Diamant voor Roger Van Damme en Suzanne Bodein uit Ieper

Op de foto zie je vooraan Kris Van Damme, Suzanne Bodein, Roger Van Damme, Galatea Goudeseune en schepen Jan Delie. Rechtstaand ocmwvoorzitter Marieke Cloet, Audrey Bruyer, Robbin Van Damme, Juliette Van Damme, Mathias Van Damme, Sven Timmerman en schepen Jef Verschoore. (Foto EG)
Redactie KW

Roger Van Damme en Suzanne Bodein uit de Vaubanstraat zijn 60 jaar getrouwd. Zij gaven elkaar het jawoord in het gemeentehuis van Nieuwkerke op 1 maart 1958. Het stadsbestuur zette hen in de bloemetjes in het Belle Godshuis.

Roger zag het levenslicht in Ieper op 22 juli 1937 als enige zoon in het gezin Van Damme -Hoornaert. Suzanne werd geboren in Nieuwkerke op 4 maart 1935. “In ons gezin was ik enige dochter en had geen broers en zussen”, vertelt Suzanne.

De lagere school en middelbare studies volgde Roger in Ieper. “Ik volgde de middelbare afdeling economie in het atheneum in Ieper tot 18 jaar”, legt hij uit. “Daarna trok ik naar Antwerpen voor een opleiding in tropische geneeskunde als voorbereiding tot gezondheidsbeambte. Dit was een voorbereiding voor een loopbaan in de Belgische kolonie Congo. Ik werd echter eerst opgeroepen voor mijn militaire dienst. Deze startte in 1956 in Siegen en ik moest zeventien maanden dienen. Eens afgezwaaid was het zeer onrustig in Congo en ik stapte ook al snel in het huwelijksbootje. Daarom zag ik af van de opdracht in Congo.”

Huwelijksreis

“Uitgaan deden wij in de streek, wij deden dat niet veel want het was studeren. Enkel bij speciale feesten in Ieper gingen we uit. Zo werden er grote Breughelfeesten georganiseerd in de Lakenhallen waar veel volk naar toe trok. Ook Suzanne was er met vriendinnen en zo leerden wij elkaar kennen. Wij trouwden in 1958, ook het jaar van de Wereldtentoonstelling in Brussel, en gingen op huwelijksreis naar Koblenz aan de boorden van de Rijn.”

“Na mijn pensioen was ik tweetalig reisleider op autocarreizen”

Suzanne volgde de lagere school in Nieuwkerke. “Wij woonden in de Bellestraat in Nieuwkerke”, vertelt ze. “Mijn moeder had er een kruidenierswinkel. Ik volgde naaischool in de middelbare school van Nieuwkerke en dat was ook nog in het Frans. Na ons huwelijk woonden wij vijf jaar samen met mijn moeder, van 1958 tot 1963. Wij verhuisden naar Ieper, de Lange Meers en mijn moeder verhuisde met ons mee. Wij bouwden onze woning in de Vaubanstraat en gingen er wonen in 1972. Ook moeder verhuisde mee en ik zorgde voor haar tot aan haar overlijden in 1995. Ik ben steeds huisvrouw geweest en was creatief bezig met het maken van kleren, haakwerk en spellewerk.”

NMBS

Roger startte bij Sabena. “Ik startte bij de Sabena voor een zestal weken, en stapte daarna over naar de NMBS waar ik begon als opsteller. Door examens klom ik met een viertal promoties op tot hoofdontvanger. Toen ik 60 jaar werd, kon ik met pensioen.” Roger en Suzanne hebben zich niet moeten vervelen. “Wij zwemmen nog steeds dagelijks en gaan ook wandelen”, vertelt Roger. “Tot voor kort trokken we vaak op reis. Ik lees nog regelmatig, volg ook nog de actualiteit en het voetbal. Ook hebben wij een grote tuin waar er in elk seizoen wel steeds iets te doen is. Na mijn pensioen was ik ook tweetalig reisleider bij reisagentschap AEP van de spoorwegen. Er werden tweetalige autocarreizen georganiseerd voor de gepensioneerden van de spoorwegen van heel België.” Roger en Suzanne hebben een zoon en een dochter. Zoon Kris (56) en partner Audrey. Dochter Sylvianne was 58 toen zij in 2013 overleed na een slepende ziekte. Zij hebben ondertussen drie kleinkinderen: Galatea, Robbin en Mathias. De familie groeide aan met vier achterkleinkinderen: Luna, Aylin, Juliette en Fabrice.

(GR)