Didier Marysse leidt nu drie jaar badmintonclub Waregem: “Slecht gevoel als ik een dag niet heb gesport”

Didier Marysse: “Ik moet toch dagelijks minstens één keer goed hebben kunnen zweten.” © HDV
Redactie KW

Badmintonclub Waregem verwacht zondag ruim 90 spelers in sporthal De Treffer voor de eerste wedstrijd van de West-Vlaamse Jeugdcup. Voorzitter Didier Marysse is blij want dit brengt opnieuw leven in de brouwerij nadat de vereniging het 40-jarig bestaan in alle stilte moest laten voorbijgaan.

Didier Marysse staat sedert drie jaar aan het roer van de badmintonclub, maar hij is op zijn 43ste vooral ook nog altijd een prima Liga-speler en een competente trainer die net niet getrouwd is met het racket. Toch gaat het in het gesprek ook nog over een andere passie van hem: avontuurlijk reizen.

Jullie hebben de 40ste verjaardag van de club niet kunnen vieren door corona. Hoe erg was dat?

“Iedereen vond dat heel vervelend en het is toch bijzonder jammer voor onze eerste voorzitter Leon Nachtergaele die de club in 1980 uit de grond heeft gestampt. Op zijn 76ste kan hij nog altijd goed overweg met het racket. Er komt in elk geval nog wel een alternatieve viering, maar meer kan ik er nog niet over kwijt. We zijn nu al blij dat de Jeugdcup dit weekend weer veel volk op de been zal brengen en dat we in het voorjaar zeker opnieuw met het Internationaal Regenboogtornooi gaan kunnen uitpakken.”

De coronabeperkingen waren voor jullie om een tweede reden vervelend, want jullie hadden pas de G-badmintonploeg opgericht.

“Ja we waren net goed gelanceerd toen we in maart vorig jaar opnieuw alles moesten stilleggen. We hopen de leden die we daarna kwijtgespeeld zijn, opnieuw aan boord te krijgen. Ouders van kinderen met een verstandelijke beperking, psychische kwetsbaarheid of autismespectrumstoornis mogen ons zeker nog altijd contacteren. Vanaf de leeftijd van tien jaar is iedereen welkom.”

Wat me opvalt is dat jullie meestal pas vanaf 20 uur te vinden zijn in de sporthal. Is dat geen nadeel om jonge spelers te lokken?

“Dat is allerminst een voordeel, want ouders houden er niet van als hun kinderen nog te laat het huis uit moeten in de week om te gaan sporten. Vroeger hadden we betere uren in sporthal De Treffer maar die zijn we kwijtgespeeld. Ik vind dat jammer maar verder kan ik daar niets over kwijt. Ik weet alleen dat we ons ledenaantal spectaculair zouden zien stijgen mochten we in de vooravond gebruik kunnen maken van de sportinfrastructuur. Jammer dat dit niet meer gaat.”

Je bent zelf al bijna 30 jaar lid van de club. Wat is het mooiste moment waarop je kan terugblikken?

“Dat ik drie jaar geleden in unanimiteit tot voorzitter ben verkozen, heeft me veel deugd gedaan. Het zegt iets over de sfeer bij ons.

De liefde voor Waregem is nooit meer overgegaan

We zijn een vriendenclub en doen samen ook veel dingen los van het badminton en dat maakt dat er een grote eenheid is en we aan hetzelfde zeel trekken als het er op aan komt.”

Is er nog tijd voor andere sporten?

“Ik ben veel met badminton bezig maar dat neemt niet weg dat ik wel eens ga zwemmen, op pad ben met de fiets of al eens een volleybalmatch meespeel met vrienden. Als ik kan sporten voel ik me goed. Het gaat me niet als ik dat een dag heb moeten missen. Ik moet toch dagelijks minstens één keer goed hebben kunnen zweten.”

Je houdt blijkbaar ook van avontuurlijk reizen als ik je profielfoto op Facebook bekijk. Daar sta je te stralen aan de Machu Picchu in Peru.

“Mijn jaarlijkse grote reis sla ik niet graag over en die leidt me dan bij voorkeur naar andere continenten. Vietnam, Peru, Cambodja, Canada, de VS, ik heb ze telkens wekenlang doorkruist. En nu wil ik in eerste instantie Nieuw-Zeeland en Nepal eens bezoeken. Ik ga graag op trektocht en ik zie graag dingen. Als ik er dan ook iets bij leer is het helemaal goed.”

Viel het je zwaar dat je vorig jaar niet op stap bent kunnen gaan?

“Het was toch best wel lastig. Ook dit jaar heb ik het reizen nog niet echt kunnen hervatten. Al ziet het er naar uit dat ik eind dit jaar toch opnieuw eens naar New York zal kunnen gaan.”

Wat blijft je het meest bij van alle reizen die je gemaakt hebt?

“Dat zijn zonder twijfel de Killing Fields, de plek waar de Rode Khmer onder leiding van Pol Pot een massa mensen vermoord heeft in Cambodja. Ik ben binnen kunnen gaan in de gevangenissen van de dictator en dat was bijzonder confronterend Je ziet daar de schedels liggen van de mensen die hij op vaak gruwelijke manier heeft laten ombrengen. Het bloed is vaak in de vloer getrokken.”

Je woont al je hele leven in Zulte. Hoe belangrijk is Waregem voor je?

“Enorm belangrijk. Ik ken er veel meer mensen dan in mijn eigen gemeente. De eerste kennismaking met de stad kwam er toen ik mijn secundair onderwijs begon te volgen in het Heilig Hartcollege en vrij snel daarna ben ik lid geworden van de badmintonclub. De liefde voor de stad is nooit meer overgegaan.” (VFB)

Op zondag 10 oktober organiseert de badmintonclub de West-Vlaamse Jeugdcup in sporthal De Treffer in Waregem. Start om 10 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier