Diederik Pattyn stippelde fietsroute uit: “Nieuwe mooie plekjes in eigen stad ontdekt”

Diederik Pattyn op de Izegemse markt waar de rit ook passeert. (gf)
Wouter Vander Stricht

Diederik Pattyn heeft zich nog geen seconde verveeld sinds hij een jaar met pensioen is. Hij heeft zich nu ook politiek geëngageerd en voor de stad Izegem knutselde hij zopas een fietsroute ineen. “In feite rij je rond Izegem en maken we telkens een insprong naar de centra van de deelgemeenten.”

Hoe onstond het idee voor die fietsroute?

“Binnen N-VA willen we voor onze stad een fietsbeleid creëren waarbij we de inwoners aanmoedigen om meer de fiets te nemen. Deze route kan ons ook op de kaart zetten als fietsvriendelijke stad. Ik heb mijn voorstel gedaan op de gemeenteraad en daar werd dit unaniem goedgekeurd. Ik had al wat ervaring, want ik ben ook een van de organisatoren van Izegem-Belle. Zelf ga ik ook veel recreatief fietsen. Maar door de tocht te maken heb ik ook nog nieuwe plekjes in mijn eigen stad ontdekt. Met de tocht maken we eigenlijk een lus rond Izegem, maar we knijpen elke keer naar binnen om niet enkel de markt van Izegem, maar ook de centra van de deelgemeenten aan te doen. We passeren ook aan de groene longen zoals het Merelbos in Emelgem, Rhodesgoedgoed in Kachtem, Wallemote op de Bosmolens en ‘t Blauwhuispark in Izegem. We nemen waar het kan landelijke wegen. En we maken ook gebruik van twee trage wegen. We moeten de Rijksweg dwarsen, maar doen dat via de twee fietstunnels.”

Je kreeg ook hulp. Van wie?

“Inderdaad van twee gemeenteraadsleden, Virginie Derumeaux die op de Bosmolens woont en Frederick Verhaeghe uit Kachtem. Met hen heb ik de contouren uitgetekend, Bart Dewitte en zijn echtgenote Annelies Demey hebben de controle en eindredactie op zich genomen. Samen met de toeristische dienst werd de route gefinaliseerd. De route is online beschikbaar op de site van Eperon d’Or, we hopen ze ook via Routeyou te publiceren. We hebben er ook voor gezorgd dat je onderweg de dorst kan lessen, maar daarvoor moet je soms kort even het parcours verlaten.”

Is de fietstocht ook geschikt voor kinderen?

“44 kilometer, dat is op maat van een namiddag vullende fietstocht. En mocht het toch te lang blijken, kun je het in verschillende modules doen.”

Hoe kijk je terug op het eerste jaar van je pensioen?

“Ik heb enkele bijkomende engagementen genomen en heb daarmee de handen vol. Izegem-Belle organiseerde ik al mee, ik stapte nu ook in het bestuur van Izegem Koers en zetel in de gemeenteraad voor N-VA. Ik stelde me ook beschikbaar als coronavrijwilliger. We gaan ook graag op reis, maar dat ligt nu wat moeilijker. Als het enigszins lukt, hopen we wel eens naar Spanje te gaan. Wat we wel al zeker doen is naar Dranouter trekken. Dat doen we al 20 jaar voor het festival uiteraard, maar nu gaan we gewoon een weekje in de gite die we er altijd huren. We hebben daar een vriendenkring opgebouwd en het is altijd een blij weerzien. Vorig jaar hebben we onze droomreis gemaakt. Met een bevriend koppel trokken we in november door Chili en Argentinië. Een absolute meevaller. De reis stippelden we zelf helemaal uit. We sliepen wel eens in een hotel, maar even vaak tussen de lokale bevolking. En we ontmoetten er zo ook opnieuw mensen die nog bij ons gelogeerd hadden voor het Wereldfestival.”

Je zette in 2018 ook stappen in de politiek. Een logische stap?

“Weet je dat we het allereerste logo van N-VA in 2001 met Artex nog hebben ontworpen? Toen op vraag van Geert Bourgeois. In de zomer van 2017 waren we met het bedrijf ook al betrokken bij de N-VA-communicatiecampagne rond de verkiezingen en op een bepaald moment kreeg ik de vraag van de burgemeester om op de lijst te staan. Ik heb eigenlijk niet lang moeten nadenken, het profiel van de partij matcht met mijn overtuigingen. Maar voor de verkiezingen heb ik toch wel behoorlijk nerveus gelopen. Maar met mijn resultaat 886 voorkeurstemmen was ik tevreden. Ik hou me binnen de partij ook bezig met de communicatie en de huis-aan-huismagazines. Ik ben ook voorzitter van de commissie financiën en zo ben ik dicht betrokken bij het reilen en zeilen van de stad. Ik kende al heel wat mensen in Izegem, maar ik leer nu ook nieuwe groepen kennen. De N-VA-mensen en hun familie, het bestuur van Izegem Koers,… allemaal echt boeiend.”

Hoe heb je de coronalockdown beleefd?

“Ik heb met plichtbewust aan de maatregelen gehouden. Ik ging vaak fietsen en lopen en contact houden met vrienden en familie kon via de moderne middelen. Daarnaast volg ik ook nog een intensieve cursus Spaans. In onze vroegere woning waar nu onze zoon Wouter met zijn gezin woont ging ik ook nog vaak langs om de paarden te helpen verzorgen. Maar ik ben uiteraard ook blij met de versoepeling.”

Als ervaren ondernemer: hoe zwaar zal deze crisis inhakken op het bedrijfsleven?

“De maatregelen die de regering trof om bedrijven en zelfstandigen financieel te compenseren waren nodig, maar ik heb er ook een dubbel gevoel bij. Een tweede lockdown mag er niet komen of dat zal de doodsteek zijn voor het bedrijfsleven. We moeten ook beseffen dat de zorg die we broodnodig hebben wordt gefinancierd door de economie. Ik ben niet pessimistisch van aard, maar het gaat toch een paar jaar duren vooral de gevolgen van deze crisis uitgegomd zijn.”

De fietsroute en leuke wandelingen kun je vinden op: eperondor.be/downloadkaartjes

Diederik Pattyn

Privé

Diederik Pattyn (64) is getrouwd Katrien Claeys. Ze wonen in de Beukendreef. Hein (38), tweeling Wouter en Jeroen (36) en Nele (30) zijn de vier kinderen, er zijn ook al zeven kleinkinderen.

Opleiding en loopbaan

Master in de toegepaste economische wetenschappen. Volgde later ook een opleiding bedrijfsmanagement aan Vlerick. Werkte altijd in Artex, het reclamebureau dat door zijn ouders was opgestart. Gaf de fakkel daar door aan zijn negen jaar jongere broer Wouter. Is sinds een jaar met pensioen.

Vrije tijd

Fietsen, lopen en reizen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten