Dentergem wil meldingsplicht voor perenvuur

Fruitteler Yves Wolfcarius is blij met de beslissing van de gemeente. (foto KB) © Kurt Beke
Redactie KW

Wie planten in zijn tuin heeft die besmet zijn met bacterievuur zal in politiezone Midow binnenkort verplicht zijn dit te melden. Gemeenteraadslid Lennart Vanquickenborne nam in dit dossier het voortouw. Deze meldingsplicht zal gelden in de hele zone. “We doen dit om onze fruittelers te beschermen.”

Yves en Stephan Wolfcarius zijn net als hun vader Etienne fruittelers in hart en nieren. Ze zijn dan ook heel tevreden met deze beslissing. “Het is de bedoeling dat besmette haarden geen kans krijgen om verder te woekeren en andere haarden te besmetten. Bacterievuur of ‘Erwinia amylovora’ met een moeilijker woord en in de volksmond ‘perenvuur’ is een besmettelijke plantenziekte waarbij de planten bruinzwart verkleuren en waarbij de bloesems verschrompelen en verdorren. Het virus verspreidt zich heel snel”, legt Yves Wolfcarius uit.

Perenvuur komt meestal voor in meidoornhagen en in boomgaarden van appelen en peren. Sinds begin jaren 80 stond deze ziekte op de Europese lijst van quarantaineziekten, maar sinds 14 december 2019 werd ze van deze lijst verwijderd. Dit wil zeggen dat particulieren niet meer verplicht kunnen worden om de ziekte aan te pakken. Als we verder fruit willen exporteren naar China, dan moeten we dat doen vanuit boomgaarden waar geen perenvuur te bespeuren valt. Nu is dat al moeilijk, maar als we mensen niet meer kunnen verplichten een aangetaste boom op te ruimen, wordt dat bijna onmogelijk.”

Takken verwijderen

“Het ‘bacterievuur’ kun je het best verwijderen door de zieke takken te verwijderen en in zakken naar het containerpark te brengen”, vervolgt Yves. “Versnipperen of composteren mag ook niet.”

Gemeenteraadslid Lennart Vanquickenborne laat weten dat de meldingsplicht zal gelden in de hele politiezone Midow: Meulebeke, Ingelmunster, Dentergem, Oostrozebeke en Wielsbeke. Anders kunnen er GAS-boetes worden uitgeschreven. Verder vertelt hij dat het ook de bedoeling wordt om alle meidoornhagen te scheren tussen 1 maart en 1 november.

Overwegend positieve reacties

De reacties van de bewoners zijn overwegend positief. De meesten vinden het een logisch gevolg van de afschaffing van de Europese verplichting om iets aan perenvuur te doen. Anderen vinden het dan weer jammer dat we alweer een GAS-boete rijker zijn. (KB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier