Delfine Persoon krijgt haar droomkamp én een eigen bokscentrum in Gits

Filiep en Delfine strálen van geluk © Foto Kurt
Redactie KW

Eindelijk, het contract is getekend: Delfine Persoon bokst effectief op zaterdag 1 juni in Madison Square Garden in New York voor de wereldtitel lichtgewichten tegen de Ierse Katie Taylor. “Een droom die in vervulling gaat”, zeggen Delfine en haar coach en vriend Filiep Tampere in koor. “Er ging een lange lijdensweg aan vooraf, maar die was meer dan de moeite waard.”

“We moesten uiteindelijk wel akkoord gaan met bepaalde zaken die we liever anders hadden gezien, maar het belangrijkste is: we kunnen onze droom verwezenlijken en krijgen op die manier ook een beurs van 200.000 euro”, zeggen Filiep en Delfine. “Daar gaan nog wel een deel uitgaven van af (de kosten van de entourage die ze meenemen moeten ze zelf dragen), maar het is toch een aanzienlijk bedrag. In al onze vorige wereldkampen moesten we met veel minder tevreden zijn, ja soms zelfs met nul euro.”

Eigen bokszaal

En dat bedrag kan beslist ook helpen om die andere al jarenlang gekoesterde droom te verwezenlijken: de bouw van een eigen bokszaal. De zoektocht naar een geschikte locatie voor die zaal duurt al enkele jaren. Diverse gemeenten kwamen in ‘the picture’: Zwevezele, Wingene, Izegem… Telkens sprongen de onderhandelingen af, ook al was er al 200.000 euro van de provincie voorzien. “Nu staan we dichter dan ooit bij een oplossing”, zeggen Filiep en Delfine. “En dan nog wel in onze eigen gemeente, op de site aan de Ajoy van Deurenstraat waar vroeger VDAB-opleidingen werden gegeven. De VDAB is daar weggetrokken omdat de buurtbewoners teveel last hadden van geluidsoverlast van de bouwkranen. Met een bokscentrum zullen de buren best wel kunnen leven, veronderstellen we. Maar laat ons niet op de feiten vooruitlopen: pas volgende maand zal hier meer duidelijkheid over komen.”

Grote kans dat ons nieuwe bokscentrum op VDAB-site in Gits komt

De gemeente Hooglede steunt Delfine alvast volop in haar plannen voor de nieuwe bokszaal in Gits. “We willen dit project ook financieel steunen en kunnen alleen maar trots zijn op onze ereburger”, zegt sportschepen Frederik Sap. “Ze draagt Hooglede en Gits tot ver buiten onze gemeentegrenzen uit. Dankzij haar en Filiep is de bokssport ook vrij populair in onze gemeente. Als ze terug is van New York zullen we haar zeker huldigen. Ze is ook een ereburger met een hart, want in het kader van Music For Life is ze ‘s avonds om 23 uur nog op de rollen komen rijden is voor het goede doel.”

Stefaan Lamssens van café Yin-Yang, waar voor iedere boksmeeting van Filiep en Delfine kaarten te koop zijn, is uiteraard ook in de wolken. “In ‘t café is haar titelkamp van 1 juni ‘talk of the town’. Delfine is bij ons heel populair en de mensen waren enthousiast als ze het goede nieuws vernamen. We zijn nu al aan het kijken om die kamp rechtstreeks te streamen, al zal dat niet gemakkelijk zijn. En uiteraard volgt er een feestje als Filiep en Delfine terug zijn uit New York.”

“Een bekroning”

“Dit is absoluut een unieke kans voor Delfine en Filiep”, zegt Izegemnaar Marnix Dujardin, organisator van het boksgala in Ingelmunster. “Een bekroning van haar carrière. En een nog grotere bekendheid van iemand die de bokssport positief uitdraagt. Dat zal ongetwijfeld ook een boost zijn voor de bokssport in België. Heel wat clubs zullen daardoor jonge mensen over de vloer krijgen. Niet noodzakelijk om competitie te doen, maar gewoon om te trainen en de conditie te onderhouden.”

Zelf gaat Marnix niet naar New York. “Het is een vrij dure zaak als je hoort wat de tickets kosten. Ik kreeg wel een telefoontje van een Mechelaar die ieder jaar in november een weekend in Izegem logeert en er naar de boks gaat kijken. Hij zit nogal goed bij kas en zei me dat hij zeker naar New York gaat. En als ze ginds een revanche moet boksen hij nog een keer zal gaan. Bij de vrienden in Izegem is het ook allemaal Delfine dat de klok slaat.”

“Dé gebeurtenis van het jaar”

Filip Vanmoerkerke, eigenaar van de boksclub van Filiep en Delfine en lange tijd voorzitter van hun boksclub, is ook zaakvoerder van café De Boksneuze aan het station van Lichtervelde. “Dat Delfine zou boksen tegen Taylor stond eigenlijk al een hele tijd zo goed als vast”, zegt hij. “Alleen de kleine details moesten nog ingevuld worden. Dat is het hoogste wat Delfine kan en wil bereiken in de bokssport en zij en Filiep verdienen dat voor de volle honderd procent. Bij ons in Lichtervelde hebben heel veel mensen het over ‘de gebeurtenis van het jaar’. Als ze terugkomt uit New York zal ik ongetwijfeld een feestje bouwen. Of ze nu in New York wint of verliest, ze verdient dat feest.

Ondertussen raakt donderdagmorgen bekend dat de een van de twee boksers van de hoofdkamp op 1 juni, Jarell Miller, positief heeft getest op een dopingcontrole. Of deze wending de kamp van Delfine, die als voorprogramma staat, in het gedrang kan brengen is nog onduidelijk. Delfine zelft ligt er alvast niet van wakker.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.