langs 80 West-Vlamingen. Vandaag zijn we te gast bij Diego Termote op het zonnige eiland Lanzarote.

Diego Termote (24) is afkomstig uit Oostrozebeke en studeerde in januari af als bachelor in toerisme en recreatiemanagement. Sinds 29 maart werkt hij als reisleider op Lanzarote.

Hoe moeten we je leven in Lanzarote voorstellen?

“Nadat ik vorige zomer als kinderanimator op Kreta werkte, ben ik nu inderdaad aan de slag in Lanzarote, meer bepaald in Playa Blanca. Deze badplaats in het zuiden van Lanzarote is vooral gericht op toeristen. Ik woon er in een hotel, ter beschikking gesteld door mijn werkgever. Ik heb geen kosten aan huur, elektriciteit, gas, water of wat dan ook. Het bedrijf zorgt ook voor mijn verzekering en stelt me een wagen met gevulde benzinetank ter beschikking.”

Wat houdt je job er precies in?

Reisleider ben je in hart en nieren. Als je de job niet graag doet, dan hou je dit niet vol: één vrije dag per week, een niet al te hoog salaris en elke dag werken in hete temperaturen, ver weg van huis… Het is niet voor iedereen weggelegd. Maar ikzelf vind het superfijn op die manier.”

Dat vraagt om een extra woordje uitleg…

“De variatie maakt het net zo boeiend. Laat me de woensdag als voorbeeld geven. Ik sta op om 7.30 uur om tegen 9 uur in mijn eerste hotel aan te komen. Daags voordien zijn er toeristen geland, en die krijgen vandaag alle info die ze nodig hebben over hun hotel en het resort. Tegelijk verkoop ik ook excursies, want zowel service als excursieverkoop zijn belangrijk in de job. Ik houd wel van die mix van verkoop, service en klachtenbehandeling. Om 13 uur zit mijn voormiddag erop. Op een normale werkdag heb ik break tot 16 uur, maar vandaag niet. Er komt een vlucht uit Brussel aan, waarvan ik de gasten oppik.”

“Een aankomende vlucht betekent ook dat er mensen vertrekken. Tegen 14.30 uur vertrek ik dus al met mijn eigen auto naar de luchthaven. Daar geef ik de vertrekkende mensen hun informatie over check-in balies en help ik hen bij eventuele problemen. Heel vaak gaat het dan over te zware bagage, waarbij er 13 euro per kilo wordt aangerekend.”

Diego Termote op Lanzarote:

Soms is het wel moeilijk om afscheid te nemen. Met sommige gasten bouw je ergens toch een band op en als die vertrekken vloeit er toch wel eens een traantje. Eens alle mensen ingecheckt zijn, rep ik me naar de aankomsthal, waar mijn collega al druk welkomstpakketten aan het voorbereiden is. Een half uur later landt de vlucht en is het tijd om die smile iets groter te maken en onze gasten met plezier welkom te heten op Lanzarote. De job in de luchthaven ronden we af met onze transferspeech op de bus, die de toeristen naar hun hotel brengt.”

Da’s inderdaad een goedgevulde dag.

“Zeker! Maar goed, daarna gaat het terug naar mijn hotel, waar ik rond 20 uur arriveer. En dan: uniform uit, casual kleren aan, en gaan dineren met de collega’s, die intussen goede vrienden geworden zijn. Nadien stappen we zelfs nog het nachtleven in.”

Kortom: je amuseert je echt wel op Lanzarote.

“Elke dag mooi weer: kan het beter (lacht)? De gasten zijn gelukkig, ze lachen en zijn op vakantie. Dat maakt mezelf ook blij. Ik krijg heel wat verantwoordelijkheid en zelfstandigheid, wat ik ook weer heel fijn vind. Daardoor heb ik ook al heel wat bijgeleerd. En dagelijks ontmoet ik zo veel verschillende mensen, culturen, achtergronden. Het is vooral dat wat me aantrekt in de job. Daarnaast zijn de collega’s van over heel Europa vrienden voor het leven geworden.”

Diego Termote op Lanzarote:

Is er dan niets wat je minder aangenaam vindt aan het eiland?

“Naast het feit dat alles hier (bijna) taxfree is – je betaalt hier 1 euro voor een liter benzine – kan je op Lanzarote volledig tot rust komen. Dat is inderdaad een plus- en geen minpunt, maar het heeft ook zijn negatieve kant. Soms vind ik dat té rustig! Wij kennen hier geen grote festivals en de bekende artiesten doen Lanzarote niet aan. Dat mis ik soms wel. En mijn familie ook natuurlijk, maar daarvoor is er tegenwoordig gelukkig zoiets als Skype. Andere Belgen of West-Vlamingen zoek ik hier niet spontaan op, ook al is er op Facebook een groep ‘Belgen op Lanzarote’. Na een dag vol toeristen te zien heb ik soms wel eens nood om even géén Belgen te zien (lacht).”

Denk je na over een terugkeer naar ons land?

“Ik werk zeven maanden, waarna ik drie maanden naar huis keer om dan weer te vertrekken. Sowieso kom ik dus nog in het thuisland.”

Als je onze lezers één niet voor de hand liggende toeristische tip zou mogen geven in de regio, wat zou die dan zijn?

“Simpel: wees asjeblief voorzichtig als je op reis gaat! Ik zie toeristen zo vaak domme dingen doen, waarvan ik denk dat ze verdorie toch wel een goeie engelbewaarder hebben. En voorts: ontdek de onderwaterwereld, die is zeker en vast de moeite waard.”

(FJA – Foto’s Diego Termote)