Diabetespatiënt Victor Capenol: “Een slaaf zijn van mijn ziekte? Nooit!”

© foto CLL
Redactie KW

“Laat het hoofd niet hangen”, “hou de moed erin” of zelfs “kop op”. Het zijn uitdrukkingen die we vaak snel even uit de mouw schudden wanneer we iemand moed willen inspreken. Voor Victor Capenol gaan die uitdrukkingen verder, veel verder zelfs.

Door Christophe Lefebvre

De 19-jarige Lauwenaar kreeg in zijn jonge leven al enkele harde noten te kraken. “Op erg jonge leeftijd kreeg ik plots te horen dat ik leed aan diabetes type 1”, steekt de student verpleegkunde van wal. “Op die leeftijd is dat een harde klap, maar ook mijn familie kreeg het nieuws koud geserveerd. Het gevolg: bloedwaarden meten, insuline inspuiten en voeding controleren en aanpassen. Als kleine knaap kun je dat niet alleen en is het een last die volledig op de schouders van je ouders terecht komt. Pas toen ik de kaap van 7 jaar had overschreden, waren er zaken die ik zelf kon doen, maar ik heb toch heel wat aan mijn ouders te danken.”

Obstakels overwinnen

Een leven in het teken van voorbereiden en aanpassen, bij velen zou de moed hen in de schoenen zakken. Maar Victor beet van zich af en ging frontaal de confrontatie met zijn ziekte aan. “Ik weigerde te geloven dat ik een slaaf moest worden van mijn ziekte en dat er dingen waren die ik niet kon. Dat nooit. Via een vriendin kwam ik in contact met het ambassadeurprogramma van de Diabetes Liga nu wil ik aantonen dat de mens, zelfs met een niet-onbelangrijke aandoening, heel wat obstakels kan overwinnen. In België zijn er in totaal 12 ambassadeurs, waarvan ik er een ben en samen hebben we ons geëngageerd in de climbing-for-life uitdaging.”

Climbing-for-life is even indrukwekkend als de naam doet vermoeden. “Op 15 juni starten we met z’n twaalven op de fiets, onderaan de Stelvio. Een 21 km lange beklimming met 1.500 hoogtemeters en een gemiddeld stijgingspercentage van 7.6 procent staat ons te wachten op de Italiaanse kolos, een stevige kuitenbijter alvast.”

Tot voor enkele maanden geen sport

De Stelvio is niet meteen een katje om zonder handschoenen aan te pakken, zelfs de meest fervente fietser bijt er zijn tanden op stuk. Behalve diabetes moet Victor ook nog een andere uitdaging trotseren. “Tot enkele maanden geleden deed ik helemaal geen sport, uit vrees dat mijn ziekte mij zou belemmeren of erger, dat ik meer kwaad dan goed zou doen. Maar samen met de Diabetes Liga en de partners van de challenge, Energy Lab en Novo Nordisk, werd een trainingsschema opgesteld. Ook voor voeding werd meer dan voldoende ruimte voorzien, waardoor het dan wel moeilijk is, maar toch haalbaar. Ondertussen train ik drie keer per week en vorige week reed ik zelfs een omloop van meer dan 80 kilometer.”

De tocht wordt niet alleen een persoonlijke queeste, maar de moedige tiener koppelt climbing-for-life ook aan het goede doel. “Samen met de challenge probeer ik fondsen te verzamelen voor de Diabetes Liga. Zelf heb ik veel steun gehad van de organisatie, dus is het niet meer dan normaal dat ik op die manier mijn steentje wil bijdragen. Het sponsorgeld dat ik verzamel, gaat integraal naar de werking van de Liga”.


Wie Victor in zijn challenge wil steunen, kan hiervoor terecht op de website https://steun.diabetes.be/ project/17071

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier