Dentergem: “Misschien wordt mijn boek verfilmd”

Krak Veerle Lisabeth van Dentergem. © dt
Redactie KW

Veerle Lisabeth debuteerde als auteur het voorbije jaar met haar boek ‘Koning Jiro van Lijfland’. Een prentenboek waarvoor ze de mosterd vond bij haar zieke zoon Jietse, die eigenhandig de pijn in zijn lichaam kon sturen. Het boek wordt verkocht ten voordele van het Kinderkankerfonds.

Jietse Roose was zeven toen hij de diagnose leukemie kreeg. Op aansturen van zijn mama Veerle Lisabeth (45) vond hij een manier om om te gaan met zijn pijn en misselijkheid. Hij gebruikte zijn fantasie, die uiteindelijk zijn mama inspireerde voor haar debuut Koning Jiro van Lijfland. Jietse onderging een stamceltransplantatie en had zes maanden intensieve ziekenhuisopname in het UZ Gent. In het boek wordt ook Jiro zwaar ziek. De wijze tovenaar helpt hem en hij wordt koning van “lijfland”, zijn lichaam.

Baas over je lijf

Met dit boekje hoopt Veerle alle kinderen aan te zetten om koning van hun lijf te worden. “De kracht van onze fantasie is groter dan we denken”, zegt ze. Voor haar was de nominatie voor de titel van Krak een ideale gelegenheid om het boek onder de aandacht te brengen. “De opbrengst is voor het goede doel en dat mag op die manier zoveel mogelijk in de kijker komen”, zegt Veerle over haar nominatie.

We hebben een grondige promotiecampagne gehouden

Ze besloot om er 100 procent voor te gaan en startte haar promotiecampagne. “Ik gebruikte Facebook, maar schreef ook een persoonlijke mail naar alle mensen in mijn adressenboek. Ik vermeldde een directe link, zodat men gewoon maar moest doorklikken. Hier kreeg ik de meeste reacties op, veel meer dan op Facebook. Ik geloof dat mensen graag persoonlijk worden aangesproken.”

Veerle kon ook rekenen op de steun van haar ouders, die toch heel wat werk verzetten. “Zij kennen veel mensen en gingen bij hen langs om te vragen om te stemmen voor mij”, vertelt Veerle nog.

Positieve reacties

In haar dorp werd ze regelmatig staande gehouden door mensen die lieten weten dat ze voor haar hadden gekozen. “Dat doet uiteraard veel deugd”, klinkt het. Nu ze Krak geworden is, hoopt ze dat haar boek nog meer verkocht wordt.

“Het boek kreeg wel heel veel positieve reacties. Ik werd zelfs gecontacteerd door iemand die het wil verfilmen. Binnenkort zit ik samen met nog drie andere partijen om het project te bespreken.” Verder denkt Veerle erover na om op basis van hetzelfde concept een kinderboek te maken over emoties. Het boek Koning Jiro van Lijfland kan je bestellen kan via www.koningjiro.be. De opbrengst is voor het Kinderkankerfonds (15 euro).

VRAGENRONDJE

Het schrijven is bij Veerle een sluipende constante die met onregelmatige tussenperiodes opduikt. “Voor mijn job als advocaat schreef ik uiteraard conclusies”, zegt ze. “Tijdens en na mijn politieke carrière maakte ik opiniestukken. Ik heb nooit een dagboek gehad, maar ik ben wel geneigd om gedachtes of gebeurtenissen neer te schrijven. Ik verzamel ook zelfgeschreven materiaal of documentatie over uiteenlopende onderwerpen die mij boeien en waarvan ik denk ‘daar wil ik nog eens ooit een boek over schrijven’.”

Dacht je op voorhand dat jouw debuut een kinderboek zou zijn?

“Toen Jietse ziek was, pende ik af en toe wat filosofische beschouwingen neer over de crisis waar we ons in bevonden.” Maar Jietse verraste haar vooral met zijn prestaties om zijn lichaam te sturen. Met fantasie, concentratie en positieve aandacht kon hij zijn pijn verminderen. “Als hij misselijk was van de chemo zei hij: ‘Ik ben eventjes weg, ik moet mijn mannetjes aansturen’.” Op basis van deze verbeelding ontstond het idee voor het boek, maar de effectieve uitwerking liet nog een tijdje op zich wachten. Toen Jietse genezen was, in 2014, pakte Veerle de draad weer op. “Ik had hoegenaamd geen ervaring met een kinderboek, laat staan een prentenboek. Daarom ging ik praten met mijn klasgenote uit het secundair, Hilde Vandermeeren. Zij schreef al meer dan 40 kinder- en jeugdboeken.”

Ook de tekeningen van Robin Martens vallen op.

“Het was voor mij belangrijk dat de tekeningen kinderen konden inspireren. De tekst was een ander paar mouwen, want eenvoudig schrijven is toch wel moeilijk.” Jeugdauteur Heide Boonen was haar mentor die tips gaf en het boek nalas. Omdat Veerle geen uitgever vond, moest ze zelf zorgen voor het zetwerk en drukker.

BIO

Privé

Veerle Lisabeth (45) is opgegroeid in Wakken en woont met haar man Stefaan Roose (53) en hun vier zonen Siebe (15), Jietse (12), Djurre (9) en Tade (9) aan de Wakkensesteenweg.

Opleiding en loopbaan

Veerle is juriste maar volgde ook opleidingen over bemiddeling, allerlei communicatie, omgaan met emoties, conflicthanteringen. Enkele jaren geleden koos ze om te stoppen als advocaat en een privépraktijk te starten als bemiddelaar en conflictbeheerser.

Vrije tijd

In haar vrije tijd houdt ze ervan om te lezen, te fietsen, te reizen en de natuur in te gaan.

(Edith Van Wuytswinkel)