Dement en Archipel protesteren tegen afbraak zwembad tijdens Festival van de Architectuur

© (Foto EFO)
Gillian Lowyck

Sinds gisteren vindt in Oostende het Festival van de architectuur plaats. Op tal van plekken in Oostende is er heel wat te doen rond architectuur. Een reden om het Stedelijk Zwembad, dat met de sloop bedreigd is, in de kijker te zetten, vinden organisaties Dement en Archipel. Zij protesteerden vandaag tijdens hun ‘Moment van de vergeten architectuur’.

“Het Festival van de Architectuur heeft als belangrijk thema ‘In Transit’, hoe we de wereld bewonen, waar we dit doen, hoe we met duurzaamheid omgaan, welke ruimtes we willen. Maar groot is onze verbazing dat over het voormalig Stedelijk Zwembad van Oostende geen woord mag gerept worden. Dit blijft onbesproken op dit nationaal belangrijk festival”, klinkt het bij Rob Loosveldt en Guy Servaes van respectievelijk Archipel vzw en Dement vzw.

“Vergeten? Laten we het eerder moedwillig vergeten noemen. Het mag niet aan bod komen, het mag niet vermeld worden, het is al mentaal en politiek afgebroken voordat enige sloopaanvraag werd ingediend. Het stadsbestuur pleit inderdaad voor afbraak van het internationaal gewaardeerde zwembad, gebouwd in een miskende en weinig populaire stijl, het brutalisme. Uniek aan de kust, uniek in België, uniek in de wereld.”

“In deze week met de focus op de architectuur, willen we toch oproepen om na te denken over dit stukje verguisde architectuur. Op het moment dat het belangrijk colloquium rond “Architectuur in Transit” doorgaat in De Grote Post, willen we op de trappen de aanwezigen doen herinneren dat er een belangrijk architectonisch gebouw wat verder op staat. Een gebouw dat meer verdient dan afbraak, een voormalige zwemhal die perfect ‘in transit’ kan evolueren naar een actieve stadshal.”

“Onze beide verenigingen pleiten voor behoud van het essentiële deel: de zwemhal. De herbestemming ervan als stadshal midden een groene ruimte maakt verbinding tussen het erfgoed uit de Belle Epoque, de Koninklijke Gaanderijen, het erfgoed uit het interbellum, het Thermae Palace, en het erfgoed uit de jaren zeventig, het zwembad. “

“De toekomst van een stad wordt bepaald in het heden en de wijze hoe men al of niet respectvol en koesterend is omgegaan met zijn verleden en zijn gebouwen. Laten we in Oostende de uitdaging aangaan, nl. het verduurzamen en herwaarderen van oude en jonge historische gebouwen die de identiteit van de stad mede bepalen. Onze stad is voortdurend in transit, vroeger door ongebreidelde afbraak, hopelijk morgen door herwaardering en herbestemming.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier