https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Derde keer goeie keer voor Curiosa Circuit op 11 en 12 september?

Diederik Vandenbilcke, Peter Pollée en Greet Vanhaute. © EF
Stefaan Dehaerne
Stefaan Dehaerne Medewerker KW Westhoek

Met het ‘Curiosa Circuit’ wilden Ieperlingen Peter Pollée, Greet Vanhaute en Diederik Vandenbilcke een tegengewicht bieden voor het verloren gaan van veel sociale cohesie in coronatijden. Met de organisatie van dit circuit wil dit trio, dat fan is van tweedehandse, brocante en vintage spullen, tijdens de Tooghedagen schatten op zolder of elders in huis een nieuwe thuis bezorgen. Een dertigtal mensen lieten al hun interesse blijken. Inschrijven kan tot en met 10 augustus.

Het idee voor het Curiosa Circuit kwam er nadat Diederik Vandenbilcke Peter Pollée en zijn echtgenote Greet Vanhaute ontmoette tijdens de Tooghedagen toen Diederik in zijn huis in de Boomgaardstraat een eigen brocanteverkoop organiseerde.

Garage sale

“We raakten aan de praat en voor we het wisten hadden we de grondslag uitgedokterd voor ons Curiosa Circuit. Na een paar keer samengezeten te hebben, wisten we hoe we te werk gingen gaan. Iedere particulier die dat wil, kan deelnemen. Het is eigenlijk een beetje zoals de ‘garage sale’ in Amerika, maar wie geen garage heeft, mag dat ook in zijn gang of inkom of zelfs in zijn voortuin doen.”

“We hebben ondertussen al zo’n 20-tal deelnemers en die zitten vooral binnen de Ieperse stadsmuren. Al zijn er ook van verder die hun interesse hebben laten blijken en daarom breiden we dit uit met de deelgemeenten.”

Peter zegt dat ze met dit initiatief zeker niet origineel zijn: “Men heeft iets dergelijks ook al op 22 juni 2019 in Dikkebus georganiseerd en toen waren er een zestigtal deelnemers. Voor ons is het ondertussen de derde keer dat we de datum wijzigen: hopelijk is dit de goeie keer!”

Nu er weer iets meer vrijheid is, willen Diederik en Peter met dit initiatief de sociale samenhang tussen de mensen verstevigen. “We merken dat iedereen die hele coronatoestand beu is en daarom willen iets veiligs organiseren om te verbinden. We maken gebruik van de bekende Tooghedagen-locomotief om ons wagonnetje aan te koppelen. In de binnenstad zijn de meeste straten dan verkeersvrij wat de gezelligheid zeker ten goede komt.”

Wegwerpmaatschappij

“Met ons Curiosa Circuit willen we de mensen ook even doen stilstaan bij onze wegwerpmaatschappij. We willen hen zaken die zij zelf niet meer nodig hebben een nieuw leven laten bezorgen in een nieuwe thuis voor een habbekrats. Je zal bij ons niet vlug iets vinden dat meer dan 50 euro kost. Tijdens de lockdown hebben heel wat mensen hun zolder of kelder opgeruimd en dus denken we dat dit het ideale moment is voor zo’n ‘garage verkoop’.”

Voor hun Curiosa Circuit heeft het trio de hele procedure van het evenementenloket al lang doorlopen. “De eerste datum was gepland op 22 november 2020, maar om bekende reden kon dit niet doorgaan en ook 21 maart 2021 lukte niet.”

Gratis

Gelukkig kregen ze opnieuw groen licht van het Ieperse stadsbestuur. “Natuurlijk kunnen strengere maatregelen in de komende maand nog altijd roet in het eten gooien, maar voorlopig ziet het er hier in Ieper toch nog steeds goed uit.”

Om hun initiatief kenbaar te maken hadden ze toen al een Facebook-event aangemaakt. “Die hebben we, net als onze A5flyer, moeten aanpassen met de nieuwe datum. De locaties zullen er trouwens ook op terug te vinden zijn, evenals een beknopte beschrijving van wat er te koop zal zijn. Iedereen die zaken te koop wenst aan te bieden ondertekent ook een deelnameformulier waarin duidelijk de voorwaarden opgesomd worden. Daarin staat uiteraard ook een passage over welke coronamaatregelen elke individuele deelnemer moet nemen. We vragen geen vergoeding voor deelname en ook bezoekers zullen het Curiosa Circuit vrij kunnen bezoeken. Het is niet om ter eerst en ook niet om ter meest!”

Meer info? Mail peter.pollee@skynet.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.