Desotec in Rumbeke houdt Europa mee proper, maar wil zelf ook een goede buur zijn

Mathias Meersseman (links) en Dominiek Demeester (met de B-PURE-korrels) op de Desotec-site. (foto SB)© Stefaan Beel
Mathias Meersseman (links) en Dominiek Demeester (met de B-PURE-korrels) op de Desotec-site. (foto SB)© Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Desotec uit Rumbeke is Europees marktleider in mobiele filteroplossingen en lanceerde een nieuwe productlijn die voor een nog grotere reductie van de CO2-uitstoot zorgt. Ondertussen wil het bedrijf, dat recent nog uitbreidde, ook een goede buur zijn. En Desotec, dat ondertussen 30 jaar bestaat, is ook nog steeds op zoek naar enthousiaste werkkrachten.

Mathias Meersseman (chief business developement officer) en Dominiek Demeester (product development manager) maken ons figuurlijk wegwijs door het bedrijf. De naam Desotec doet in het Roeselaarse en bij al wie over de E403 passeert uiteraard een belletje rinkelen, maar wat er op de bedrijfssite gebeurt, dat wilden ook wij wel eens weten.

Desotec ontwikkelt mobiele zuiveroplossingen die hoofdzakelijk gebaseerd zijn op de technologie van actieve kool. “Concreet komt het er op neer dat we hier in Rumbeke grote filters maken, die er zowat uitzien als een silo. Die filters bevatten de actieve kool die instaat voor de zuivering. De kool gedraagt zich als een spons die alle vervuiling adsorbeert. Wij gaan die filters bij de klanten plaatsen en zij sluiten die aan op hun systeem. Eens die verzadigd zijn komen de filters bij ons terug en gaan we het residu vernietigen of neutraliseren zodat de actieve kool opnieuw ingezet kan worden. Een volledig circulair proces dus”, doet Mathias Meersseman uit de doeken.

90 % minder uitstoot

Met de mobiele filteroplossingen slaagt Desotec er in lucht, water en grond te zuiveren. “We verhuren de filters aan onze klanten, het komt er op neer dat zij eigenlijk hun zuivering aan ons outsourcen. We gaan ook toepassingen op maat aanleveren. Ons team van een 30-tal externe verkoopsmensen zijn stuk voor stuk ingenieurs die klanten prospecteren en daar ter plaatse meedenken over mogelijke oplossingen. Ons innovatief circulair proces stelt ons bovendien ook in staat om de actieve kool te hergebruiken en tegelijk energie te creëren.”

Recent lanceerde Desotec ook een nieuwe productlijn B-PURE die zich richt op biogas. “Dat gas wordt voornamelijk gewonnen uit gestort huisvuil of de vergisting van organische afvalstoffen. Met ons nieuw product slagen we er in dat biogas dermate te zuiveren dat het zelfs op het gasnet kan geïnjecteerd worden. Met B-PURE kunnen we de waterstofsulfide uit het biogas te halen. Daar ging uiteraard heel wat onderzoek en ontwikkeling aan vooraf. We zijn trouwens constant aan het zoeken naar nieuwe producten. B-PURE bestaat uit zwarte korreltjes. Daarvoor wordt geen steenkool gemijnd, maar wordt er afvalhout uit de industrie gebruikt om onze koolkorrels te produceren. Dat gebeurt in Zuid-Oost-Azië. De exacte samenstelling is uiteraard bedrijfsgeheim. Via onze werkwijze wordt 90 procent minder CO2-uitstoot gegenereerd, in vergelijking met de huidige producten op de markt.”

De ‘research & development’ gebeurt in Roeselare. “Door het in gebruik nemen van een nieuwe productie-eenheid begin 2020 hebben we onze recyclage-activiteiten ook met 70 procent opgeschaald. We hebben hier nu vier fabrieken en alles wordt binnenshuis ontwikkeld. Ons groeiverhaal is hier overigens nog niet ten einde. Er zijn hier overigens nog uitbreidingsmogelijkheden. Maar we zijn er ons ook terdege bewust van dat we deel uitmaken van de buurt. Onze filteroplossingen zorgen er overigens voor dat over heel Europa veel bedrijven zich zonder overlast kunnen integreren in hun buurt, maar ook wij willen uiteraard een goede buur zijn.”

“De rook uit onze schoorstenen is gewone waterdamp”

Zelf zet Desotec ook de deuren open. “Dat doen we letterlijk. We weten dat we in een niche-industrie zitten en dat het voor de omwonenden vaak onduidelijk is wat hier gebeurt. Maar geïnteresseerde mensen mogen altijd een kijkje komen nemen. Dan tonen we wat we hier doen en kunnen we ook een woordje uitleg geven. Zo zien de mensen rook uit onze schoorstenen komen, maar dat is niets minder dan waterdamp. Dezelfde als je boiler bij je thuis creëert. Onze schouwen worden trouwens ook constant gemonitord. Iedere seconde weten we wat daar uit komt. En die gegevens zijn niet enkel voor ons bestemd, ook de milieu-inspectie kan die op ieder moment opvolgen.”

Organische groei

“De mensen van Leefbaar Rumbeke-Oekene waren recent nog te gast bij ons. Bij zo’n bezoek respecteren we uiteraard de veiligheids- en coronamaatregelen. Maar we willen deel uit maken van de buurt. Meer dan een kwart van onze medewerkers de Desotec Warriors wonen hier in de onmiddellijke omgeving. We groeien organisch met 10 tot 15 procent per jaar, we kunnen hier ook nog heel wat werknemers met diverse profielen gebruiken. We plannen op korte termijn nog investeringen waarover we nu al in overleg goaan met de buurt zodat we onze activiteiten als een goede huisvader kunnen blijven uitvoeren. En als straks de ‘river terminal’ in gebruik is, willen wij ook bekijken om hier over water containers te laten aankomen in plaats van over de weg met vrachtwagens. We beperken als bedrijf ook onze voetafdruk, als dienstwagens kiezen wij resoluut voor CNG-voertuigen, die op het biogas rijden dat wij doorheen Europa zuiveren. En het verkeer tussen de verschillende sites gebeurt hier per fiets.”

Desotec in cijfers

Ontstaan: opgericht in 1990 door de broers Bart en Peter Sobry en Joost Desmet (vandaar ook de naam) die in 2017 het bedrijf verlieten. De huidige ceo is Mario Hertegonne.

Vestigingen: de hoofdzetel is gevestigd in de Regenbeekstraat in Roeselare, waar het bedrijf onder meer een buur is van Zoutman. In Roeselare bevindt zich de productie en het kloppend hart van Desotec. Maar ook in Gdansk (Polen, 2012), Tarragona (Spanje, 2013) en Milaan (Italië, 2018) zijn er ondertussen filialen. In andere Europese landen heeft Desotec partners van waaruit de filters naar de industriële klanten worden verdeeld.

Omzet 2020: circa 85 miljoen euro, een stijging met ongeveer 15 procent ten opzichte van 2019.

Werknemers: ongeveer 200.

Desotec zuivert elke dag het equivalent van 200 olympische zwembaden aan industrieel afvalwater. Desotec draagt bij aan het terugdringen van CO2-emissie met het equivalent van 80.000 personenwagens per jaar. De grote filters zuiveren elk een hoeveelheid lucht die overeenkomt met 20 luchtballonnen en dat elk uur. Er staan honderden van die filters bij klanten. Het zuiveringsproces voor biogas maakt het produceren van hernieuwbare energie mogelijk en staat gelijk aan het verbruik van ongeveer 500.000 huishoudens.

Wie meer te weten wil komen over Desotec of het bedrijf een bezoek wil brengen kan een mailtje sturen naar nicetomeetyou@desotec.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier