Diaspora-reeks sluit na zes jaar af in De Biekorf

Jo Van Driessche is tevreden met het Brugs palmares. "Brugge heeft geen grote allochtone gemeenschap en dis speelt ons ook parten." © Davy Coghe
Redactie KW

Op zaterdag 19 oktober kun je in theaterzaal De Biekorf concerten bijwonen van de Gentse, uit Ethiopië afkomstige Zem en de uitgeweken Brugse globetrotter en gitarist-verteller Martin Vansteenkiste. Het zijn meteen de twee laatste concerten in de Diaspora-reeks, die vzw Rembetika zes jaar lang op het getouw zette. Jo Van Driessche riep eind jaren ’80 de vereniging in het leven: “We schrijven een nieuw verhaal.”

Als er iemand in Brugge zware inspanningen heeft geleverd om wereldmuziek hier op de culturele kaart te zetten, is het Jo Van Driessche (67) wel. Eind jaren ’80 stampte hij de vzw Rembetika uit de grond, een synoniem voor de Griekse blues. Symbolisch, want de voorbije drie decennia haalde hij interessante artiesten en muzikanten uit de vier windstreken naar Brugge. Aanvankelijk 24 jaar onder de banier van Brugges Festival, de voorbije 6 jaar onder de naam Diaspora oftewel de grootschalige verspreiding van een volk over verschillende delen van de wereld. Hoogst actueel, als je merkt wat er vandaag met het Koerdische volk aan het gebeuren is…

Stadsschouwburg vol

“We hoeven elkaar geen Liesbeth te noemen: het klimaat voor wereldmuziek in Brugge zit tegen”, geeft Van Driessche aan. “Dit heeft met de algemene tijdgeest te maken die vaak louter gebaseerd is op stemmingmakerij.” Dit had gevolgen voor de publieksopbouw van zijn festival. In de beste jaren van Brugges Festival lokte Rermbetika vzw soms tot drie keer toe een volle Stadsschouwburg. Bij de editie vorig jaar van Diaspora was dat drie keer een halfvolle theaterzaal De Biekorf. “Brugge heeft geen grote allochtone gemeenschap en dit speelt ons ook parten”, stelt hij.

Toch toont Van Driessche zich tevreden met het Brugs palmares. “Onze gasten waren muzikanten van vreemde origine die hier wonen en werken en samen met Belgen spelen”, legt hij uit. “Omgekeerd kruidden inlandse artiesten hun muziek met het talent en pigment van ingeweken vrienden.”

Dit valt dit weekend voor een laatste keer mee te maken. Op zaterdag 19 oktober zal eerst ZEM het beste van haar kunnen geven. Deze uit Ethiopië afkomstige singer-songwriter die vandaag in Gent woont, verklankt in drie talen (Nederlands, Frans en Engels) haar levensverhalen. De 59-jarige Brugse globetrotter Martin Vansteenkiste, die vandaag in Oeganda woont, geniet de eer het allerlaatste Diaspora-concert te brengen. Hij zal zichzelf begeleiden op gitaar, terwijl hij zijn belevenissen met het publiek deelt. “Vanaf volgend jaar willen we met vzw Rembetika een nieuw verhaal schrijven. Op zaterdag 26 oktober gaan we hier meer over bekendmaken,” geeft Van Driessche nog mee. (Stefaan Van Volcem)


Voor 15 euro kun je beide Diaspora-optredens in Theater De Biekorf bijwonen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier