Delhaize Torhout verruimt winkel en verdubbelt parking

Bij de drie te slopen huizen en met op de verre achtergrond de Delhaize-winkel: de zaakvoerders Thibaut Lemahieu en zijn vrouw Hanne Tierssoone met hun zoontje Oscar (2). Ze hebben ook nog twee dochtertjes, Manou (5) en Odette (3).©Johan Sabbe
Bij de drie te slopen huizen en met op de verre achtergrond de Delhaize-winkel: de zaakvoerders Thibaut Lemahieu en zijn vrouw Hanne Tierssoone met hun zoontje Oscar (2). Ze hebben ook nog twee dochtertjes, Manou (5) en Odette (3).©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Het gaat hard voor Thibaut Lemahieu, zaakvoerder van AD Delhaize in Torhout. Nog niet eens zeven jaar geleden, in april 2014, nam hij het grootwarenhuis over en bouwde het met zijn vrouw Hanne Tierssoone uit tot een succesvolle zaak. Tegen begin mei ondergaat de vestiging een grondige metamorfose, want de winkel breidt met 400 vierkante meter uit en dankzij het slopen van drie huizen wordt de parking verdubbeld.

Thibaut mag dan pas 34 zijn en Hanne 33, aan ondernemingszin geen gebrek. Na Torhout kreeg het koppel in 2016 ook de Delhaize-vestiging in Ingelmunster in handen en vorig jaar die in Koekelare. Plus: in datzelfde Ingelmunster bouwen ze samen met vennoot Benoit Dezutter een gloednieuwe Albert Heijn, die in mei zou moeten opengaan. Thibaut en Hanne wonen met hun gezin op de wijk ‘t Rozeveld. Ze hebben drie kinderen: Manou (5), Odette (3) en Oscar (2).

Versconcept met afhaalgerechten van Puur Genieten

Thibaut is opgegroeid in de wereld van de supermarkten. Zijn grootouders en ouders runden jarenlang Unic-winkels, vooral in het Brugse. Thibaut ging aanvankelijk een andere weg op en studeerde kok aan de hotelschool Spermalie. Hij werkte in diverse toprestaurants, maar toen hij in 2008 plots de kans kreeg om een zelfstandige Proxy Delhaize te starten in De Panne, nam hij de uitdaging aan. Hij was pas 22, maar de trein was vertrokken. Hij bleef zijn zaak in De Panne runnen totdat hij in 2014 de AD Delhaize in Torhout overnam.

Thibaut neemt de algemene coördinatie van de winkels op zich en Hanne spitst zich toe op het personeelsbeleid. Alleen al Delhaize Torhout biedt werkgelegenheid aan 32 personen, uiteraard niet allemaal voltijds. Van zodra de plaatselijke vestiging binnenkort ruimer wordt en het versverhaal van het warenhuis nog meer in de markt wordt gezet, betekent dat bijna zeker dat er extra jobs in te vullen zullen zijn. Dat is dan weer goed nieuws voor de regio.

“Het is belangrijk dat je je als zaakvoerder kunt omringen met een aantal mensen waarop je blindelings kunt vertrouwen”, aldus Thibaut. “Mensen die helpen meedenken in je verhaal als ondernemer. In Torhout is winkelverantwoordelijke Aline Van Gilsen zo iemand. Ook Tom Desmet, die op zelfstandige basis ons team komt versterken, biedt ons een meerwaarde. Hij was tot voor kort uitbater van het nabije restaurant Puur Genieten en zal ons streven naar een nog ruimer versconcept met kaas, fijne vleeswaren en unieke afhaalgerechten gestalte helpen geven. Er zullen zelfs enkele succesbereidingen van Puur Genieten verkrijgbaar zijn.”

Ook afhaalmuur voor pakjes voorzien

“Maar ook de kleine verhalen dragen bij aan het succes van onze zaak. Dan denk ik aan Björn Decleir, die wekelijks op donderdag de rekken met de koeken komt aanvullen. Hij doet dat trouw en op zijn eigen sympathieke manier. Hij geniet ervan en wij zijn er heel blij mee. Ondernemen is meer dan geld verdienen.”

De plannen om de Torhoutse Delhaize-vestiging serieus onder handen te nemen, liggen al een tijdje klaar, maar nu is alles rond en kan de uitvoering starten. Als het meezit, zou de grondig vernieuwde en verruimde winkel samen met de verdubbelde parking tegen begin mei klaar moeten zijn. Dat betekent wel dat de zaak in de tweede helft van april tien dagen gesloten moet worden om de verbouwingswerkzaamheden tot een goed einde te brengen.

Het warenhuis ondergaat een metamorfose en zal er straks zo uitzien. Met dank aan Desmet & Lammens architecten.©JS
Het warenhuis ondergaat een metamorfose en zal er straks zo uitzien. Met dank aan Desmet & Lammens architecten.©JS

Cruciaal voor het project was de aankoop van drie huizen naast de toegang tot de parking aan de Maria Van Bourgondiëlaan. Die panden worden nu gesloopt om de parkeergelegenheid met 70 plaatsen te kunnen uitbreiden.

Bredere parkeervakken voor meer comfort

“We verdubbelen niet alleen het aantal parkeerplaatsen, we maken elk parkeervak ook 20 centimeter breder, waardoor er tussen twee vakken 40 centimeter extra ruimte ontstaat”, vervolgt Thibaut. “Het comfort voor de klanten zal er enorm door toenemen. We zorgen bovendien voor een vlottere circulatie op de parkings met aan de Karel de Goedelaan maar één gezamenlijke in- en uitrit meer. Dat zal de veiligheid ten goede komen. Het wordt bovendien parkeren tussen het groen, met aanplantingen en een fiets- en wandelverbinding. Er komen laadpalen voor elektrische auto’s en een overdekte fietsenstalling. Plus: voortaan zul je vanaf de parking je leeggoed kunnen inleveren, wat handig is. We voorzien ook een afhaalmuur voor pakjes. Belangrijk: de bevoorrading door vrachtwagens zal gemakkelijker en veiliger kunnen verlopen.”

Energiezuinige ingrepen met warmterecuperatie

Het ontwerp is van de hand van het architectenbureau Desmet & Lammens uit Brugge. De winkeloppervlakte stijgt met 400 m² tot ruim 1.500 m² en het geheel moet qua vormgeving en gebruiksgemak een pareltje worden.

“In de winkel, die een nieuwe gevel krijgt, pakken we de kassazone grondig aan en bieden we enkele zelfscankassa’s aan”, aldus Thibaut. “De vloer wordt vernieuwd, we installeren ledverlichting, de frigo’s worden zuiniger dankzij CO2-installaties en we recupereren hun uitstoot voor de verwarming van de winkel. We leggen zonnepanelen op het dak, voorzien bredere winkelgangen en tillen zoals gezegd ons versconcept naar een hoog niveau.”

“Om ons ingrijpende toekomstproject te realiseren, hebben we de volle medewerking van de stad gekregen, waarvoor onze dank.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier