Deze Veurnaars supporteren straks voor Italië

Mike Dematteis van café ‘De Kroon’ hing maandagochtend de Italiaanse vlag naast onze driekleur. (Foto WVH)
Mike Dematteis van café ‘De Kroon’ hing maandagochtend de Italiaanse vlag naast onze driekleur. (Foto WVH)
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Met de hele natie achter onze Rode Duivels? Dat is buiten Italofielen Mike Dematteis en Sven Ryckbosch gerekend, want zij juichen straks wanneer de Italianen scoren. Al zullen ze ook tevreden zijn mochten de Belgen doorstoten naar de halve finale.

Hoewel hij de kleuren van Club Brugge bij een vorige kampioensviering op zijn borstkas liet tatoeëren, is Mike Dematteis (48) van café De Kroon onderhuids een vurige fan van Juventus. “Ik woonde weliswaar 18 jaar lang in Roubaix en heb hier nu al bijna een kwarteeuw mijn voetbalcafé op de Grote Markt, maar mijn ouders zijn Italiaans en ik heb nog altijd een Italiaans paspoort”, toont hij.

De cafébaas volgde destijds vanuit Frankrijk de liefde naar de Westhoek en zo groeide ook zijn adoratie voor blauw-zwart, naast die voor wit-zwart. “De hoogdagen van Del Piero en Buffon bij Juve kon ik enkele keren live meemaken. Later reisde ik ook dikwijls mee naar het buitenland om de wedstrijden van Club Brugge bij te wonen, maar tegenwoordig volg ik de matchen altijd met een half oog in het café”, aldus Mike.

Italiaanse vlag

La Vecchia Signora en in deze EK-tijden bij uitbreiding de hele nationale ploeg van Italië – is voor deze voetbalfan echter altijd op de eerste plaats blijven staan. “In de groepsfase en de achtste finale heb ik mee voor de Rode Duivels gesupporterd, op de drie vaste schermen binnen of op het grote buitenscherm. Italië zit echter in mijn hart. Daarom hing ik maandagochtend de Italiaanse vlag naast die van België aan de voorgevel, want ik ben trots op mijn roots”, zegt hij.

Mike steekt dan ook niet onder stoelen of banken dat hij vanavond voor La Squadra Azzurra zal juichen. “Mijn pronostiek is 1-2. Dan zou ik tevreden zijn. Als Italië verliest, zal ik echter niet lang treuren, want dat zou goed nieuws zijn voor de commerce. Het zit hier namelijk vol diehardfans van de Rode Duivels. Dat heb ik zondagavond mogen vaststellen, toen iedereen ondanks de regen op het terras naar de match bleef kijken. Hoe langer de Belgen dus in het toernooi blijven, hoe beter voor mijn zaak. In dat geval supporter ik natuurlijk vol overgave mee met mijn stamgasten en met mijn vrouw, Sofie Debruyne, en de vier kinderen: Keänu, Zlatan, Luana en Laori. Na de eventuele winst tegen Italië, schreeuw ik de Rode Duivels dus mee tot in de finale!”

Tikkeltje beter

Toch is de cafébaas er stilletjes van overtuigd dat de Azzurri straks aan het langste eind zullen trekken.

“Beide ploegen zitten goed in het toernooi. We hebben al mooie combinaties gezien van de Belgen, maar twee belangrijke pionnen vielen zondagavond geblesseerd uit. De Italianen speelden nog een tikkeltje beter en kregen in de groepsfase geen enkel doelpunt tegen. Dat zal allemaal meespelen in de hoofden van de Duivels”, klinkt zijn deskundige analyse. We zullen zien of hij gelijk krijgt.

Patricia Branco schilderde haar man Sven Ryckbosch in de Italiaanse driekleur. (foto WVV)
Patricia Branco schilderde haar man Sven Ryckbosch in de Italiaanse driekleur. (foto WVV)

Boven de Italiaanse foodtruck die altijd op hun oprit staat, wapperen nu ook drie grote Italiaanse vlaggen aan de voorgevel van Sven Ryckbosch (48) en Patricia Branco. De buren kijken daar al lang niet meer vreemd van op, want zelfs op de Italiaanse nationale feestdag steekt Sven die driekleur de hoogte in. “Als kind was ik al verzot op pasta en mijn moeder grapte dan ook dat ik later zeker met een Italiaanse vrouw moest trouwen. En zo geschiedde: twintig jaar geleden stapte ik met Patricia in het huwelijksbootje. Zij heeft een Italiaanse vader en een Belgische moeder, en heeft nog familie wonen in de Baai van Napels. Daar gaan wij dan ook enkele keren per jaar heen om er te genieten van het lekkere eten, de cultuur en… het voetbal”, zegt hij met fonkelende ogen.

Voetbalgekte

Want ook Napoli draagt als ‘voetbalmekka’ in grote mate bij aan Svens liefde voor De Laars, lang vóór Dries Mertens de ploeg bekendheid gaf onder de Belgen. De rode peper die op zijn onderarm getatoeëerd staat, is niet alleen een lokale lekkernij, maar staat ook symbool als geluksbrenger onder de Napolitanen. De voetbalgekte gaat bij Sven overigens zo ver dat hij die dikwijls verweeft in zijn ondernemerschap. “Twee jaar geleden startten we met onze foodtruck ‘Zi’Anna’, vernoemd naar de tante van Patricia die mij als een echte mamma de passie voor het koken doorgaf. Tijdens het EK krijg je bij elke bestelling een gratis bal en de ‘Duivelse pappardelle’ is nu ons maandmenu. Eerder baatten wij al restaurant Carpe Diem uit in Koksijde, wat bekendstond als een echte voetbaltempel. Bij de Mundials maakte ik gerechten van de verschillende landen, doste ik mij uit in al die truitjes en liet ik mij ook schminken in die kleuren.”

Ook voor onze foto laat hij zich gewillig onder handen nemen door Patricia, die bijklust als kindergrimeur. “Een grote actie voor het duel van vrijdag hebben we na lang aarzelen uiteindelijk niet gepland, door de korte tijdspanne, de maatregelen en de weersvoorspellingen. Bovendien wil ik de match zelf graag zien. Waar ik ga kijken, weet ik nog niet: maar sowieso in vol ornaat!”

Wie de wedstrijd zal winnen, weet Sven wel al zeker. “Ik ben altijd al een grotere fan geweest van het Italiaanse elftal dan van onze nationale ploeg. Door de ‘gouden generatie’ en de hype die daarrond ontstond, groeide mijn sympathie wel voor de Rode Duivels. Mochten de Belgen winnen, zal ik daarna mee supporteren met hen en dan vooral voor Mertens maar eigenlijk hou ik totaal geen rekening met dat scenario. Het wordt 1-2 en daarna spelen de Italianen de finale. Ik ben zelfs zo zeker van mijn stuk dat ik met een vriend een weddenschap afsloot voor 144 euro aan pinten!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.