Derde slag bij Passendale herdacht

Bij die gelegenheid werd door ambassadeur H.E. Gregory Andrews een Nieuw- Zeelandse Hebe Speciosa geplant. © ZB
Redactie KW

De herdenking van de derde slag bij Passendale vond plaats aan de Nieuw-Zeelandse herinneringstuin in het Kasteeldomein; Dit in aanwezigheid van de ambassadeur Gregory Andrews, die eind dit jaar België verlaat.

Het landschap tussen Ieper en Passendale vormde iets meer dan een eeuw geleden het decor voor de meest bloedige slag uit de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen. Tussen 31 juli en 10 november 1917, vrijdag exact 103 jaar geleden, vallen meer dan een half miljoen slachtoffers. Passendale werd daardoor bekend als Passion-dale (dal van het lijden) en is tot op heden een internationaal symbool voor totaal oorlogsgeweld.

“We blijven ook na de eeuwherdenking alle slachtoffers herdenken en de vredesboodschap uitdragen’, aldus schepen Vanderhaeghen. “Het is van ontzettend groot belang om de gemeenschappelijke geschiedenis te vertellen en te verspreiden onder de vele bezoekers van de voormalige slagvelden van Passendale.”

Samen met burgemeester Dirk Sioen plantte de gouverneur naast de Nieuw-Zeelandse herinneringstuin de ‘Hebe Speciosa’, een typisch Nieuw-Zeelandse plant gekweekt uit zaadjes afkomstig van de tuin van ‘Zonnebeke’ Worsfold in Nieuw-Zeeland. De plechtigheid werd besloten met een kransneerlegging aan de Pou Maumahara en het spelen van de Last Post en de nationale hymnes.

(NVZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.