Delegatie op bezoek bij Arme Klaren om goed weer af te smeken voor Heksenstoet Beselare

Het Heksenstoetcomité werd vertegenwoordigd door voorzitter Charles Bayart, secretaris Heidi Ingelbeen en regisseur Jo Lottegier om samen met burgmeester Dirk Sioen naar de Arme Klaren in Oostende trekken om het mooie weer af te dwingen en meteen eieren, groenten en heksenbier achter te laten. © ZB
Redactie KW

Dinsdag bracht burgemeester Dirk Sioen en leden van het heksencomité een bezoek aan de Arme Klaren in Oostende om gunstig weer af te smeken voor de Heksenstoet in Beselare komende zondag 28 juli.

Het is voor de tweede keer dat een delegatie van de heksenstoet naar de Arme Klaren trekt. De eerste keer was dit in 2017 omdat de editie van 2015 niet kon uitgaan wegens het slechte weer. De traditie wil dat om mooi weer af te smeken voor een gebeurtenis of feest buiten eieren moeten gegeven worden aan de Arme Klaren. Volgens de zusters gebeurt dit nu opnieuw veelvuldig, meer dan vroeger. Ook veel jonge mensen vinden de weg naar het klooster, die van de traditie gehoord hebben via hun (groot)ouders.

Dat het helpt, konden we ondervinden,” zegt voorzitter van het Heksencomité Charles Bayart. “De vorige editie was een topeditie en het was goed weer, dat in tegenstelling met 2015 toen we de zusters niet bezochten.” Voor het bezoek aan de Arme Klaren in Oostende vulde burgemeester Dirk Sioen, die zoals iedereen weet groenteboer is, een mand met tuinverse groenten. “De zusters zullen kunnen genieten van onder meer bloemkool, witlof, wortelen, krielaardappelen, pijpajuintjes, tomaten en ook sappige appelen. Daarbij voegde ik ook bio-eieren. Vorige keer waren de zusters uiterst tevreden en we willen dat ze dat nu ook zijn.”

Voorzitter van het Heksencomité Charles Bayart, die diverse cafés in eigendom heeft en een drankencentrale in de Lageweg in Menen runt, bracht een rijkelijke mand met onder meer Nunnebier, Heksenbier, fruitsapjes, frisdranken en koffie mee. Het gezelschap, dat naast de burgemeester en de voorzitter ook bestond uit regisseur Jo Lottegier, secretaris Heidi Ingelbeen en enkele leden van het comité, vergaderde dinsdagmiddag in het huis van de burgemeester in Zonnebeke en maakte er een gezellige namiddag van. “Misschien moeten we nu wel vragen dat het niet te warm zou zijn”, grapte de burgemeester.

De Oostendse Clarissengemeenschap werd in 1861 opgericht en vestigde zich in 1862 in een klooster in de Platformstraat. Dat pand in de binnenstad had in de jaren vijftig zwaar te lijden onder de overstroming van 1953. De Oostendse architect Paul Felix overtuigde de zusters een nieuwbouw op te trekken. In april 1959 verhuisden ze naar hun nieuwe monasterium Zonnelied. Het complex, sinds 2002 beschermd als monument, is een schoolvoorbeeld van modernisme. Er verblijven 15 zusters die op één na de zestig jaar voorbij zijn.

(NV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier