Dentergemse oppositie verwerpt onteigeningsplannen voor bouw nieuw Wakkens woonzorgcentrum

Woorzorggroep GVO uit Kortrijk wil in 2021starten met de bouwwerken van het nieuwe Wakkense zorgcentrum Samen, die drie jaar in beslag zullen nemen. De nieuwbouw moet het huidige wzc OLV van Lourdes vervangen. Alleen Blof F zal blijven staan. © gf
Redactie KW

Focus8720 toonde zich in de gemeenteraad van woensdagavond, grotendeels gewijd aan het meerjarenplan 2020-2025, wel een voorstander van een nieuwbouw voor de zorginstelling.

“We zijn zeker pro, maar betreuren dat er op vandaag geen masterplan klaarligt om de volledige site Hondiuspark én het woonzorgcentrum gezamenlijk her in te richten”, zeggen Aniek Van de Velde en Stefan Bonné.

Er hadden volgens de fractie plannen voor een volledig geïntegreerde site midden het centrum van Wakken kunnen klaarliggen. “Met een hedendaags cultuurcentrum, hippe jeugdwerking, geïntegreerd in een rustig stukje natuur met voldoende groen rondom de vijver.”

Nieuwe Hondiusbib

“We vragen ons ook af of het verantwoord is om 3 miljoen euro te voorzien voor een renovatie van de Hondiussite, terwijl er genoeg budget is om een nieuw, modern cultuurcentrum neer te planten, inclusief bibliotheek.”

Er volgde ook kritiek op de plannen voor een verbindingsweg tussen de Gottemstraat en Statiestraat. “In plaats van de verkeersdruk in het centrum te verminderen, zal die door de komst van een kmo-zone nog stijgen.”

“Realisaties worden doorgeschoven”

Focus8720 stelde vast dat het gemeentebestuur voor 22 miljoen euro investeringen aankondigt, waarvan een derde gerecupereerd zal worden via subsidies. “Op basis van dit bedrag zou men dit meerjarenplan iets ambitieuzer kunnen noemen dan het vorige, al moeten er een aantal kanttekeningen worden gemaakt: het is niet omdat de projecten aangekondigd worden dat ze ook effectief uitgevoerd worden. Soms schuift men ze voor zich uit, zoals de heraanleg van de Meulebekesteenweg, of is er uitstel, zoals bij de heraanleg van het centrum in Wakken en de Markegemstraat/Mandelstraat.”

“Gemeente wil vooral schuldenvrij blijven”

Volgens de oppositiefractie kent Dentergem een realisatiegraad kent van ongeveer 50 procent. “Wat wil zeggen dat de helft van de investeringen ook effectief wordt uitgevoerd. De andere helft wordt dus meermaals aangekondigd. Dat komt allemaal over als een fragmentarisch knip- en plakbeleid, waar dikwijls een langetermijnvisie ontbreekt om concrete zaken binnen een groter plan van aanpak te kaderen. Het voornaamste doel lijkt vooral schuldenvrij blijven.”

(TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier