Dementievriendelijke parcours doorkruisen Groot-Wevelgem

Wie wil, kan op verkiezingszondag 26 mei in Gullegem een nieuw wandelparcours instappen. Dat passeert langs en roept herinneringen op aan restanten van het vroegere Gullegem en is hiermee bewust ‘dementievriendelijk’.

Dertig verenigingen zetten mee hun schouders onder de feestelijke opening van de Gullegemse dementiewandeling. © AV

Door André Vlerick

De wandeling kadert in het nieuwe project Dementievriendelijk Wevelgem, waarbij OCMW en gemeentebestuur samenwerken met de Wevelgemse woonzorg- en dienstencentra, thuiszorgdiensten, huisartsen, apothekers, lokale verenigingen en organisaties. Men wil dementie beter bekend maar vooral ook makkelijker beheersbaar en draagbaar maken voor iedereen. “Concreet hebben wij een wandelroute uitgewerkt in elk van de drie deelgemeenten“, verduidelijkt José Lecoutere, directeur van Het Gulle Heem en motor achter het overkoepelende project. “De wandeling in Gullegem is de eerste in de rij. De andere twee worden voorgesteld en ingestapt op 16 juni in Moorsele en 23 juni in Wevelgem.”

In elk van de drie deelgemeenten komt er een wandelroute – José Lecoutere, directeur Het Gulle Heem

De bedoeling was telkens een parcours uit te tekenen dat je langs de belangrijkste en vooral de betekenisvolle plaatsen van de (deel)gemeente voert: plaatsen die voor iedereen, maar in het bijzonder voor mensen met dementie, herinneringen en verhalen kunnen oproepen. Het vertrekpunt is telkens een van de woonzorgcentra. Elke wandeling werd ook vastgelegd in een brochure met foto’s en een woordje uitleg. Het parcours afstappen moet niet alleen herinneringen oproepen, maar (het omgaan met) dementie ook beter bespreekbaar maken.

Reuzen stappen mee

In Gullegem is het Gulle Heem het startpunt. Het inwandelen gebeurt tussen 13.30 uur en 16 uur. Door de medewerking van niet minder dan dertig Gullegemse verenigingen is er rond het parcours allerlei randanimatie zoals muziek, toneel, beweging, oude ambachten, koeien melken, volksspelen, volkstuinen bezoeken. Op enkele stops serveert men ook drankjes en hapjes uit grootmoeders tijd. Reuzen Soiten Kroote en Tréze Biezjong moeten bij mooi weer de publiekslokkers vormen op de startplaats.

Wie er zondag niet bij kan zijn, maar de uitgestippelde tocht later eens met het gezin of met vrienden wil maken, kan aan het onthaal in het Gulle Heem een gratis wandelbrochure bekomen.

Meer info op 056 43 20 80.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.