Diamant voor Cyriel en Lea uit Ruiselede

© (foto WV)
Redactie KW

Lea Vandecasteele en Cyriel Poelvoorde leerden elkaar als kind kennen als buren en op latere leeftijd sloeg de vonk over. Zestig jaar later vieren ze hun diamanten jubileum.

Terwijl hun schaap vier lammeren ter wereld bracht in de stal, zag Cyriel het levenslicht ten huize van de familie Poelvoorde in Kruiskerke op 26 februari 1939. Vader Maurice en moeder Martha Polfliet, wiens gezin toen vijf kinderen telde, waren erg tevreden met hun jongste zoon. Na de schoolperiode ging Cyriel al op jonge leeftijd werken in het zelfstandig stukadoorsbedrijf van zijn ouders, broer en schoonbroer. Tijdens het weekend nam hij regelmatig deel aan biljartprijskampen of ging hij met vrienden naar wielerwedstrijden, altijd met de fiets. Op zijn achttiende vervulde hij vijftien maanden lang zijn legerdienst.

Lea Vandecasteele werd geboren in Maria-Aalter op 30 september 1938. Ze was de dochter van Oscar Vandecasteele en Bertha Ide en kwam uit een gezin met drie dochters. Na de school ging ze werken in het naaiatelier van de burgemeester in Schuiferskapelle.

Op jonge leeftijd leerden Lea en Cyriel mekaar kennen als buren. Na de schooluren speelden ze, samen met hun vrienden. Toen ze ouder werden, fietsten ze samen naar de cinema.

Naar Lourdes

Lea en Cyriel stapten in het huwelijksbootje op 27 februari 1960, toen ze 22 en 21 jaar oud waren. Het huwelijksfeest vond plaats in café De Wante. Daarna ging het jonge koppel inwonen op zolder bij de familie Poelvoorde. Op 30 september verhuisden ze naar hun nieuwe woonst in de Ommegangstraat in Ruiselede. Het gezin breidde uit met vijf kinderen: Erica woont samen met Luc Bruyneel, Rika gehuwd met wijlen Marc De Crock, Claudine, Nadine gehuwd met Marc Vervaele en Christophe gehuwd met Ann Wynsberghe. Intussen hebben Lea en Cyriel ook negen kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

Terwijl Cyriel om den brode verdere werkte als stukadoor en vaak overuren draaide, zorgde Lea voor de kroost. Tijdens het weekend kwam het gezin weinig van onder de kerktoren. De jongeren gingen naar de Chiro en de ouders naar de koers of het voetbal. Een keer zijn ze naar Lourdes in Frankrijk geweest.

vissen

In 2003 ging Cyriel met pensioen. Samen met wijlen Daniël Haeghebaert, Michel Demeulemeester en Jhonny Haeck organiseerde hij ten huize wekelijks een kaartavond. Nu gaat hij Cyriel regelmatig vissen in ‘t Vissershof of is hij in zijn bloementuin te vinden. Lea gaat graag met de buurvrouw naar de wekelijkse markt om daarna te genieten van een terrasje.

Naar aanleiding van hun jubileumfeest werden de jubilarissen, samen met hun familie, ontvangen op het gemeentehuis waar de burgemeester hen loofde voor de wijze waarop ze hun leven leidden en de kinderen hebben grootgebracht.

“En nu is het aan de volgende generaties”, besluiten Lea en Cyriel samen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier