“Deze zomer veel ernstige interventies door redders aan zee”

Redactie KW

De redders aan zee hadden de voorbije zomer de handen vol met heel wat ernstige interventies. “Meerdere mensenlevens werden gered dankzij het kordate optreden van de redders”, zegt An Beun, secretaris van de intercommunale kustreddingsdienst IKWV.

“Zowel in het water, op het strand als op de zeedijk moesten de lifeguards verschillende keren tussenkomen. Deze interventies tonen aan hoe belangrijk hun aanwezigheid is: de redders zijn het eerstelijns-aanspreekpunt voor alle mensen op het strand en de zeedijk. Als ze er niet waren geweest, hadden verschillende slachtoffers hun verhaal niet meer kunnen navertellen“, aldus An Beun.

Het IKWV zit net in een spannende positie wat financiering betreft. Door de hervorming van de provincies mag het provinciebestuur de kustreddingsdienst niet meer subsidiëren, maar het is nog onduidelijk van waar de centen dan wel zullen komen.

Financiering

“We willen nogmaals het belang onderstrepen van een structurele financiering voor de werking van de redders aan zee. Op dit moment is het nog steeds niet duidelijk welke overheid haar verantwoordelijk wil opnemen om dit levensreddend project te ondersteunen”, zegt Daphné Dumery, voorzitter van IKWV en burgemeester van Blankenberge.

“Het is nochtans simpel: als er géén geld wordt vrijgemaakt voor de reddingsdiensten, betekent dit volgende zomer concreet dat meerdere reddingsposten niet over voldoende materiaal en middelen beschikken om hun werk goed uit te voeren. Het spreekt voor zich dat dit dramatische gevolgen kan hebben.”

Verloren gelopen

De kustredders trekken zich ook aan van de verloren gelopen personen op het strand, voornamelijk kinderen, maar ook wel eens volwassenen. In de maand juli waren 560 mensen eventjes de weg kwijt en in augustus waren dat er 461. Vorig jaar liepen 1708 mensen verloren op het strand, maar het was ook veel drukker aan de kust door het betere weer.

“Ook hier willen we het belang van de redders onderstrepen: telkens als er iemand vermist wordt, gaat dit gepaard met stress en paniek bij de strandbezoekers. De aanwezigheid van de redders aan zee, hun professionele aanpak en kalmerende invloed mogen écht niet onderschat worden”, verduidelijkt Beun.

Polsbandjes

De gratis polsbandjes, die dankzij de steun van diverse sponsors door de redders werden verdeeld, waren opnieuw een gigantisch succes, zegt IKWV. “Mede dankzij de polsbandjes zijn de cijfers van de verloren gelopen kinderen niet nòg hoger: badgasten die een verdwaald kindje opmerken, bellen vaak rechtstreeks met het nummer op het polsbandje en kunnen zo de kinderen herenigen met hun ouders zonder tussenkomst van de redders.”

“Toch kan het nog altijd beter: veel mama’s en papa’s nemen nog niet voldoende hun verantwoordelijkheid op en laten hun kinderen onbegeleid in zee zwemmen of op het strand spelen. “We blijven er dus op hameren: hou je kinderen altijd goed in de gaten”, zegt Beun.

September

Wie nu ook nog even wil genieten van het strand en de zee, kan in elke gemeente nog op een beperkt aantal reddingsposten terecht tot en met 15 september. Daarna kan je enkel nog in Oostende en Blankenberge terecht.

Een overzicht kan je raadplegen op de website van IKWV: http://www.ikwv.be/locaties.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier