Derde editie van ‘Raid des Canaux’ komt aan de jachthaven aan

De derde editie van ‘Raid des Canaux’ voor stand-up paddling komt op zondag 7 juli aan op de oude Leie ter hoogte van de jachthaven in Wervik.

De organisatoren van de Raid Des Canaux op de Leie. Vlnr.: Schepen Geert Bossuyt, Frederic Stragier (toerisme Leiestreek), Kris Deronne, burgemeester Youro Casier, Emmanuel Bouchel en Valérie Grimbert. © (Foto LV)

Deze discipline wordt ook ‘suppen’ genoemd en is blijkbaar de snelst groeiende watersport. Rechtopstaand op een surfplank verplaatsen de deelnemers zich al peddelend op het water. Voor stand up paddling geldt: hoe minder wind, hoe beter. In wedstrijdverband gaat het tegen 9 à 10 kilometer per uur vooruit. Het gaat om een organisatie van Lys-Sans-Frontières, de Franse tegenhanger van Toerisme Leiestreek, en Le Grand Huit, een vereniging die duurzame vrijetijdsactiviteiten in en rond Rijsel organiseert. De eerste en tweede editie kwamen aan op de Leie in Waasten. De ligt de finish dus in Wervik. “Symbolisch want naast de regio’s Nord, Pas-de-Calais en Wallonië doen we nu dus ook Vlaanderen aan”, aldus Valérie Grimbert.

De start vindt plaats in Aire-sur-la-Lys. Onderweg overnachten de deelnemers in Sailly-sur-la-Lys (F). De totale afstand bedraagt 60 kilometer. ‘Raid des Canaux’ doet in zes etappes maar liefst 22 steden en gemeenten aan. Momenteel zijn er 82 inschrijvingen. Daarvan komen er slechts vijf uit ons land. Naast individuele sporters die de tocht integraal op eigen houtje afleggen, is er ook een mix van estafetteteams van telkens zes amateursporters die elkaar aflossen.

De eerste ‘suppers’ worden zondag 7 juli verwacht omstreeks 17.15 uur. Ze komen uit de richting Komen via de nieuwe Leie en maken op de kop van het eiland De Balokken een grote bocht naar de jachthaven.

Inschrijven is nog altijd mogelijk via www.blikopdegoudenrivier.com.

(ED – Foto LV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.