Diamant voor Etienne Demerre en Georgette Legein uit Veurne

Het diamanten paar, geflankeerd door Schepen Pascal Sticker, burgemeester Peter Roose, en de schepenen Jan Verfaillie en Guido Hoste. Achter de jubilarissen, zonen Ronny, Freddy en Eddy Demerre met hun echtgenotes, en de kleinkinderen en familie © JT
Redactie KW

Op zondag 6 oktober was de trouwzaal in het Stadhuis van Veurne gevuld met familie en vrienden van het diamanten koppel Demerre-Legein uit Veurne. Etienne en Georgette trouwden op 9 mei 1959 in Koksijde. Normaal ging de viering van de diamanten bruiloft doorgaan op 9 mei, op de verjaardag van hun trouwdag, maar Etienne lag in die periode in het ziekenhuis waardoor er uitstel van de viering volgde.

Ze leerden elkaar kennen in de weverij Jonckheere, waar ze blijkbaar ook nog iets anders deden dan werken. Laten we het een gelukkige samenloop van omstandigheden noemen, ‘want Georgette was toen al een vrouwtje om van te snoepen’, zegt Etienne. Ze hielt van zoetigheden en had bijgevolg altijd wat snoep bij de hand. In één van haar pauzes had ze Etienne een ‘spekke’ gegeven en dat smaakte blijkbaar nog naar meer. Vanaf dan hield Etienne zijn allerliefste ‘spekkedoosje’ in het oog van achter zijn weefgetouw.

De paling wilde niet meer bijten

Etienne was een fervent visser, maar kwam meer en meer thuis zonder vangst en dat was in die periode nogal uitzonderlijk. De paling wilde plots niet meer bijten legde hij thuis uit, maar in feite werden de visuurtjes rijkelijk aangevuld met ontmoetingen met zijn grote liefde Georgette. Na een korte maar fantasierijke vrijage stapten ze in het huwelijksbootje en kwamen in Veurne wonen. Dit bleek een vruchtbare bodem te zijn want het koppel kreeg drie flinke zonen: Freddy, Eddy en Ronny. Op dochters moesten ze nog een beetje langer wachten, ‘t is te zeggen tot de zonen hun keuzes hadden gemaakt en zorgden voor drie fantastische schoondochters, Kaat, Rita en Caroline.

Een andere aanpak en carrièrewissel

De tweede generatie zou het volledig anders aanpakken. De dochters kwamen, maar het waren nu de zonen die op zich lieten wachten. De derde generatie zou alles weer goed maken met een evenwichtige mengeling van beide geslachten. Alle kleinkinderen waren verzot op oma’s balletjes in witte saus, een specialiteit van oma Demerre. Voor de rest liep het leven ten huize Demerre zijn gewoon gangetje. Etienne wisselde na een aantal jaren de weverij Jonckheere in voor een job bij Santens en Georgette ging nog 17 jaar werken bij de politie in De Panne. ‘Georgette kan zo naar de bakker rijden, één uur wegblijven…en thuis komen zonder brood’, voegt Etienne er nog schalks aan toe.

Haar tong doet het nog uitstekend.Tussendoor steekt Georgette graag een puzzel in elkaar. Etienne houdt het bij zijn dagelijkse krant en kijkt ook graag naar TV. Na het overhandigen van enkele geschenken door het stadsbestuur van Veurne werd er geklonken op het diamanten paar. Burgemeester Peter Roose maakte nog een afspraak met Etienne dat hij best de periode binnen vijf jaar rond 9 mei vrij houdt om terug naar het stadhuis te komen in plaats van naar het ziekenhuis te gaan. Dan kunnen we samen het briljanten jubileum vieren, aldus de burgemeester, wat Georgette volmondig beaamde. Etienne Demerre zag het levenslicht in Bulskamp op 9 september 1937. Georgette werd geboren in Oostduinkerke op 12 december 1936. Hun drie zonen zorgden voor zeven kleinkinderen, Eva, Sofie, Julie, Ines, Fauve, Vincent en Kim. Ondertussen hebben er ook reeds twee achterkleinkinderen de familie vervoegd: Nona en Tiez, de twee schattebouten van Julie. Het diamanten paar woont in de Esdoornlaan in Veurne.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier