Dertigste nieuwjaarsuitzending op Sarto-TV in Tielt: “Brieven blijven vaste waarde”

Presentator Lien Depauw met de kleinkinderen van Ludwig Vanseveren: v.l.n.r. Sam, Emma en Jade. © gf
Redactie KW

Straks kunnen de kinderen weer aanschuiven in woonzorgcentrum Samen – vroeger Sint-Andries – om er hun nieuwjaarsbrief voor te lezen. Het team van Sarto-TV staat op vrijdag 27 december voor de dertigste keer paraat om alles te filmen en uit te zenden op nieuwjaarsdag, zowel in het Sint-Andriesziekenhuis als in het wzc. Pioniers Ludwig Vanseveren en Luc Verstraete waren er bij tijdens de eerste uitzending, zagen hun eigen kinderen hun nieuwjaarsbrief voorlezen en mogen intussen ook hun kleinkinderen verwelkomen. “Dat maakt je toch wel trots”, klinkt het.

Ludwig Vanseveren (66) en Luc Verstraete (69) zijn intussen allebei met pensioen, maar beiden hebben ze er een carrière in het Sint-Andriesziekenhuis opzitten. Ludwig als technisch directeur en Luc als laborant. Zo stonden ze mee aan de wieg van Sarto. “Toen in april 1980 het ‘nieuwe’ ziekenhuis opende, een fusie tussen drie entiteiten, werd er gezocht naar een manier om meer sociale banden te smeden tussen alle werknemers. Tijdens een brainstormavond zag een aantal werkgroepen het levenslicht, waaronder ook Sarto“, legt Ludwig uit.

“Via de firma die de tv’s op de kamer verhuurde, hadden we een draagbare videorecorder en camera gekregen”, gaat Luc verder. “Video was toen nog vrij nieuw, dus dat was heel wat.”

Blijven groeien

Ludwig en Luc konden een aantal mensen rond zich verzamelen die geïnteresseerd waren in radio en televisie maken. “Toen waren er inderdaad nog twee takken”, vertelt Ludwig. “De dj’s die radio wilden maken en de technisch aangelegden die wilden filmen. De radio stopte al na een paar jaar, maar met de televisietak zijn we nog steeds door aan het gaan, volgend jaar zal dat 40 jaar zijn. Zo werd Sarto definitief Sarto-TV. Intussen zijn we uitgegroeid tot een hechte groep, maar ook extra handen blijven welkom. Denk dan aan technici, cameramensen, presentatoren, creatieve zielen… En we voorzien opleiding!”

Extra handen blijven welkom. Denk dan aan technici, cameramensen, presentatoren, creatieve zielen… En we voorzien opleiding

Waar Sarto-TV eerst nog enkel beschikte over één camera met een batterij die 20 minuten standhield en een opnamerecorder, is dat intussen gegroeid tot vier full-HD-camera’s, digitale camera’s, een mengpaneel en een volledige klank- en lichtinstallatie. De montage gebeurt live. “We zijn inderdaad blijven groeien“, legt Ludwig uit. “Na een kleine tien jaar hadden we voldoende materiaal om in 1989 te starten met de opname van onze nieuwjaarsuitzending.”

“We zagen in die tijd dat op nieuwjaarsdag een heleboel grootouders, ouders en kersverse mama’s in het ziekenhuis overspoeld werden door kinderen die hun nieuwjaarsbrief kwamen voorlezen”, blikt Luc terug. “Je moet weten dat mensen in die tijd nog veel langer opgenomen bleven, gemakkelijk tien tot twaalf dagen. Ons leek het een leuk idee om die nieuwjaarsbrieven op voorhand in te lezen en ze dan ‘s morgens vroeg op de tv’s uit te zenden.”

“Ook jonge muzikantjes zijn heel welkom, al van bij het begin hebben we muziek tussen de nieuwjaarsbrieven door getoond”, aldus Ludwig Vanseveren en Luc Verstraete, de pioniers van Sarto-TV.© Wouter Meeus

Zo werd de opname van de nieuwjaarsbrieven geboren en het was meteen een schot in de roos. “We verspreidden affiches en verwelkomden kinderen en kleinkinderen van patiënten uit het ziekenhuis en bewoners van het rusthuis. Ook onze eigen kinderen deden mee, die zaten toen net in de juiste leeftijdscategorie“, vertelt Luc. “Al van bij de start hadden we zo 15 tot 18 kinderen.”

Begeleiding en animatie

Intussen ziet Sarto-TV al de tweede generatie opduiken. “De kinderen van die kinderen komen nu langs, dus ook onze eigen kleinkinderen”, glimlacht Ludwig. “Als trotse ouder en grootouder houden we al die video’s en dvd’s bij. We zorgen elk jaar dat alle nieuwjaarsbrieven in een aangepast decor ingelezen kunnen worden, met de nodige begeleiding en animatie. We hebben al heel wat decors zien passeren, allemaal zelfgemaakt. Bollen glitters, blue key, green key, huiskamers, sneeuwlandschappen… Alles zetten we zelf in elkaar.”

We zorgen elk jaar dat alle nieuwjaarsbrieven in een aangepast en zelfgemaakt decor ingelezen kunnen worden

Intussen groeide het aantal kinderen ook aan en mag Sarto-TV er elk jaar 35 tot 40 verwelkomen. “Dat zijn steeds minder kinderen van patiënten, want vaak zijn zij tussen de opname en nieuwjaarsdag alweer naar huis. Maar nu bereiken we veel kinderen op andere manieren, onder andere via de scholen of het programma van Tielt Wintert. De kinderen worden opgevangen door onze presentatoren. Ziekenhuiscollega Erik Chevrolet was de eerste, dan heeft Danny Verlinden het heel lang op zich genomen. Intussen heeft zijn zoon Andries, die nog zelf de nieuwjaarsbrief voorlas voor de camera, het presentatiewerk op zich genomen, samen met Lien Depauw.”

Genieten

De pioniers zien de nieuwjaarsbrief nog niet zo snel verdwijnen. “Onze eigen kleinkinderen verrassen ons toch elk jaar opnieuw met een brief”, vertelt Ludwig. “Die worden wel steeds creatiever, soms echte knutselwerkjes.”

“Die brieven zullen standhouden”, is ook Luc overtuigd. “Iedereen blijft elkaar toch een gelukkig nieuwjaar wensen ook? De reacties op onze nieuwjaarsuitzending blijven ook prima. In het wzc komen de bewoners zelfs samen in de zaal om naar de opname te kijken.”

“Ja, oudere mensen kunnen daar echt van genieten”, vult Ludwig aan. “Een kind, dat heeft toch altijd een zekere aantrekkingskracht, ook al zijn het niet altijd de eigen kleinkinderen.”

Eigen dvd

Wie graag zelf de nieuwjaarsbrief komt voorlezen en tussen 2 en 14 jaar oud is, is welkom op vrijdag 27 december tussen 17 en 18.30 uur in de Ensorzaal van wzc Samen – vroeger Sint-Andries – in de Krommewalstraat in Tielt. “De kinderen krijgen er een snoepje en een drankje, net als de ouders. De opnames gebeuren in volgorde van aankomst“, geeft Ludwig mee. “Ook jonge muzikantjes zijn trouwens heel welkom, al van bij het begin hebben we muziek tussen de nieuwjaarsbrieven door getoond. Die traditie houden we graag in stand. Op nieuwjaarsdag zal de opname dan non-stop te zien zijn in het ziekenhuis en woonzorgcentrum.”

Elk kind krijgt achteraf een dvd met de volledige opname. “We zorgen voor een persoonlijke foto op het doosje. Dat is altijd een heel mooi aandenken, ook voor de ouders en grootouders. Wij kunnen het weten”, sluit Ludwig Vanseveren af.

(Lien Depauw)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier