Derbykoorts stijgt bij VK Iebac Two en Rapid Langemark One: De ene is op zijn hoede, de andere vol vertrouwen

Joeri Desodt. (foto RB) © Robert Barthier

In derde provinciale staan VK Iebac Ieper Two en Rapid Langemark One zaterdagavond oog in oog. De Langemarkenaars trekken met het maximum van de punten en vol vertrouwen naar Ieper. Beide coaches blikken vooruit op de match van het jaar die iedereen wil winnen.

Het seizoen is dit weekend aan zijn vierde speeldag toe. Bij VK Iebac Ieper liep het tot nu toe met wat ups en downs.

“De voorbereiding liep deels op schema”, zegt coach Christoph Dequidt van Iebac Ieper. “Het positieve waren de uitslagen, met als extraatje de bekeroverwinning tegen ACJ Brugge. Enkele spelers op reis, werkomstandigheden waardoor we niet telkens op volle kracht konden trainen…: het was niet eenvoudig.”

Dat gold ook voor de competitiestart.

“Een speler geblesseerd voor de start en een bekermatch met zeven spelers waarin nog iemand uitvalt met een achillespeesletsel. Dat was de domper, maar we moesten verder… We hebben de competitiestart totaal gemist, met de slechtste aanval en de slechtste verdediging in onze reeks. Verliezen van het sterke Oedelem was ingecalculeerd, maar met 47 punten verliezen op Wevelgem en met 42 punten op Brugge, dat was niet voorzien.”

Ervaring en vechtlust

Misschien kan de derby het tij wel keren. “De derby is waarschijnlijk belangrijker voor de supporters en besturen dan voor de spelers. Mijn ploeg moet opnieuw het enthousiasme vinden op het veld en een uitslag kunnen neerzetten. Niets beter dan een overwinning in de derby daarvoor. Al moet ik toegeven dat het niet makkelijk wordt tegen een Langemark in vorm, dat afgelopen weekend Oedelem heeft verslagen en terecht op de eerste plaats prijkt.”

Dequidt weet ook waarop te letten bij Langemark: “Een guard die ook alle andere posities aankan. Daarnaast hebben ze enkele goeie shotters in huis en als ze voltallig zijn hebben ze ervaring, gecombineerd met vechtlust, op overschot.”

Niets beter dan een derbyzege om enthousiasme te herwinnen

“Onze doelstelling is het behoud liever vroeg dan laat in het seizoen realiseren”, zegt coach Dequidt. “Al ben ik op dit moment vooral blij dat er mensen zijn die het mogelijk maken om coronaveilig te sporten, want het was een lange en stille periode, zonder basketbal.”

Christoph Dequidt. (foto EF)
Christoph Dequidt. (foto EF) © Eric Flamand

Bij Langemark zijn ze dan weer heel tevreden over de competitiestart.

“Qua resultaten mogen we niet klagen”, zegt coach Joeri Desodt. “We staan met een drie op drie bovenaan en ons niveau gaat week na week omhoog. Het enige wat me toch wat kopzorgen bezorgt, zijn vijf spelers met blessures – en op een vaste kern van negen is dat meer dan de helft. Gelukkig kunnen we rekenen op een super vechtlust bij de resterende spelers. Ook de jongens van de tweede ploeg die aansluiten, zowel op training als tijdens de wedstrijden, zijn bezig met hun kunnen te tonen.”

Nooit onderschatten

Ook in Langemark leeft de derby. “Alle matchen zijn belangrijk, of het nu een derby is of niet. Tegenstanders onderschatten we nooit, maar we gaan telkens uit van onze sterkte en die ligt in een top ploegsfeer, waar de automatismen er na drie jaar beginnen in te zitten. Iebac is een ploeg die er altijd veertig minuten voor gaat, ongeacht de score, dus moeten we hoe dan ook de hele match de voet op het gaspedaal zetten.”

Langemark had voor dit seizoen stevige ambities. “Onze doelstelling was top drie, maar door het onverwacht afhaken van twee spelers net voor het seizoen en de huidige blessurelast bekijken we het week per week. De zege op het nippertje tegen een heel sterk Oedelem is een mooie surplus die we nu niet mogen verspelen.”

Zaterdag 16 oktober om 18 uur: VK Iebac Ieper Two – Rapid Langemark One.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier