Desselgemnaar Francky Vanbrabant schakelt politie in om dochter terug te krijgen uit Slovenië

Net geen jaar geleden verdween de Sloveense ex-vrouw van Francky Vanbrabant spoorloos uit België. Ook hun dochter Louise (4) nam ze mee, waarna ze maanden niks meer van zich liet horen. Ontvoering, oordeelt nu ook de Sloveense rechter, die het hoederecht toekent aan Francky. “Een immense opluchting”, zegt hij, “al betwijfel ik dat mijn ex zich zal houden aan de uitspraak van de rechter. Ik schakel de politie in.”

Francky Vanbrabant hoopt dochter Louise zo snel mogelijk terug in de armen te kunnen sluiten. © PNW

“Ik herinner het mij nog als gisteren. Vorig jaar, op 26 december, kwam ik ‘s avonds thuis en er was niemand in huis. Al het gerief stond nog op de ontbijttafel, iets wat normaal nooit gebeurt”, begint de Desselgemse ondernemer te vertellen. “Ik kon mijn intussen ex-vrouw niet meer bereiken. Ze was spoorloos verdwenen. Ik heb hen onmiddellijk internationaal laten seinen, maar maandenlang was er geen spoor van hen te bekennen. We zijn ze op het spoor gekomen doordat mijn ex haar identiteitskaart had moeten afgeven in een hotel.”

Louise Vanbrabant.
Louise Vanbrabant.© GF

Pas afgelopen zomer kon Francky zijn dochter Louise dan voor de eerste keer terugzien. “Ik moest daarvoor naar een soort sociaal huis gaan in Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië”, vertelt Francky. De Belgische rechter had even daarvoor al beslist dat de vrouw moest terugkeren met Louise, omdat ze hier altijd gewoond had en ook naar school ging. De ex van Francky weigerde dit steeds en er liep nu ook een rechtszaak in Slovenië.

Die Sloveense rechter besliste in afwachting van het proces dat er een bezoekregeling moest komen voor Francky. “Elke donderdag mocht ik om 15 uur naar het sociaal huis in Ljubljana mijn dochter anderhalf uur zien. Dat betekende wekelijks een tocht van zo’n 1.200 kilometer, heen en terug. Met het vliegtuig was het al helemaal onmogelijk om daar te geraken, dus ik heb de trip zo’n 17 keer met de auto ondernomen.”

“We zijn ze op het spoor gekomen door een controle in een hotel”

De laatste weken kwam er dan een verandering in de bezoekregeling, maar die bleek nefast te zijn voor Francky. “De mensen van het sociaal huis en de rechtbank zagen in dat ik een rustige mens ben, die niemand iets kwaad zou doen. Ze beslisten dat ik buiten het centrum mocht afspreken met mijn ex voor het wekelijkse bezoek”, zegt hij. “Ik zag dat niet zitten, want zonder de controle van het centrum wist ik dat mijn ex pogingen ging doen om mij zwart te maken. Bovendien zou ze volgens mij ook niet meer aanwezig zijn op de vaste afspraak.”

Blauwe plek

Dat laatste was ook het geval. De eerste keer dat er een vrij bezoek zou komen, daagde de ex-vrouw van Francky niet op met zijn dochter. “Ik ben dat gaan zeggen in het sociaal huis, zodat die mensen ook wisten dat ik weldegelijk gekomen was en mijn ex-vrouw niet.” Ook daarna brengt Francky’s ex Louise niet naar de afspraak en is ze zelfs even onbereikbaar. Uiteindelijk belooft ze dat Louise een weekje mee mag met Francky naar Kroatië, waar hij nog een bed&breakfast uitbaat.

“Op maandag zou mijn ex Louise naar mij brengen, maar ook dat gebeurde niet ondanks de belofte. De dag erna kon ik Louise uiteindelijk wel ophalen”, aldus Francky. “Daarna hebben we samen zes dagen doorgebracht in mijn zaak in Kroatië. Ik heb toen ook bewust niet gedaan wat Louises moeder met mij deed: iedere ochtend en avond liet ik Louise bellen naar haar moeder en ik heb er ook niet één keer aan gedacht om haar gewoon terug te ontvoeren naar België.”

Afgelopen week beslist de Sloveense rechter dat Louise teruggestuurd moet worden naar België. “Mijn ex wilde dat nog tegenhouden door mij af te schilderen als een slechte vader. Na de week in de B&B is ze met Louise naar een dokter gereden om een bewijs dat ik haar geslagen had. Louise had een klein blauw plekje. De rechter geloofde daar niks van en zei zelfs dat alle kinderen weleens een blauwe plek hebben, ook haar eigen kinderen”, stelt hij.

Louise haar moeder kreeg acht dagen de tijd om Louise over te dragen aan haar vader, maar afgelopen woensdag (de laatste dag van die periode, red.) had ze nog niks laten horen. “Ik betwijfelde op voorhand al dat mijn ex zich gewonnen ging geven, dus ik ben niet verwonderd dat ze nog geen contact opgenomen heeft. Dus zal er nu politie ingeschakeld worden, liet mijn advocaat weten. Maar dat kan dan weer enkele weken vergen. Ik vind dat heel spijtig voor onze dochter, maar de uitspraak van de rechter is wat het is”, zegt Francky. Zijn advocaat wist te vertellen dat zijn ex-vrouw zelf van raadsman veranderd is. “Wat wel eigenaardig is, want ze had een goede advocaat.”

Opgelucht

Toch is Francky opgelucht dat er nu een einde komt aan dit wrange verhaal. “Ik begrijp het nog altijd niet. Mijn ex wist op voorhand dat ik België nooit zou verlaten en dat Louise hier het best bleef wonen. Ze zat altijd op school in Markegem.” Francky is blij dat hij geen lange autoritten meer moet doen. “Die trips waren het zeker waard om haar even te zien. De mensen in Ljubljana waren onder de indruk dat ik telkens op de afspraak was. Desnoods ging ik te voet naar Slovenië om Louise te zien.” (Pieterjan Neirynck)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.