Dichtbij is het nieuwe ver weg: logies bij ons doen het goed

Olivier Petillion gaat door de coronacrisis zich meer toespitsen op toerisme. (foto TOGH)
Bert Vanden Berghe

Verre reizen zijn zo goed als uitgesloten, dus zoeken ook West-Vlamingen alternatieven om er even uit te zijn. En waar doe je dat beter dan in de eigen provincie, weg van de toeristische hotspots? Wij klopten aan bij drie West-Vlaamse eigenaars van een originele slaapplek op AirBnB.

Olivier Petillion (39) werkt al jaar en dag als floraal vormgever, maar zag sinds maart zo goed als elk huwelijk en feest geannuleerd. Gelukkig was er zijn tiny house in Langemark. “Ik had een oude werfwagen staan die ik vorig jaar heb opgeknapt. Met enkele oude ruiten maakte ik er een originele slaapplek van. Er werd een hot tub neergepoot en er is ook plaats om je auto te parkeren. Je zit hier midden in de natuur. Het concept sloeg vrijwel meteen aan. Oorspronkelijk dacht ik dat er af en toe een reservatie zou komen. Hier en daar een weekendje, maar we waren vrijwel altijd volzet. Als er door corona een annulatie kwam, dan werd die vaak dezelfde dag alweer ingevuld. Mensen zitten afgelegen en voelen zich veilig. Al drijven we natuurlijk een stuk op de hype van de tiny houses. Binnenkort komen er mensen uit Stockholm en een tijd geleden hadden we Portugezen met de fiets. Al zagen we de afgelopen periode vooral Belgen, uit Gent, Brussel en Antwerpen. Wat opvalt, is dat iedereen vaak gewoon op het domein zelf blijft. Ze gebruiken het dus niet zozeer als uitvalsbasis om de streek te verkennen, maar echt om uit te rusten.”

Op het domein stond ook een aftands kot, waar soms schapen in sliepen. Olivier besloot het om te bouwen en doopte het tot tiny kot. En daar stopt het niet. Een tijd geleden kocht hij ook een oude lijnbus, die hij wil ombouwen tot slaapplek. Hij speelt ook met het idee om op een extra stukje bos nog een tiny house neer te poten.

Voor Olivier begon het als hobby, maar straks wordt het ook effectief zijn werk. “Toen in maart alles wegviel, zag het er niet goed uit, maar in september leek het weer wat de goede kant uit te gaan. Maar intussen bleek ook dat het nog even zal duren vooraleer er weer zal kunnen gefeest worden. Dat betekent dat ik ook het komende half jaar niet meteen op een zeker inkomen moet rekenen. Daarom verander ik vanaf 1 januari mijn statuut en focus ik mij vanaf dan op toerisme. Het is een kwestie van keuzes maken. Maar van die tiny houses kan ik nu leven en bovenal: ik vind het geestig om te doen.”

Info en reserveren via: https://www.airbnb.be/rooms/39651341?source_impression_id=p3_1603718482_z1Z2duv3v2MWr8yN

Overnachten in een bubbel?

Bij Daphne Merlevede in Ardooie is het al volop Halloween. (foto Kurt)
Bij Daphne Merlevede in Ardooie is het al volop Halloween. (foto Kurt)© Foto Kurt

Aangezien we toch niet meer om de term bubbel heen kunnen, kunnen we er even goed in overnachten. Op het Ardooise platteland vind je een luxueuze glampingtent met een heuse bohemien chic-vibe. De tent ligt in de tuin van Daphné Merlevede (26) en haar vriend Andries. Die laatste runt een sanitairbedrijfje, waar Daphné administratief bijspringt. Mocht haar naam u een belletje doen rinkelen: ze gooit al jaren hoge ogen als snelschaatskampioene.

“In januari zijn we verhuisd naar Ardooie, waar we een heel grote tuin hebben. Aangezien we allebei fulltime werken, kunnen wie die niet optimaal benutten. Dus ontstond het idee om iets met die extra ruimte te doen.”

Sinds deze zomer is de glampingtent beschikbaar én een schot in de roos. “De verhuur loopt heel goed. Zelfs eind december loopt al aardig vol en er zijn al boekingen voor juli volgend jaar. Afgelopen zomer hadden we veel Nederlanders, en ook wel wat Walen. Maar eigenlijk bereiken we een heel breed publiek. Er hebben hier zelfs al mensen gelogeerd die letterlijk om de hoek wonen.”

De coronacrisis heeft niet echt een impact gehad. “We kuisen en ontsmetten extra grondig, maar praktisch gezien heeft dat weinig invloed, omdat er eigenlijk geen rechtstreeks contact moet zijn tussen ons en de mensen die hier overnachten. We kunnen ook niet vergelijken met andere jaren. Maar het voordeel is dat je hier echt op je eentje bent en dat je hier ook tot rust kan komen. Het hele jaar door overigens, met dank aan de verwarming en de airco. Er is een eigen ingang, parking én voldoende privacy. Als we in onze tuin zitten, is er geen inkijk en de dichtste buren zitten drie aardappelvelden verder”, lacht Daphné.

De onderneemster hoopt het verschil te maken met een extra grote belevingsfactor. “We hebben een hot tub en een heuse home cinema waar de gasten naar Netflix kunnen kijken. De tent en de omgeving zijn ook telkens versierd volgens thema. Momenteel zijn dat pompoenen, straks zitten we in een kerstthema. Mensen hebben nu meer dan ooit nood aan die gezelligheid…”

Info en reserveren via: https://www.airbnb.be/rooms/43673996?source_impression_id=p3_1603718574_vD92NSY2K98PL3DP

Back to basics in Loppem

Uitbaters François Deley en Marleen Smet sluiten deze herfstvakantie evenwel de deuren. (foto Davy Coghe)
Uitbaters François Deley en Marleen Smet sluiten deze herfstvakantie evenwel de deuren. (foto Davy Coghe)© Davy Coghe

François Deley (64) runt samen met zijn vrouw Marleen Smet B&B Kasteelhof van Loppem. De voormalige zwemkampioen geniet van zijn pensioen en zijn vrouw werkt nog. “De dagen zijn goed gevuld, ja”, lacht François. Een verschil met maart. “Hoewel we nooit officieel bericht kregen van de overheid, hebben we toch de deuren gesloten. Ze gingen pas halfweg juni open. Vorig jaar hadden we al een geweldige zomer, maar dit jaar was het nog beter. Vorig jaar bestond zo’n 60 procent nog uit Engelsen, dit jaar waren dat hoofdzakelijk Belgen en ook wat Nederlanders. We hebben een groot domein van een hectare groot en zitten vlakbij het centrum en de autosnelweg. Dat scheelt natuurlijk. Al merkten we dat veel gasten de drukte aan de kust wat wilden vermijden door meer naar het hinterland te trekken.”

Afgelopen zomer waren er soms mensen die wat langer wilden blijven, dus bood François aan om in The Barn te slapen. “Dat is een leegstaande schuur waar we geregeld feesten gaven en kleinschalige optredens. Je kan er ook slapen. Het is natuurlijk heel basic: er is geen verwarming en enkel koud water. Maar de gasten die er sliepen, zeker tijdens die warme zomerdagen, vonden het fantastisch.” The Barn is intussen officieel onderdeel van hun vakantieverblijf.

François durft naar eigen zeggen niet klagen, al noemt hij het wel een verloren jaar. “De krokusvakantie zijn we kwijt en ook in de herfstvakantie zijn we gesloten. Dat hebben we zelf beslist. We kregen al veel annulaties door, en eerlijk: we willen ook geen risico nemen. Door mijn leeftijd zit ik bij de risicogroep en mijn vrouw is tandartsassistente. Bovendien kunnen gasten hier wel ontbijten, maar uit eten op restaurant is niet mogelijk tegenwoordig en er is ook heel wat gesloten. Maar het belangrijkste is dat we de contacten zoveel mogelijk beperken nu. We mikken volop op volgend jaar. Het grote voordeel is dat veel Belgen ons nu ontdekt hebben en hopelijk terugkeren. We kregen immers een pak lovende recensies. Dat doet altijd deugd.”

Info en reserveren via: https://www.airbnb.be/rooms/45245435?source_impression_id=p3_1603802937_ykIbGbG4s9B1TNGi

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier