Dekens Thomas Demey en Arnold Verkinderen vieren Sint-Elooisfeest in Ruiselede

Ieder jaar op de eerste zaterdag van december wordt traditioneel Sint-Elooi gevierd. Het feest wordt geleid en gedirigeerd door de beide feestvarkens, de Sint-Elooisdekens. Dit jaar, op zaterdag 1 december, zijn dat Arnold Verkinderen (54) uit de Kanegemstraat en de jonge en ongehuwde deken Thomas Demey (22) uit de Poekestraat.

Thomas Demey (links) en Arnold Verkinderen. © Foto RV

Thomas Demey woont met zijn jongere broer Mathias en zijn ouders in de Poekestraat. Pa en ma Wim en Lieve Vandekerckhove baten er het bekende Tuincentrum-Hobbycenter Demey uit. Thomas werkt mee in de ouderlijke zaak, na zijn studies bachelor agro-industrie in Roeselare. Hij concentreert zich vooral op de verkoop voor en het sproeiwerk bij particulieren.

De KLJ is of was zijn dada en ook diverse stromingen van muziek behoren tot zijn favoriete hobby’s. Vroeger verpandde hij zijn hart aan het ‘dj spelen’, nu gaat hij meer naar concerten en festivals. Met enige schroom verklapt hij voetbalfan te zijn, specifiek voor Zulte Waregem. In 2014 was zijn pa Wim de getrouwde deken voor de editie van dat jaar. Benoit Provyn koos Mathias in 2016 uit als feestdeken anno 2018.

Springpaarden

Arnold Verkinderen uit de Kanegemstraat is de vader van Remco (deken in 2013), Bruno, Sarah, Brecht en Oscar en fulltime hoefsmid. Andy Vanbruwaene uit de Waterwalstraat verkoos hem twee jaar geleden tot feestleider op 1 december 2018. Arnold is gepassioneerd door paarden, specifiek springpaarden, de kweek, de verkoop en het deelnemen aan crossen.

Half september startte het olijke duo de rondgang, de invitatie voor de grote dag. “Daarvoor baseren we ons op de lijst van de deelnemers van de vorige editie. Dat sociaal contact is heel plezant en verrijkend. Nu kunnen we op al de relatief bekende namen een gezicht plakken. De gastvrijheid en de vriendelijke ontvangst zijn hartverwarmend, naast het drankje dat men ons overal gul aanbiedt”, lacht Thomas.

Ceremoniële plicht

“Het is de ambitie van elke deken om zoveel mogelijk mensen te sensibiliseren voor deelname. Daarom gaan we ook de boer op naar kennissen en vrienden van buiten de gemeente, de slogan ‘hoe meer volk, hoe meer vreugd’ indachtig. Het is hoogst uitzonderlijk dat iemand moet afhaken. Maar dan verwijzen ze meteen naar de volgende editie, waar ze weer present zullen zijn”, zeggen de dekens.

“Nu kunnen we op al de relatief bekende namen een gezicht plakken”

Vooraf kenden Arnold en Thomas elkaar niet echt close. “Maar dat is geen probleem, de ene pept de andere op en vice versa. Zo wordt een hechte vriendschap gesmeed”, verduidelijkt Thomas.

“Onze lijst omvat een 300-tal namen en adressen. Het is hier een ongeschreven wet dat de campagne in de Poekestraat start bij Willy Lava en dat de eindstreep bij Jo Boone in de Mortelwalstraat ligt, een zijstraat van de Poekestraat. Tenminste als we de gevaarlijke bocht hier bij Marnix De Muynck veilig en ongehavend passeren. Want hij is de gastvrijheid in persoon en de druppelkes zijn constant binnen handbereik’, grijnst Arnold met een gewiekst knipoogje.

“We verwachten ruim 20 paarden en berijders en daar moet collega Thomas bijhoren: het is zijn verdomde morele plicht”, oppert Arnold. Maar Thomas reageert ietwat scheptisch, nog niet helemaal overtuigd van die ceremoniële plicht. Hij heeft nog een goede week stagetijd om het edele dier te bestijgen en te leren hoe je de teugels kan vieren. Oefening baart kunst.

Programma

De Sint-Elooisgilde en vooral de dekens Thomas en Arnold zijn de spirituele en fysieke leiders van het Sint-Elooisfeest. Op zaterdagmorgen 1 december zijn de dekens van de voorbije edities te gast bij de dekens van dit jaar. Om 10.45 uur is er zegening van paard en ruiter.

Het middagmaal van ‘hofleverancier Jimmy’ in zaal ‘t Magazijntje wordt gepresenteerd om 13.30 uur. Dat gaat gepaard met een grote tombola, mits voorlegging van de persoonlijke lidkaart. Het avondfeest met loungebar vindt op dezelfde locatie plaats en start om 21 uur. Na de paardenzegening lonkt een zee van tijd, tijd voor de conventionele herbergbezoeken.

Het Sint-Elooisfeest is sinds jaar en dag een meerdaags gebeuren. Zo is er ook nu weer een schieting met hapje en drankje op woensdag 28 november in de Poekestraat 83, ten huize Thomas, op de site van het Tuincentrum Demey. De dekens zijn bereikbaar via 0478 34 95 76 (Arnold) en 0476 09 00 27 (Thomas).

(Roland Van De Steene)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.