Den Blok: ‘The Bronx’ van Wevelgem

Overlast, drugs, vechtpartijen, autozwendel en uiteindelijk een schietpartij. De Spoorwegstraat haalde afgelopen week de nationale pers nadat een 38-jarige man er een kogel in het hoofd kreeg. Voor de buurtbewoners komt het nieuws absoluut niet als een verrassing. “Het was een kwestie van tijd vooraleer dit ging gebeuren”, klinkt het.

Dinsdagavond in de Spoorwegstraat werd een man in het hoofd geschoten. (Foto CLL)
Dinsdagavond in de Spoorwegstraat werd een man in het hoofd geschoten. (Foto CLL)

Dinsdagnamiddag rond 15.30 uur weerklinken 2 luide knallen in de omgeving van de Wevelgemse Spoorwegstraat. Getuigen zien een voertuig met Franse nummerplaten met gierende banden wegrijden. Op straat ligt een zwaargewonde man op de grond. Als bij wonder slaagt hij erin zelf de hulpdiensten te verwittigen. De oproep die de alarmcentrale bereikt is angstaanjagend duidelijk: hij werd zonet neergeschoten.

Zowel hulpdiensten als politie kwam massaal ter plaatse en konden de melding bevestigen. Tijdens een schermutseling kreeg de dertiger een kogel in het hoofd, een tweede kogel miste zijn lichaam op een haar na. De 2 kogelinslagen in het raam van zijn bescheiden appartement zijn er de trieste getuigen van. Het slachtoffer, een niet onbesproken Wevelgemnaar, verkeert niet in levensgevaar en kan zelfs al verhoord worden.

Het parket startte een onderzoek op grote schaal, maar was erg karig met commentaar. Er wordt enkel bevestigd dat de verdachten met de noorderzon zijn verdwenen. Binnen politionele kringen horen we een gelijkaardig verhaal. Drugs, ruzie, maar vooral: geen commentaar.

Politie kind aan huis

In de buurt zijn de mensen dan wel weer heel wat spraakzamer. Den Blok, het appartementsblok waar de feiten zich afspeelden, is er berucht. Het complex, met enkele bescheiden appartementen, behoort toe aan het OCMW en wordt gebruikt om mensen in precaire situaties een onderdak te bieden.

“Maar de politie is hier kind aan huis meneer”, klinkt het in de omgeving. “Vechtpartijen, mensen die ladderzat staan te roepen op straat, een clandestien handeltje in voertuigen of onderdelen, en natuurlijk drugs.”

“Het is hier in enkele jaren tijd compleet ontspoord en niemand lijkt er vat op te krijgen. Een tijdje geleden stonden ze hier drugs te dealen op de parking van voormalig papierfabrikant Corne. Net op dat moment passeerde een combi van de politie, waarop die mannen het op een lopen zetten. We vonden hun verpakkingen met drugs in onze tuin want in volle vlucht hadden ze alles over de haag gegooid. Dat er ooit eens zwaar geweld aan te pas zou komen stond in de sterren geschreven.”

“Recentelijk kwamen hier Russen of Tsjetsjenen verhaal halen bij de kerel die werd neergeschoten. Moet de schietpartij in die context worden gezocht? Het zou ons alvast niet verbazen.”

De woorden van de buurtbewoners lijken niet echt uit de lucht gegrepen. Het volstaat om de desbetreffende parking, die grenst aan het appartementsblok, op te wandelen om kennis te maken met de realiteit. Een kerkhof van half ontmantelde autowrakken ontsieren er het zicht. Zowel gemeente als politie staan schijnbaar machteloos tegen de groei en bloei van deze criminele hotspot in Wevelgem. (CLL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.