Deze zomer eerste yogazomerkamp in Moorslede

Mieke Beernaert kan 20 kinderen begeleiden tijdens het kamp.© Jan Stragier
Mieke Beernaert kan 20 kinderen begeleiden tijdens het kamp.© Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Mieke Beernaert (49) biedt deze zomer voor het eerst een yogakamp aan in zaal Levet Scone. Mieke gaf de voorbije periode al yogalessen in samenwerking met ‘Zen en Zo’, de zaak van Hilde Deceuninck en Koen Vergote in Moorslede. “Veel mensen hebben een totaal verkeerd beeld van yoga, maar ook voor kinderen kan het een serieuze meerwaarde betekenen.”

Hilde Deceuninck en Koen Vergote, die in Moorslede onder andere gekend zijn als de voormalige uitbaters van de cafetaria van zwembad De Amfoor, startten vorig jaar ‘Zen en Zo’ in het centrum van de Lievensgemeente op. In hun woning in de Poststraat biedt het koppel onder andere shiatsulessen en yoga voor jong en oud aan. Voor de kinderyoga konden Hilde en Koen terecht bij Mieke Beernaert. Zij verzorgt er sinds september de lessen.

Verkeerd beeld

Mieke is afkomstig uit Roeselare en werkt al jarenlang als turnleerkrachte in de lagere school De Revinze in Torhout. “ Door mijn job als turnjuffrouw kwam ik in contact met yoga ”, vertelt Mieke. “Ik volgde in 2016 een opleiding en integreerde ook een deeltje kinderyoga in mijn lessen. Actief zijn, maar ook ontspannen is meer dan belangrijk. Zowel voor jong als oud. Tijdens yoga wordt er ook nog extra aandacht besteed aan ademhaling. Via yoga leren de kinderen ook een goede houding aan te nemen.”

De Roeselaarse turnleerkrachte merkt dat veel mensen een verkeerd beeld hebben van yoga. “Men denkt dat de kinderen moeten stil zitten op een matje. Niets is minder waar. Bij kinderyoga wordt veel bewogen . Het is een echte meerwaarde binnen de ontwikkeling van de kinderen.”

Lessen

Dankzij haar job bij de school De Revinze in Torhout kwam Mieke ook in contact met relaxatiecentrum De Boventoon in Torhout. “ Men bood er al yoga voor volwassenen aan, maar ik kon er aan de slag als lesgeefster voor de kinderyoga . Het concept werd onmiddellijk op enthousiasme onthaald. De ouders vroegen me al snel of er geen kampen bestonden in het teken van yoga.”

Vorig jaar kreeg Mieke ook de vraag van Hilde en Koen om de kinderyogalessen bij hen thuis te verzorgen. Mieke stemde onmiddellijk toe. “We splitsen de kinderen op in twee groepen: een groep voor de kleuters en een groep voor de oudere kinderen. De yoga sloeg erg aan. Corona gooide wat roet in het eten waardoor we nu voor eventjes de lessen in een groep afwerken. Ik ben er echter zeker van dat er straks terug meer kinderen aanwezig zullen zijn .”

Creatief kamp

Mieke kwam op het idee om ook in Moorslede een yogakamp te organiseren. “Een dergelijk kamp bestaat niet alleen uit yoga. Het is veel meer dan dat.” Mieke zocht een locatie in Moorslede en kwam na overleg met Hilde en Koen uit bij zaal Levet Scone. Daar hoopt ze van maandag 23 tot vrijdag 27 augustus twintig enthousiaste kinderen te mogen ontvangen. “We starten de dag telkens met een halfuurtje tot drie kwartier yoga. Daarna staan ook nog andere activiteiten op stapel. Ik denk daarbij aan knutselen, schilderen of spelletjes spelen. Het creatieve staat centraal. Het is de bedoeling dat de kinderen zich binnen een kleine groep onmiddellijk thuis voelen.”

Het yogakamp in Moorslede is bedoeld voor kinderen van de lagere school. Inschrijven kan via mieke.beernaert1@skynet.be of via de Facebookpagina Kameleon. De kostprijs voor het kamp van een week bedraagt 160 euro. “Ik voorzie zelf eten voor ‘s middags. Kinderen moeten zeker geen boterhamdoos mee hebben. Het is de bedoeling dat ze zich ook ‘s middags helemaal thuis voelen in de familiale sfeer van het kamp.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.