Derde BUS[K]-festival verenigt natuur en muziek

Het BUS[K]-festival is een samenwerking tussen heel wat partners: de provincie, stad Ieper, Vondels vzw, JOC Ieper en het Regionaal Landschap Westhoek. (foto EG)
Redactie KW

Op zaterdag 14 september slaan verschillende partners opnieuw de handen in elkaar voor de derde editie van het BUS(K)-festival: een gratis festival dat plaatsvindt in het unieke groene kader rond het bezoekerscentrum van de Palingbeek (kant Vaartstraat) dat mikt op een ruim publiek.

“Doorheen de namiddag zet BUS[K] vooral in op gezinnen met kinderen, dit door een activiteitenaanbod met spel, muziek, film en natuurworkshops. Ook de ouders en andere bezoekers kunnen deelnemen aan diverse activiteiten die verspreid zijn over het terrein”, zegt communicatiemedewerker Sander Nolf van cultuurcentrum Het Perron.

“Verschillende partners dragen inhoudelijk en organisatorisch bij aan het verhaal dat BUS[K] wil vertellen aan haar publiek: De provincie West-Vlaanderen, Bezoekerscentrum De Palingbeek, Vondels vzw (milieuboerderij De Palingbeek), Stad Ieper: specifiek de dienst Duurzaamheid, Cultuurcentrum Het Perron en de Bibliotheek Ieper, Jeugdhuis JOC Ieper en haar concertwerking Hypnoiz, Regionaal landschap Westhoek.”

“En ook deze partners worden graag vermeld: Astrolab Iris, de Kringwinkel West, EVA Westhoek, het Repair café, Fietsbieb, de fietsersbond, Velt, Natuurpunt en De Spil. BUS[K]-festival is een festival met de steun van CERA (www.cera.coop) en De Vlaamse Overheid.”

Tweejaarlijks

“BUS[K]-festival werd voor het eerst georganiseerd in september 2015”, vervolgt Sander Nolf. “Het festival kwam tot stand na een oproep van onder andere Pepijn Geloen van de Ieperse bibliotheek en Kris Vandenbroucke van vzw Vondels. Een van de drijfveren van BUS[K] was de samenwerking tussen verschillende doelgroepen. De eerste editie vond plaats met onder andere Bony King, Yuko, Blow en Maud Vanhauwaert.”

“De evaluatie van de eerste editie was positief maar we wilden onszelf niet vastpinnen op een jaarlijkse datum en daarom besloten we van het evenement een tweejaarlijkse afspraak te maken. In december 2017 werd de tweede editie op poten gezet. Muzikaal werd daarbij opnieuw een kwalitatieve affiche samengesteld, met onder andere Bert Dockx en Echo Beatty. Het familieprogramma overdag was goed gevuld. De nadruk lag bij de tweede editie, die 600 bezoekers over de vloer kreeg, nog meer op ecologie en duurzaamheid.”

De organisatoren hadden dus redenen genoeg om een derde uitgave van BUS[K] op poten te zetten en dat doen ze op zaterdag 14 september in bezoekerscentrum De Palingbeek in Zillebeke. “In de namiddag zijn op tien plaatsen op het domein activiteiten gepland om de bezoekers klimaatbewust te maken. In de tuin van het bezoekerscentrum ligt de focus op vergroening. In het bezoekerscentrum maak je je oude spullen weer hip in de workshop rond ‘upcycling’.”

“De jongste bezoekers genieten van verteltheater ‘Kikker en pad’ van Yves Bondue, kunnen puzzelen en een film bekijken. Doorlopend kun je een bezoek brengen aan de openluchtbibliotheek, waar natuur en literatuur met elkaar in contact komen. Daar speelt dichter Geert De Kockere met taal en schrijft hij haiku’s.”

Om 15 uur beginnen de concerten. Net als bij de vorige editie zorgt concertwerking Hypnoiz voor een mooi muzikaal programma. Enkele namen zijn Tiny Legs Tim, Kleptomatics, Mirek Countigny, One with the blues, Raman, Romanie en Studio 33-45.” (EG)

Info: www.west-vlaanderen.be/BUSK.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier