Derde editie van Lichtervelds whiskyfestival met eigen botteling

Jürgen Deparck en Steven Logghe van Whiskypedia Lichtervelde presenteren trots de eigen whisky botteling: de Kilchoman Machir Bay. © foto Kurt
Sarah Gadeyne

Daar is het whiskyfestival van Whiskypedia terug, op 5 oktober in De Zwaan. Dit jaar pakt de club uit met twee whisky tastings op een aparte locatie en opnieuw met een eigen unieke whisky botteling.

Whiskypedia Lichtervelde, de whisky club die een 30-tal leden telt, organiseert straks voor de derde keer zijn festival. Door het grote succes, wordt het festival officieel een jaarlijks evenement. Dit jaar wordt het hele festival al groter dan de voorbije twee edities, verklappen de organisatoren. Jürgen Deparck (41) en Steven Logghe (41), bestuursleden van de club, zijn trots op hun festival.

“We startten drie jaar geleden met het festival, om het vijfjarig bestaan van de club wat extra in de verf te zetten. Toen kwamen we met een achttal leden samen tot het huidig concept: een festival dat openstaat voor een groter publiek,” vertellen ze.

14 standhouders

Het festival vindt plaats op zaterdag 5 oktober in zaal De Zwaan, van 13 tot 19 uur. Naast de stand van Whiskypedia zelf, zullen er 14 Belgische standhouders samen een 900-tal whisky’s meebrengen: The Green Man uit Oostende, Top Malts uit Moorslede, The Whisky Mercenary uit Oud-Turnhout, Barista’s secret uit Brugge, Finch & I uit Denderbelle, The Nectar uit Heusden-Zolder, Asta Morris uit Ingooigem, Malt Whisky Corner uit Knesselare, The Good Stuff uit Moerkerke, WhiskyWarehouse uit Poppel, Billy’s Whisky Barrel uit Bredene, Alcobrands uit Houthulst, Best Whisky uit Werken en er is zelfs een schrijver aanwezig.

“De schrijver van het boek De whiskymakers van België, Patrick Ludwich, zakt af van de Kempen naar Lichtervelde als een van de 15 standhouders. Hij brengt zowel zijn boek mee, dat voor het eerst te verkrijgen is in West Vlaanderen, als een schitterende selectie aan Belgische whisky’s”, vertellen de organisatoren.

Voor het eerst worden er twee aparte tastings georganiseerd. De tickets hiervoor zijn zo goed als uitverkocht. Deze zullen plaatsvinden onder leiding van de Gentse Godfather van de whisky Bob Minnekeer. “Voor de tastings waren we op zoek naar een gezellige locatie op wandelafstand, waar we 30 mensen konden plaatsen en waar de bevlogen verteller Bob Minnekeer over zijn whiskypassie kan praten. Café Wolf is zowel uitermate praktisch als supergezellig.”

Twee tastings

Elke tasting zal een uur duren. De eerste is ‘van peer tot teer’, en gaat op zoek naar de basissmaken van de whisky. De tweede tasting gaat over foodpairing, het zoeken naar de perfecte match tussen een hapje en een whisky. De culinaire delicatessen worden gemaakt door hobby-koks van de club.

Whiskypedia presenteert ook trots de eigen whisky botteling: de Kilchoman Machir Bay. “Het is geen gewone Machir Bay, maar een collaborative vatting.”

“We konden de verhouding tussen Bourbon en Sherry Cask aanpassen, en gingen voor 92,5 Bourbon en 7,5 Sherry. Een kleine aanpassing in de verhouding, die bijzonder veel smaak meegaf.” Deze Whiskypedia botteling kun je proeven op het festival.

“Voor de gewone toegang zijn reeds 75 procent van de kaarten verkocht”, vertelt Jürgen Deparck Ook leuk om te weten is dat er bob-tickets te krijgen zijn, waarbij je toegang krijgt tot het festival, zonder dat je whisky proeft.

Meer info en tickets: www.whiskypedia8810.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier