Didier Lingier is begaan met de toekomst van jonge mensen

Didier Lingier in zijn gezellige loft met Omer, een van de twee katers des huizes. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Didier Lingier, adjunct-directeur van het Torhoutse VTI, is begaan met de toekomst van jonge mensen. Hij wil jongeren een goede start laten maken in hun leven. En voor zichzelf? Geef hem maar theater om naar te kijken én te spelen, een goed boek en een gezellig interieur. U leest er alles over in een nieuwe aflevering van onze reeks ‘De keuze van’.

“Els Dottermans is een steengoede actrice”

“Een favoriete acteur of actrice kiezen, is voor mij écht moeilijk. Ik vind een acteur soms heel sterk in een bepaalde rol, maar in een andere rol kan hij dan tegenvallen. Als iemand het talent heeft om me te raken zowel emotioneren als doen schaterlachen vind ik die persoon goed. Als ik dan toch een keuze moet maken, staat Els Dottermans bovenaan mijn lijstje. Zowel in theaterproducties als in tv-rollen acteert ze steengoed. Wim Opbrouck vind ik dan weer een allround klassebak: sterk als muzikant en een formidabele acteur.”

“Lekker languit in een boek wegdwalen”

“Net zoals een goede acteur of actrice me moet raken, dient een goed boek dat ook te doen. Niets heerlijker dan op een vrije dag lekker languit in een goed boek wegdwalen. Een werk dat me altijd zal bijblijven, is De Leraar van Bart Koubaa. Het verhaal gaat over De Kraai, een leraar Nederlands op een school voor beroepsonderwijs. Binnen een paar jaar kan hij van zijn welverdiende rust genieten. Maar als hij het slachtoffer wordt van een uit de hand gelopen grap, slaan de stoppen bij hem door. Of is het zijn ware aard die bovenkomt? Prachtig boek! Recent maakte ik ook kennis met het werk van Splinter Chabot, een opkomend talent in Nederland. Daarnaast lees ik veel non-fictie, vooral in het kader van mijn functie als adjunct-directeur.”

“Zalig om in het dialect te acteren”

“Ik ben een grote fan van ons dialect. Ik ben de eerste om te zeggen dat we het in ere moeten houden. Ik kan me mateloos ergeren aan mensen die vasthouden aan een tussentaaltje, waarmee ze pretenderen de standaardtaal te spreken. Dialect en standaardtaal zijn beide oké, maar laat alles wat zich daartussen bevindt maar achterwege. Het is zalig om toneelproducties in het dialect te spelen. Vroeger werd daar wat neerbuigend over gedaan, maar momenteel zien we gelukkig almaar meer toneelvoorstellingen in de gewesttaal. Mijn favoriete dialectterm is me jeunen. Dat woord straalt zowel gezelligheid, warmte als verbondenheid uit. Als ik na een gezellige avond met vrienden of familie kan zeggen dat ik me gejeund heb, geeft dat een fantastisch gevoel.”

“De laatste tijd vaak over covid gepraat”

“Ik wissel graag met hechte collega’s op school van gedachten over het onderwijs. We hebben in de scholengroep een sterk directieteam, waarin boeiende gesprekken plaatshebben over onderwijsthema’s. Nu de modernisering de tweede graad heeft bereikt, staan we voor grote uitdagingen. Over ruimere onderwerpen praat ik graag met mijn man. We hebben veel gemeenschappelijke interesses. De laatste tijd hebben we het te dikwijls over covid moeten hebben. Alexander werkt als verpleegkundige op de afdeling Intensieve Zorgen van het UZ Gent en stond dagelijks in de vuurlinie. Helaas zien we dat patroon stilaan terugkeren. Dan is het goed om thuis je verhaal te kunnen doen.”

“Graag naar Toe’koer en naar De Mazzel”

“Mijn partner en ik zijn levensgenieters. Op een vrij moment trekken we met plezier de stad in om een aperitiefje te nemen in een lokale zaak. Hoewel ikzelf graag achter het fornuis sta mijn zelfgemaakte spaghettisaus is blijkbaar legendarisch gaan we ook af en toe uit eten. Sinds begin dit jaar is Torhout een leuke zaak rijker, uitgebaat door onze vrienden Liesbet en Hanne: Toe’Koer. Ze bieden in een unieke setting een zalig concept aan: op een ongedwongen manier verrassende gerechtjes sharen. Afsluiten doen we dan bij nog meer vrienden: in De Mazzel.”

“Verzot op onze twee korthaar-katers”

“Ik ben verzot op onze twee Britse Korthaar-katers, Omer en Gerard. Omer is zo’n 2,5 jaar bij ons en Gerard ruim een jaar. Toen we nog in de Nieuwstraat woonden, hadden we op de benedenverdieping twee etalages waarachter Omer en Gerard lagen te pronken. Op die manier stalen ze heel wat harten. Nu nog worden we geregeld gevraagd waar die schattige katers gebleven zijn. Door hun zachte karakter en unieke uiterlijk zijn ze heel aangenaam om in huis te hebben.”

“Eigenaar geworden van een unieke loft”

“Vorig jaar in november zijn we verhuisd van de Nieuwstraat naar de Huidevetterstraat. We zijn er eigenaar geworden van een unieke loft op de hoek met de Putstraat: de bovenste verdieping is de onze. De loft werd een tiental jaar geleden in de voormalige maalderij d’Aussy gecreëerd. We combineren de industriële stijl van het gebouw met moderne meubelen en accessoires. De inrichting is nog niet helemaal af, maar dat is niet erg. Het blijft fijn om te zoeken naar dat ene geschikte meubeltje. Zo vonden we online onze eettafel, ontworpen door twee jonge Belgische designers. Helaas konden we door corona nog geen housewarming organiseren.”

“De charme van de winter appreciëren”

“Misschien vreemd, maar met het ouder worden, kan ik almaar meer de charme van de winter appreciëren. Had je me pakweg 20 jaar geleden gevraagd naar mijn favoriete seizoen, dan zou ik zeker de zomer genoemd hebben. Nu ligt dat anders. Ik vind dat de koude, donkere dagen kansen creëren om het thuis extra gezellig te maken met kaarsjes, het haardvuur, enzovoort. Dik ingeduffeld een lange wandeling maken op een koude winterdag is een van mijn favoriete bezigheden. Ook koken en het huis feestelijk pinten versieren dus doe ik bijzonder graag.”

“Ik heb liever geen mensen die jaloers zijn”

“Ik hoop dat ik sociaal ben en tegelijk ambitieus en behulpzaam. Dat zijn karaktertrekken die ik bij anderen ten zeerste apprecieer. Met mensen die vooringenomen, sluw, jaloers en/of dominant zijn, kan ik geen vriendschappelijke of professionele band opbouwen. Verbinding is erg belangrijk, maar moet van twee kanten komen.”

“Gezond blijven staat boven alles”

“Ik duim dat ik samen met mijn familie en vrienden een gezonde en gelukkige toekomst tegemoet kan gaan. Het klinkt cliché, maar gezond zijn én blijven, staat boven alles. Daarnaast wil ik mijn kleinzoontje Morris helpen opgroeien tot een zelfstandige, leuke kerel, die positief in het leven staat. Op professioneel vlak wil ik graag jonge mensen begeleiden op hun weg naar volwassenheid. Ik merk helaas dat een toenemend aantal leerlingen een zware rugzak met zich draagt en het moeilijker heeft om het secundair onderwijs af te maken. Laat dat mijn toekomstdroom zijn: er mee voor zorgen dat jonge mensen gekwalificeerd uitstromen. Jongeren een goede start laten maken in het leven!”

Privé

49 jaar, Huidevetterstraat, getrouwd met Alexander Dael (31), twee zonen Lowie (25) en Stan (23), sinds 17 juni de trotse bompa van kleinzoontje Morris.

Loopbaan

Heeft het diploma van regent Nederlands, geschiedenis en Duits behaald, is sinds september 2013 adjunct-directeur van het Torhoutse VTI (School voor Wetenschappen en Techniek).

Vrije tijd

Toneelvoorstellingen bijwonen, museumbezoek, citytrips, boeken lezen, lekker eten, geregeld afspreken met vrienden, acteert al vele jaren bij Theater ’t Fonteintje en toneelkring Sint-Rembert, in november speelt hij mee in de nieuwe Rembert-productie Waaiendijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier