https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Diederik Vandenbilcke (56) heeft hele collectie potloden: “Ik heb zelfs potloden met mijn eigen naam op”

Diederik Vandenbilcke met een greep uit zijn potlodencollectie. (foto EF)
Stefaan Dehaerne
Stefaan Dehaerne Medewerker KW Westhoek

Ongetwijfeld ben je zelf al eens met een verzameling begonnen? Misschien was die geen lang leven beschoren, maar er zijn Ieperlingen die hierin wél volharden. Tot eind dit jaar stellen we in de reeks ‘de Ieperling en zijn/haar verzameling’ graag elke week een verzamelaar voor.

We trappen de reeks af met Diederik Vandenbilcke (56), die ook de voorzet gaf voor het concept. “Dat idee kwam bij me op, toen ik de collectie Dinky Toys zag van de uitbater van de 12 Apostels en ik dacht aan de potloden die ik verzamel. Al snel had ik samen met jullie medewerker een lijstje van verzamelaars die zeker een interessant artikel konden opleveren. Ik kreeg de eer om de spits af te bijten, omdat ik de assist gegeven heb. Het is nu aan de journalist om te scoren.” Zo kennen we Diederik, altijd spitsvondig. Dat kan hij zelfs nog beter in een cartoon. “Mijn lievelingsthema is de actualiteit, waar ik zowel de wereldproblematiek als faits divers op de korrel neem.”

Kiss The Future

Voor zijn job als museummedewerker voor Stad Ieper maakt Diederik af en toe affiches, flyers en dergelijke. Een potlood is dan nooit ver weg, vertelt hij. “Ontwerpen doe ik meestal eerst met potlood. Pas daarna zet ik het over op de computer. Dat heb ik geleerd tijdens mijn grafische studies in Gent, waar ik halfweg de jaren tachtig mijn eerste potlood voor mijn verzameling gekocht heb op een tentoonstelling van modeontwerper Walter Van Beirendonck. Op dat potlood staat ‘Kiss The Future’. Ik heb trouwens ook potloden waar mijn eigen naam op staat. Die heb ik besteld tijdens mijn bezoek aan het Derwent Pencil Museum (potloodmuseum in Keswick (Verenigd Koninkrijk), red.), die ze dan opsturen. Er zitten veel potloden in een groot uitgevallen schoendoos, bijna vijfhonderd al. Ze staan niet uitgestald en misschien moet ik eens een systeem verzinnen om dat wel te doen.”

Met boodschap

Een mogelijke wijze om de potloden tentoon te stellen kreeg Diederik in de Ieperse bib. “Daar heb ik een deel van mijn collectie tentoongesteld naar aanleiding van een expositie rond potloden en vulpennen. Net voor de lockdown werkte ik ook mee aan een tentoonstelling over potloden in de bib van Menen, op initiatief van collega-potloodfreak Bert Seghers. De tentoonstelling begon op 2 maart, maar door de lockdown was ze dus een heel kort leven beschoren.” Potloden kun je volgens Diederik opdelen in drie soorten. “Je hebt de advertentiepotloden met publiciteit voor een merk, daarnaast zijn er die verwijzen naar een museum of stad en dan heb je de speciallekes.” Van deze laatste soort, meestal met een boodschap, heeft Diederik een paar zeldzame exemplaren. “Ik heb een potlood van de Amerikaanse talkshow van Johnny Carson, waar er aan beide uiteinden een gommetje zit. Je kunt er dus geen fouten mee schrijven, enkel verbeteren lukt…”

Als grafisch ontwerper creëerde Diederik ook een eigen potlood voor het ter ziele gegane onderwijsmuseum. “Ik zette daar de tekst op ‘abcdefghijklmnopqrstedelijk onderwijsmuseum ieper’. Nu het onderwijsmuseum er niet meer is, hebben ze meer waarde gekregen voor de verzamelaars.”

Stempotlood

Al is de investering voor een potlood natuurlijk relatief. “Je kunt ze kopen voor 10 eurocent en er evengoed 1 euro voor betalen in een museumshop. Veel geld heb ik aan deze verzameling dus nog niet gespendeerd, want ik krijg er ook veel van kennissen en vrienden. In mijn verzameling zit er ook een stempotlood mét ketting: gekregen van een voorzitter van een stemopnemingsbureau. Ik ga niet actief op zoek naar potloden om mijn collectie uit te breiden. Dan is de fun er af. Verzamelaars die hardnekkig op zoek gaan, beleven er volgens mij niet veel plezier meer aan. Het moet op je weg komen en dan beleef je er dubbel plezier aan.” Diederik ziet nog voordelen aan het verzamelen van potloden. “Het neemt absoluut niet veel plaats in en ze verkopen dat overal: je hebt dus snel een ‘collectie’. Mijn meest waardevolle exemplaar is misschien wel het doosje ‘Koh-i-noor’-potloden omdat het oud en volledig is.”

Zijn collectie verkopen, zal Diederik nooit doen. “Ondertussen ben ik al 45 jaar potloden aan het verzamelen en dan doe je dat niet.” Veel verzamelaars kunnen het niet houden bij één verzameling en dat is ook zo bij Diederik. “Ik heb ook een mooie Warhol-collectie (Amerikaanse pop art-kunstenaar, red.) met boeken, tijdschriften, affiches, objecten… Ik heb ook een tijdje modelvliegtuigjes verzameld, omdat ik die mooi vond. Daarnaast heb ik ook nog een collectie van kleine beeldjes met klassiekers uit de beeldhouwkunst.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.