‘Den Os en Den Ezel’ in Snellegem is nu ‘Saporo’: “Naam paste niet meer bij concept”

Stefan Demeulemeester en Annelies De Vos bij hun nieuwe logo én vernieuwde bar. "We hebben de voorbije maanden renovatiewerken uit te voeren." (foto BC)

Restaurant ‘Den Os en Den Ezel’ is niet meer. Zaakvoerders Stefan Demeulemeester en Annelies De Vos hebben hun restaurant omgedoopt tot ‘Saporo’. “In de wereldtaal Esperanto staat het woord Saporo voor de verzameling van smaken.”

“De geschiedenis herhaalt zich”, begint Annelies. “Elf jaar geleden zijn we gestart met Den Os en Den Ezel in juni en in juli ben ik bevallen van onze dochter Senna. Nu, elf jaar later, kiezen we voor een naamsverandering en ben ik opnieuw zwanger. We verwachten ons tweede kindje in augustus. Het is opnieuw een meisje.”

Den Os en Den Ezel krijgt dan wel een nieuwe naam, aan de uitmuntende kwaliteit verandert niets. “We vonden al een tijdje dat de naam ‘Den Os en Den Ezel’ niet meer bij ons concept past. De naam doet te veel denken aan een grillrestaurant, terwijl we dat al lang niet meer zijn. Daarom hebben we de coranacrisis aangegrepen om van naam te veranderen. Tevens hebben we de zaak opgefrist”, vervolgt chef-kok Stefan.

Zoet, zuur, zout,…

Saporo, een naam die onbekend in de oren klinkt. “Dat was ook de bedoeling. We zochten een naam die goed klonk, waar nog geen restaurant naar werd vernoemd én waarvan de sitenaam ook nog vrij was. We vonden ‘Saporo’ goed klinken. In Esperanto, de wereldtaal die nooit echt is doorgebroken, staat Saporo voor de verzameling van de smaken. De zes smaken zijn zoet, zuur, zout, bitter, umami en vet.”

Maandag, de eerste dag dat de horeca de deuren weer mocht openen, stonden Stefan, Annelies en hun team weer paraat. “Het was weer zoeken na drie maanden gesloten te zijn. Het was net als 11 jaar geleden, onze eerste dag in Den Os en Den Ezel. Ik had stress, zelfs een beetje faalangst”, lacht Stefan. “Onze trouwe klanten hadden al op voorhand gezegd: ‘de eerste dag dat jullie weer open mogen, zijn we daar’. Het doet deugd dat we zo gesteund worden.” (Bieke Cobbaert)

www.saporo.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier