Deze strengere coronamaatregelen gaan vandaag in: mondmaskers én registratieplicht

© Getty Images
Redactie KW

Het coronavirus is opnieuw aan een opmars bezig, en dus haalt de Nationale Veiligheidsraad na weken van opeenvolgende versoepelingen de teugels weer wat strakker aan. Vanaf vandaag (zaterdag) zijn mondmaskers op veel meer plaatsen verplicht, sluiten nachtwinkels opnieuw om 22 uur te deuren en zullen horecauitbaters klanten vragen om contactgegevens achter te laten.

De afgelopen week raakten in ons land gemiddeld 220 mensen per dag besmet met het coronavirus. Het cijfer zit al weken in de lift, en dus greep de Nationale Veiligheidsraad in. Vanaf zaterdag 25 juli worden de maatregelen om corona in te dijken voor het eerst in maanden opnieuw strenger.

Mondmaskers

Hygiëne, afstand, extra aandacht voor kwetsbaren, liever buiten dan binnen samenkomen en de sociale bubbel van maximaal vijftien personen blijven de eerste verdedigingslinie tegen het virus.

Daarbovenop komen de mondmaskers. Die waren al een tijdje verplicht op het openbaar vervoer, in winkels en in theaterzalen en cinema’s, maar vanaf nu moet iedereen ouder dan twaalf jaar ze dragen in winkelstraten, openbare gebouwen, op markten, rommelmarkten en kermissen, in horecazaken – behalve aan tafel – en op alle drukke plaatsen, privé of publiek.

De lokale besturen staan in voor de definiëring van die laatste locaties. Verschillende steden en gemeenten beslisten vrijdag bijvoorbeeld al om mondmaskers op alle openbare plaatsen te verplichten.

Sluitingsuur

Nachtwinkels moeten vanaf zaterdag om 22 uur ‘s avonds de deuren sluiten. Toen de horeca opnieuw op gang kwam mochten de nachtwinkels net als cafés en restaurants tot 1 uur open blijven, maar dat levert te veel problemen op met cafégangers die vlak voor het sluitingsuur nog snel een voorraad alcohol inslaan in een nachtwinkel om het feest op straat verder te zetten. De politie zal in het algemeen trouwens strenger controleren op de naleving van de maatregelen.

Registratieplicht

De cafés en restaurants mogen wel nog tot 1 uur open zijn, maar per tafel zal de uitbater aan één klant moeten vragen om e-mailadres of gsm-nummer door te geven. Klanten kunnen niet verplicht worden om persoonsgegevens door te spelen, maar horecazaken moeten klanten die niet willen meewerken wel de toegang weigeren. De informatie zal sowieso maximaal veertien dagen bewaard mogen worden en zal ook enkel gebruikt mogen worden om contactopsporing te vergemakkelijken.

Shishabars zullen de waterpijpen dan weer moeten opbergen. Het gebruik van waterpijpen, zowel collectief als individueel, is vanaf nu verboden in publiek toegankelijke plaatsen.

Formulier bij terugkeer van vakantie

Voor wie terugkeert uit het buitenland komt er tot slot een verplicht in te vullen formulier, het Passenger Locator Form, al gaat die verplichting wel pas vanaf 1 augustus in. Vanaf dan zal iedereen die langer dan 48 uur in het buitenland is geweest het formulier voor zijn terugkeer moeten invullen. De maatregel zal voor iedereen van toepassing zijn, ongeacht verblijfplaats of transportmiddel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier