Dertig kandelaars van Brugse Magdalenakerk kunnen dank zij benefietwandelingen door Gidsen met een Hart gerestaureerd worden

Gids Bob Vranken met deelnemers.© Gidsen met een Hart
Gids Bob Vranken met deelnemers.© Gidsen met een Hart
Stefan Vankerkhoven

De Brugse Gidsen met een Hart hebben zaterdag de opbrengst van hun benefitactie aan het kerkbestuur van de Magdalenakerk overhandigd. Hiermee kunnen dertig 19de eeuwse kandelaars gerenoveerd worden.

De ‘Gidsen met een Hart’ zijn een groep gediplomeerde stadsgidsen die jaarlijks een erfgoedproject in het Brugse steunen met een benefietwandeling. Projecten die door Gidsen met een Hart in het verleden deels of geheel werden ondersteund zijn: de restauratie van de ‘bidkapel’ van het Gruuthuse Museum, de renovatie van de kerk van de Godelieveabdij, de restauratie van de grafsteen van Anselm Adornes en Margareta vander Banck in het Adornes Domein, de restauratie van de vloer in het pesthuis van het Karmelietenklooster.

Gids David Serlet op stap.© Gidsen met een Hart
Gids David Serlet op stap.© Gidsen met een Hart

Dit jaar was de neogotische Magdalenakerk het goede doel. Deze kerk bezit, en dat nog steeds ‘in situ’, een dertigtal 19e-eeuwse lantaarn-kandelaars die het kerkinterieur bij nacht hebben verlicht. Deze lantaarns, waarschijnlijk ooit verguld, werden enkele decennia terug met een slecht verouderende bronzineverf overschilderd. Met de komende, herstellende sanering zal men de patine van de koperlegering terugbrengen, om deze lantaarns opnieuw te laten schitteren.

Een van de neogotische kandelaars.© Gidsen met een Hart
Een van de neogotische kandelaars.© Gidsen met een Hart

Het geld werd ingezameld via benefietwandelingen op donderdag 13, vrijdag 14 en zaterdag 15 mei in Brugge. Tijdens periodes met zon en plensbuien wandelden zo’n 300 belangstellenden ‘coronaproof’ langs de straten van het Magdalenakwartier op zoek naar miserie uit het verleden. Een wandeling als ontmoeting met de middeleeuwse pelgrim, de ongeneeslijke leproos, de vondeling en de geesteszieke maar ook mensen zonder werk, weinig geld of geen familie, lieden met verkeerde vrienden, een kort lontje of toevallig een slechte gezondheid. Deze keer stond – voor deze ene keer – de miserie van mensen centraal. Maar met een positief doel en een gelukkig resultaat.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.