Derde kijk-zoek-voorleesboek van Mieke Goethals ligt in de boekhandel

Mieke Goethals hoopt dat met Schattige Diefjes de kinderboekentrein voorgoed is vertrokken. (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

Auteur en illustrator Mieke Goethals heeft haar derde kinderboek uit. ‘Schattige Diefjes’ gaat verder op het stramien van haar eerdere boeken. “Huizen en interieurs bepalen ook dit keer mee het uitzicht, maar mijn boek wil toch vooral happiness uitstralen.”

Met de kinderboeken De Kerstman en De Paashaas op cadeautjestocht raakte Mieke Goethals meteen menig kinderhart. Ook Uitgeverij Clavis erkende en herkende onmiddellijk het uitzonderlijke aan deze boeken en ging vol voor publicatie, ook in andere talen.

“Het concept van mijn boeken is inderdaad meteen opgepikt”, vertelt Mieke Goethals vanuit Creamania, haar eigen ontwerpbureau in de Blekerijstraat in Roeselare. “Dat is geen evidentie. Er worden jaarlijks heel veel kinderboeken op de markt gebracht. Om je daartussen staande te houden, moet je opvallen. Dat is me gelukt omdat ik gewoon mijn eigen kind-zijn in mijn boeken leg. Ook bij het derde boek Schattige Diefjes, Zoektocht in de nacht is dat weer het geval. Niet voor niets staat er op het raam van mijn ontwerpbureau ‘De krachtigste muze is ons eigen innerlijke kind’. Met de publicatie van mijn derde boek ben ik zekerder dan ooit dat ik dat eigen concept beet heb.”

“Dit keer zit er wel iets meer verhaal in het boek en er zijn ook meer personages. In een paas- of kerstboek heb je wel genoeg aan een paashaas of een kerstman, maar dit keer was er nood aan iets meer. Zonder het hele verhaal te verklappen gaat het over een groepje deugnieten dat ‘s nachts huizen bezoekt om er spullen mee te nemen. Op het einde leer je waarom ze dat doen en besef je als lezer en als luisteraar dat het eigenlijk geen slechteriken zijn.”

Jong en oud

“Het boek heeft ook nu weer verschillende lagen. Zo is het een voorleesboek, maar ook een zoekboek, want er is ontzettend veel te zien op elke dubbele pagina. Zonder de tekst is het ook perfect een kijkboek voor de kleintjes of een educatief boek voor in de kleuterklas. Er is ook meer dan één verhaallijn te vinden, zodat je het boek meerdere keren kunt lezen of inkijken. Ik hoor dat kinderen mijn boeken inderdaad heel vaak ter hand nemen. Sommigen zijn nu nog altijd bezig met het paasboek. Het werd dus tijd voor iets nieuws.”

“Ik wil dat mijn verhalen en tekeningen happiness uitstralen”

“Als het boek bij een kind terechtkomt, ben ik vertrokken, maar daarvoor heb ik ouders en grootouders nodig die het boek oppikken en kopen. Als zij overtuigd zijn, loopt een kinderboek als een trein. Enkel zo kan ik aan mijn bekendheid werken, want de markt voor kinderboeken is zoveel kleiner dan de gewone boekenmarkt, waar een publiek van tien jaar tot honderd jaar voorhanden is.”

“Ook dit keer zal de lezer terechtkomen in de meest vreemde huizen en aparte interieurs. Ik kan mijn achtergrond als binnenhuisarchitecte en ontwerper niet verloochenen. Dat wil ik steeds weer combineren met een verhaal waar zowel de verteller als de luisteraar blij van worden. Ik vind het belangrijk dat mijn boeken een warmtegevoel, gezelligheid, kortom happiness uitstralen.

Andere talen

“Momenteel ben ik zowat fulltime bezig met het schrijven van kinderboeken. Uitgeverij Clavis wacht ongeduldig op nieuwe verhalen. Ook boeken vier en vijf staan al in de steigers. Het is een droom die uitkomt. Ik heb de voorbije jaren vooral grafisch werk gedaan. Dat staat nu op een laag pitje. Ik ga voluit voor het schrijverschap. Dat betekent dat ik me nu financieel wat pijn doe, maar ik geloof rotsvast in het succes van mijn kinderboeken. En dat wil ook zeggen dat er weinig tijd is voor iets anders. In één boek zit toch zo’n 500 werkuren. Hopelijk komt er in de toekomst een moment waarop ik in alle rust alleen nog dit mag doen”, aldus Mieke Goethals.

“Deze coronaperiode is ook voor mij geen goed nieuws. Mijn workshops zijn geannuleerd en er is geen boekenbeurs. Nog een geluk dat de boekenwinkels en bibliotheken dit keer open mogen blijven. De promotie ligt zo goed als stil, maar dat is voor veel mensen zo in heel veel branches, dus ik klaag niet. Uitgeverij Clavis gelooft in mij. De boekjes worden ook uitgegeven in andere talen zoals het Deens, het Italiaans en ook op de Amerikaanse markt doen mijn kijk- en zoekboeken het goed. Ik mag volledig mijn ding doen. Ik schrijf het verhaal, zorg voor de illustraties en ontwerp ook de cover. Op het artistieke vlak ben ik volledig vrij en dat is niet bij elke uitgeverij zo”, besluit Mieke Goethals. (BCR)

Schattige Diefjes, uitgegeven bij Clavis, ligt in elke boekhandel en is ook online te koop voor 16,95 euro. Meer op www.clavisbooks.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier