Delphine verloor haar kindje, nu zet ze zich in voor Boven de Wolken: “We waren onder de indruk van hun werk”

foto EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Delphine Kesteloot (28) verkoopt in het kader van De Warmste Week tasjes voor Boven de Wolken, een vrijwilligersorganisatie die zorgt voor foto’s van kindjes die bij of kort na de geboorte overlijden. In maart beviel Delphine zelf van een doodgeboren dochtertje, Louise.

“Het was onze eerste zwangerschap”, begint Delphine Kesteloot haar verhaal. Oorspronkelijk komt ze uit Bissegem, maar ze woont samen met Stephen Decat in Gullegem. “De nekmeting van ons kindje oogde positief en we waren vol spanning aan het wachten op het geslacht. Dat zouden we weten dankzij de NIP-test. Toen hielden we absoluut geen rekening met slecht nieuws, tot we te horen kregen dat ons kindje een verhoogde kans op trisomie 21 had.”

Syndroom van Down

Delphine werkt als woonbegeleider bij mensen met een mentale beperking in Bissegem. Vanuit haar professionele achtergrond wist ze dus meteen wat dat betekende. “Trisomie 21 wordt het syndroom van Down genoemd. De vruchtwaterpunctie bevestigde het vermoeden. We beslisten samen, na lang nadenken, om de bevalling op te wekken. Op 21 maart, net Wereld Downsyndroomdag, werd ons dochtertje Louise geboren.”

Voor het jonge koppel was het een moeilijk te nemen beslissing. “Ik zie mensen met een beperking heel graag”, zegt Delphine. “Maar ik weet ook welke zorgvraag die mensen hebben en zie al te vaak de ongerustheid bij ouders. Veel ouders van mensen met Down vragen zich hardop af: ‘wat als wij er niet meer zijn?’ Het leven van een familie waar iemand met Down opgroeit, is helemaal anders dan je vaak op televisie ziet.”

Vrijwilligers

Doordat Delphine op het moment van de geboorte al 16 weken zwanger was, kon het gezin een handafdrukje van hun kindje laten stempelen. “Daar heeft het Berrefonds voor gezorgd”, legt Delphine uit. “Ze bezorgen ouders vooral tastbare herinneringen. Een lakentje om je kindje mooi in te leggen, armbandjes voor in het kistje en de familie of een sleutelhanger voor de ouders.” Het koppel deed ook meteen beroep op vzw Boven de Wolken. Een fotograaf komt dan foto’s nemen van Louise en de eerste en jammer genoeg meteen ook laatste momenten van het gezin samen. “Hiervoor kwamen twee vrijwilligers uit Gent. Boven de Wolken werkt volledig gratis. Dat vrijwilligerswerk is volgens mij echt niet te onderschatten. De fotografen steken er enorm veel tijd in, komen soms van ver en ze belanden altijd in trieste situaties.”

Delphine en Stephen zijn de vzw erg dankbaar. “Wij waren oprecht onder de indruk van hun werk. Ze gingen bijzonder respectvol om met ons kindje, dat op dat moment amper een hand groot is. Maar ook naar ons toe waren ze heel oprecht”, vertelt Delphine. “De foto’s zelf hebben we nog niet vaak bekeken, dat ligt nog te moeilijk. Maar gewoon al weten dat er foto’s zijn, is voor ons heel belangrijk.”

Om de vzw financieel te steunen en Boven de Wolken in eigen naam te bedanken, lanceert Delphine een actie in het kader van De Warmste Week. “Ik verkoop toiletzakjes met een eigen design: een wolkje met een klein sterretje erboven. Dat sterretje staat symbool voor alle overleden kindjes”, zegt ze. De zakjes worden verkocht aan 10 euro per stuk, de winst gaat integraal naar vzw Boven de Wolken. Wie er eentje of meerdere wenst, kan terecht in café Het Koningshof, brood- en eethuis Bagatelle, apotheek Declercq en traiteur Soubry in Bissegem, bakkerij De Marez in Gullegem en krantenwinkel Charade in Kortrijk. Meer informatie over de actie vind je via de Facebookpagina Memories for Life.