Diane Margot en Ronald Coene stoppen met kledingzaak Tricotdar in Brugge

Diane Margot en Ronald Coene: na 51 jaar Tricotdar stoppen ze met Tricotdar. © TVH
Stefan Vankerkhoven

“Het zou elke dag kermis moeten zijn. Want pas als er iets te doen is in de binnenstad, kun je op de koppen lopen. Op andere dagen winkelen mensen liever in de Brugse rand”, zeggen Diane Margot en Ronald Coene. Na 51 jaar stoppen zij met hun kledingwinkel Tricotdar in de Hoogstraat. Zij pleiten voor meer evenementen én houden een warm pleidooi voor het behoud van de gecontesteerde braderie.

“Hoe het allemaal begonnen is? Ik had het af gemaakt met een vriendin van Diane en vroeg haar om een foto aan mijn oud lief terug te bezorgen. Zo hebben wij elkaar leren kennen. ‘t Was liefde op het eerste gezicht”, knipoogt Ronald Coene (75).

Aan de start van Tricotdar is volgens zijn echtgenote Diane Margot ook een leuke anekdote verbonden: “Ik werkte als verkoopster bij Lustrerie D’Haenens. Maar ik werd ziek, ik kreeg last van een gezakte nier, omdat ik daar zoveel trappen moest doen. Phildar zocht een zelfstandige uitbaatster voor haar nieuwe winkel in breigoed in de Langestraat 30. Ik heb niet lang getwijfeld, pas achteraf besefte ik dat ik ook in dat pand de trappen op moest voor de stock.”

Sjettewinkeltje

“Ik ben in januari 1968 gestart met breigarens voor Phildar. Aan een van mijn trouwe klanten bewaar ik nog een grappige herinnering: die oude dame wou breien en vroeg mij geregeld om wol voor de Jaguar-steek. Ze bedoelde uiteraard het Jacquard-motief. Na een tijdje ben ik deels overgeschakeld van sjettewinkeltje naar exclusieve maar betaalbare dameskledij.”

“Aanvankelijk stiekem, in een klein hoekje van de breiwinkel, met één rek waarop amper zeven à acht kleedjes hingen. Enkele jaren later hebben wij het vrijstaande pand ernaast volledig ingericht als winkel voor dameskledij, onder de naam Tricotdar. 15 jaar geleden zijn we naar de Hoogstraat 43 verhuisd, waar voordien TV Fabian gevestigd was, omdat de eigenaar van onze winkel in de Langestraat het pand wou verkopen.”

Diane Margot en Ronald Coene huwden op 8 april 1967. Zij kregen twee kinderen (Caroline en Frank), twee kleinkinderen (Emily en Liselot) en sinds twee maanden een achterkleinkind (Eleonora). Ronald werkte jarenlang als boekhouder bij achtereenvolgens de Brugse brouwerij Vander Ghote, Bus&Car, autocar bedrijven Traen en LTB. “Totdat ik zei dat hij thuis moest blijven”, zegt Diane Margot met een glimlach. Begin de jaren ’90 werd Tricotdar een bvba en kwamen zowel Ronald én dochter Caroline Coene in de zaak.

“We hebben 25 jaar lang een tweede zaak gehad langs de zeedijk in Blankenberge, die Caroline uitbaatte. Je weet dat wellicht ook wel: de jongere generatie houdt er andere ideeën op na, ook op het vlak van dameskledij… Nu heeft Caroline nog altijd haar eigen winkel in de Groenestraat in Zedelgem. Ze heeft haar eigen cliënteel en denkt er niet aan om de winkel in Brugge over te nemen”, aldus Diane Margot. Zoon Frank heeft een eigen bakkerij in de Moerkerksesteenweg in Sint-Kruis.

Voorzitter handelskring

Ronald Coene was 24 jaar lang voorzitter van de bloeiende handelsgebuurtekring van de Langestraat-Hoogstraat, in opvolging van de legendarische Gusten Vandenberhe, de man van de kerstlichtjes in de Brugse straten: “Toen ik de fakkel overnam, was de handelsgebuurtekring aan het doodbloeden. Samen met het bestuur heb ik er mijn missie van gemaakt om Langestraat en Hoogstraat te verbinden tot één handelsstraat van Kruispoort tot Burg. Ik heb als voorzitter drie keer afscheid willen nemen, maar het bestuur aanvaardde mijn ontslag niet. Uiteindelijk heeft Rita Peers van Den Elder mij in 2011 opgevolgd.”

“Zij is wat feller dan ik. Dat ligt in mijn karakter, ik ga meer voor het compromis. Er is nogal wat leegstand in de straat, maar het was vroeger erger. We tellen zo’n 70 handelszaken, maar het aandeel van de horeca in de straat neemt toe. We hebben voor elk wat wils: van sterrenrestaurants tot volkse kroegen”, aldus Ronald Coene, die ook actief was binnen de Verenigde Handelskringen van Brugge. Die verdedigde de belangen van de poortstraten tegenover het almachtige Brugs Handelscentrum.

“We mogen echt niet klagen, in al die jaren hebben we, dankzij veel en hard werken, goed onze boterham verdiend. We hebben daardoor een eigen huis kunnen kopen in de binnenstad. Een deel van onze klanten zijn passerende toeristen, voor onze kledingzaak is het een zegen dat er enkele hotels en b&b’s in de buurt zijn. Uiteraard staat de handel in de Brugse binnenstad onder druk. We hebben nog de tijd gekend van tweerichtingsverkeer in de Langestraat. Gelukkig is ze een inkomende straat, de handelaars van uitgaande straten, zoals de Gentpoortstraat, hebben het veel moeilijker. Wie na het winkelen de stad uitrijdt, wil zo snel mogelijk naar huis. Of stopt zelden, want de portemonnee is leeg”, aldus Diane Margot.

Shop&go

Volgens Ronald Coene is het fout om de problemen van de handelaars in de binnenstad louter toe te schrijven aan het parkeerplan: “Wij hebben jaren geijverd voor een ondergrondse parking langs de Predikherenrei. Er zijn weliswaar drie burgemeesters gepasseerd, mijn eerste aanvraag was ten tijde van Frank Van Acker, maar die parking is er uiteindelijk toch gekomen. Er zijn nu zelfs in de Langestraat ook enkele shop & go plaatsen gecreëerd. Maar ze staan op de verkeerde plek, niet voor de bakker maar vlak bij de restaurants Pro Deo en Sans Cravate! Daar ben je niet in een half uur buiten, tenzij je enkel snel een voorgerecht neemt.”

“De hoofdreden is dat de handelspachten te hoog liggen. Dat schrikt jonge starters af en duwt sommige handelaars dood. Voor een handelspand als het onze betaal je makkelijk 1.400 euro huur en je kunt er niet eens boven wonen. Het online shoppen is natuurlijk ook een geduchte concurrent. En de perceptie van de slechte bereikbaarheid van de Brugse binnenstad zorgt ervoor dat veel mensen liever in de Brugse rand winkelen. Er is ook daar een aanbod, je kunt er makkelijker en gratis parkeren. In feite komen de shoppers vooral massaal naar Brugge, als er iets te doen is. Tijdens de kerstmarkt en de shoppingzondagen kun je op de koppen lopen. Het zou elke dag kermis moeten zijn in de binnenstad!”

Fusie?

“Via evenementen lok je veel klanten. Wij hebben jarenlang met onze kledingzaak een modeshow georganiseerd in de Albert Hall en het Boudewijnpark. Onze handelskring doet nu tijdens de kerstperiode niks speciaals. Ik verneem zelfs dat niet alle handelaars warm lopen voor de jaarlijkse braderie. Er gaan stemmen op om die af te schaffen. Dat lijkt mij geen goed idee. Waarom de braderie niet spreiden over twee zondagen, in plaats van ook op zaterdag de straat af te zetten?”, aldus Ronald Coene, die een warm pleidooi houdt voor de incorporatie van de handelaars uit de Philipstockstraat, de Mallebergplaats en de Oude Burg in de handelskring van de Langestraat-Hoogstraat.

Tot eind februari 2019 houdt Tricotdar uitverkoop, nadien vestigt een handelaar in munten zich in dit handelspand. Diane en Ronald danken hun vele trouwe klanten van wie sommigen in de loop der jaren echte vrienden zijn geworden. Diane krijgt tijd om te puzzelen en zal zich met Ronald kunnen wijden aan hun achterkleindochter. Ronald is trouwens ook nog altijd actief als scheidsrechter in het jeugdvoetbal…