Deze 10 items heb je nodig om de stakingsdag door te komen… als staker

Redactie KW

Maandag wordt er in West- en Oost-Vlaanderen massaal gestaakt tegen de hervormingsplannen van de regering. Dat zorgt voor een pak hinder en organisatiestress voor zij die door de staking zullen getroffen worden, maar òòk voor de stakers zelf. Wij zetten de 10 cruciale items voor een geslaagde stakingsdag nog eens op een rij.

Een hesje (van de juiste kleur)

1


Als je een stakingspiket bemant, dan wil je een beetje herkenbaar en zichtbaar zijn. Daarom zijn indertijd ook de vakbondsjasjes bedacht. Je kent ze wel, de knalrode of grasgroene plastic ‘hesjes’ met het logo van de juiste vakbond er op. In de volksmond kennen we ze ook wel als ‘vuilzakskes’, refererend naar het soort plastic van waaruit ze zijn vervaardigd. Tegenwoordig bestaan ze in alle kleurtjes, zodat voor elke overtuiging en achtergrond een passend jasje kan voorzien worden. Nadeel : de hesjes zijn niet van dermate goede kwaliteit dat ze bescherming bieden tegen regen, wind, kou of politiematrakken.

Autobanden

2

Deze 10 items heb je nodig om de stakingsdag door te komen... als staker


Geen stakingspiket zonder een gezellig kampvuur, zeker als we stilaan in de wintermaanden zijn aanbeland en je al wat extra gezellige warmte kan gebruiken als je een hele dag stilstaat. Ook handig : een vuurtje zorgt voor warmte én licht, zonder dat je elektriciteit nodig hebt. Oké, zo’n stapel rubber opstoken is ook niet zo best voor de uitstootnorm, maar dat wordt gecompenseerd door de fabriek die toch stil ligt.

Aansteker

3

Deze 10 items heb je nodig om de stakingsdag door te komen... als staker


Niet geheel onlogisch, maar als je dan toch die stapel autobanden wil fikken, dan kan je wel een vuurtje gebruiken. Anders sta je daar schoon.

Bak bier

4

Deze 10 items heb je nodig om de stakingsdag door te komen... als staker


Als je het een paar uur wil uithouden aan het piket, dan wil je uiteraard niet uitdrogen. En omdat koffie zetten een heel gedoe is en water hetgeen is waar vissen in zwemmen, is een pint nog de beste keuze. Ja, ook om 6.33 uur ‘s ochtends. Extra voordeel, de (lege) bakken kunnen ook dienen als zitmeubel of om Lego-gewijs indrukwekkende barricades mee te bouwen.

Megafoon

5

Deze 10 items heb je nodig om de stakingsdag door te komen... als staker


Als er wat pers komt opdagen, of de bazen, dan wil je natuurlijk je eisen wat kenbaar maken, wat slogans roepen of occasioneel eens een rake oneliner afvuren. En dan ben je graag een beetje verstaanbaar natuurlijk. Zodoende is een megafoon onontbeerlijk voor een geslaagde stakingsdag. Naargelang de geluidjes en features die er op het type megafoon zijn voorzien, kan het ding ook dienen voor een karaokemoment of ander muzikaal vertier.

Braadworsten

6

Deze 10 items heb je nodig om de stakingsdag door te komen... als staker


Ne mens moet eetn, zeker als je een hele dag stilstaat en naast autobanden ook energie verbrandt door je druk te maken in persfotografen of werkwillige collega’s. Je kan uiteraard een brooddoos met door vrouwlief gesmeerde stutjes meenemen, of een gezond slaatje (hahaha!), maar het mag ook wat smakelijker en steviger zijn natuurlijk. Bovendien is een geïmproviseerde winterbarbecue altijd een belevenis en goed voor de sociale cohesie onder de vakbondsmilitanten. Wel uitkijken, niet iedereen is even tuk op rubberaroma’s, dus misschien toch maar de autobandenhoop en het braadworstenkraam wat gescheiden houden.

Fluitje

7

Deze 10 items heb je nodig om de stakingsdag door te komen... als staker


De bedoeling van een stakingspiket, en van gelijk welk andere vakbondsactie, is nog altijd ‘gehoord worden’, nemen we aan. Roepen kan, een sirene is een optie, maar ook een doordacht fluitconcert kan wonderen doen. Je schept er meteen een voetbalstadionsfeertje mee en het is ook erg handig om andere groepjes militanten te spotten. Ervaren fluiters kunnen misschien ook de honden die de politie heeft meegebracht in de war brengen.

Verkeersborden

8

Deze 10 items heb je nodig om de stakingsdag door te komen... als staker


Oké, helemaal koosjer is deze tip niet, want vanzelfsprekend mag je niet zomaar straatmeubilair meenemen of gebruiken voor andere doeleinden dan ‘de wegcode ondersteunen’. Maar kom, we zijn ook jong geweest. En verkeersborden hebben nu eenmaal een aparte aantrekkingskracht, net omdat ze de aandacht trekken, waarvoor ze trouwens initieel bedoeld zijn. Tijdens de kalme uurtjes aan het stakingspiket kunnen ze gebruikt worden om de fysieke conditie wat aan te scherpen, ze kunnen als plateau gebruikt worden om rond te gaan met de braadworsten en occasioneel kan er eens frisbee gespeeld worden met een snelheidsbeperking. Maar gooien naar ordediensten? Neen, dat keuren we af.

Sjaal

9

Deze 10 items heb je nodig om de stakingsdag door te komen... als staker


© BELGA

Niet onlogisch, want we zijn natuurlijk al november en het wordt al eens kouder. En we willen niet dat de stakers een valling opdoen, want dat kost dan ook nog eens ziektedagen nà de actiedag. Bovendien biedt een stijlvol aangebrachte sjaal nog wat andere voordelen. Je wil immers niet dat je mama en mijnheer de agent je tronie herkennen op tinternet als je net met je vrienden die politiecombi op z’n dak hebt gelegd. Het is bovendien ook nuttig om vooraf na te denken wélke sjaal je wil aandoen. Kleur bekennen, je favoriete voetbalploeg in the picture plaatsen, of net niet? Wie twijfelt, kan altijd eens mailen naar jani.kazaltsis@vier.be.

Borden en spandoeken

10

Deze 10 items heb je nodig om de stakingsdag door te komen... als staker


Last but not least, de eigenlijke boodschap van de stakingsdag. Want niet iedereen zal ‘s avonds kijken naar TerZake en dus is het aangewezen de eisen te verpakken in korte, bondige en duidelijke slogans. Met een beetje rijm, een sneer of een herkenbare quote. En het mag ook altijd wat ludiek zijn, want je wil graag dat jouw slogan de dag nadien op de voorpagina staat.

‘Hoe zit het met de stoakingsmiserie in miene côté?

Ontdek het moandag live op KW.be’

(FV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.