Summer Bash is een organisatie die jongerenvakanties organiseert, onder andere naar de stad Albufeira in Portugal. Tijdens een van die reizen raakten dertien jongeren besmet met het

coronavirus. "Er namen 50 à 100 jongeren deel", vertelt de gouverneur. "Minstens dertien van hen raakten besmet. Het gaat om jongeren die in het midden van Zuid-West-Vlaanderen wonen, voornamelijk regio Tielt."

"We weten ondertussen dat er ook groepjes uit dezelfde regio in West-Vlaanderen huisjes huurden in de buurt. Zij zijn vermoedelijk op dezelfde feestjes geweest als de groep van Summer Bash. Het is niet ondenkbaar dat sommigen onder hen daar ook besmet raakten met het coronavirus", zegt de gouverneur. "Maar hen kunnen we niet via contacttracing bereiken want zij maakten geen deel uit van de groepsreis."

Decaluwé roept jongeren die onlangs in Albufeira waren en huisartsen in de regio Tielt op om extra alert te zijn en tijdig te testen.

Reizen geannuleerd

De organisatie reageerde al op zijn Facebook-pagina: "Zo fier dat we waren eind augustus dat er slechts één positief geval was van corona, zo slecht voelen we ons nu!"

"Afgelopen week was het onze Belgium student week in Albufeira. Hier komen studenten, die meestal pas afgestudeerd zijn, op vakantie met Summer Bash om hier de overgang te vieren van secundair naar het hoger onderwijs."

"15 procent van het aantal studenten dat in Albufeira was, was met Summer Bash op reis. Dit volledig in uitgewerkte bubbels. De meerderheid van zowel de Summer Bash jongeren, alsook van de jongeren die niet bij onze organisatie geboekt had, kwam uit West-Vlaanderen. Toch hebben we niet kunnen voorkomen dat er positieve tests zijn gekomen."

"Op het moment dat we een positieve test hebben gehad op het coronavirus, zijn we van deze jongeren alles beginnen nakijken. We houden steeds van alle jongeren een logboek bij om te kijken. Eén van de monitoren bleek besmet. Daarna hebben we niemand meer laten vertrekken en alle reizen geannuleerd."

"Momenteel staan we sinds enkele dagen in contact overkoepelende organisatie van dokters in bepaalde steden in West Vlaanderen & met het Agentschap Zorg & Gezondheid. We hebben hen alle nodige data en informatie gegevens en staan ook dagelijks in contact met onze jongeren om dit te beperken! Net zoals meneer Decaluwé (gouverneur West Vlaanderen) raden we iedereen aan die is teruggekeerd uit Albufeira om zicht te laten testen nét zoals al onze jongeren gedaan hebben die met Summer Bash op reis zijn geweest."

(Belga)

Summer Bash is een organisatie die jongerenvakanties organiseert, onder andere naar de stad Albufeira in Portugal. Tijdens een van die reizen raakten dertien jongeren besmet met het coronavirus. "Er namen 50 à 100 jongeren deel", vertelt de gouverneur. "Minstens dertien van hen raakten besmet. Het gaat om jongeren die in het midden van Zuid-West-Vlaanderen wonen, voornamelijk regio Tielt.""We weten ondertussen dat er ook groepjes uit dezelfde regio in West-Vlaanderen huisjes huurden in de buurt. Zij zijn vermoedelijk op dezelfde feestjes geweest als de groep van Summer Bash. Het is niet ondenkbaar dat sommigen onder hen daar ook besmet raakten met het coronavirus", zegt de gouverneur. "Maar hen kunnen we niet via contacttracing bereiken want zij maakten geen deel uit van de groepsreis." Decaluwé roept jongeren die onlangs in Albufeira waren en huisartsen in de regio Tielt op om extra alert te zijn en tijdig te testen.De organisatie reageerde al op zijn Facebook-pagina: "Zo fier dat we waren eind augustus dat er slechts één positief geval was van corona, zo slecht voelen we ons nu!" "Afgelopen week was het onze Belgium student week in Albufeira. Hier komen studenten, die meestal pas afgestudeerd zijn, op vakantie met Summer Bash om hier de overgang te vieren van secundair naar het hoger onderwijs.""15 procent van het aantal studenten dat in Albufeira was, was met Summer Bash op reis. Dit volledig in uitgewerkte bubbels. De meerderheid van zowel de Summer Bash jongeren, alsook van de jongeren die niet bij onze organisatie geboekt had, kwam uit West-Vlaanderen. Toch hebben we niet kunnen voorkomen dat er positieve tests zijn gekomen.""Op het moment dat we een positieve test hebben gehad op het coronavirus, zijn we van deze jongeren alles beginnen nakijken. We houden steeds van alle jongeren een logboek bij om te kijken. Eén van de monitoren bleek besmet. Daarna hebben we niemand meer laten vertrekken en alle reizen geannuleerd.""Momenteel staan we sinds enkele dagen in contact overkoepelende organisatie van dokters in bepaalde steden in West Vlaanderen & met het Agentschap Zorg & Gezondheid. We hebben hen alle nodige data en informatie gegevens en staan ook dagelijks in contact met onze jongeren om dit te beperken! Net zoals meneer Decaluwé (gouverneur West Vlaanderen) raden we iedereen aan die is teruggekeerd uit Albufeira om zicht te laten testen nét zoals al onze jongeren gedaan hebben die met Summer Bash op reis zijn geweest."(Belga)