Deken Luc Deschodt kondigt komst van Syrisch gezin aan

Deken Luc Deschodt heeft de 75 jaar bereikt. Dat is de leeftijdsgrens waarop een priester eervol ontslag verdient. © Davy Coghe
Redactie KW

Deken Luc Deschodt (75) neemt straks afscheid van Oostkamp met een laatste werk van barmhartigheid. Samen met de pastorale eenheid Sint-Franciscus zal hij een huis inrichten voor een Syrisch gezin dat op de vlucht is. Dit op vraag van de Brugse bisschop Lode Aerts. “Het gezin verblijft nog in een vluchtelingenkamp in Turkije maar krijgt binnenkort een thuis bij ons.”

Deken Luc Deschodt heeft de 75 jaar bereikt. Dat is de leeftijdsgrens waarop een priester eervol ontslag verdient. “De precieze datum is nog niet bekend gemaakt”, vertelt hij. “De bisschop zal die bekend maken van zodra er een opvolger is aangesteld. Ik zal ongetwijfeld nog het kerkelijk jaar rondmaken. In mei of juni zal ik wel meer weten.”

“Belangrijk om te melden is ook dat onze dekenij verdwijnt. De gemeenten Beernem, Oostkamp en Zedelgem vormden dekenij Brugge-Zuid. Beernem zal aan Tielt toevertrouwd worden, Zedelgem aan Torhout en Oostkamp komt bij Brugge. Ik ben dus binnenkort technisch werkloos”, lacht deken Deschodt. “De nieuw gevormde decanaten zullen nu wel groter zijn. Maar elke deken zal er een assistent bij krijgen die de materiële en financiële beslommeringen op zich zal nemen waardoor de deken zelf zich volledig op zijn eigenlijke opdracht kan toeleggen.”

Vluchtelingenkamp

“Bisschop Lode Aerts vroeg of wij bereid waren om ons binnen onze parochiale eenheid open te stellen voor een kwetsbaar Syrisch gezin op de vlucht, dat opvang zoekt. We hebben daar positief op geantwoord. We durven het aan om als pastorale eenheid een thuis in te richten voor een gezin op de vlucht. Dat gebeurt in samenwerking met Caritas, de federale overheid en het OCMW van Oostkamp”, vertelt hij. “Het gezin verblijft momenteel nog in een vluchtelingenkamp in Turkije maar zal weldra een thuis bij ons krijgen. De samenwerking is al toegezegd maar meer details kennen we nog niet. Het gezin zal heel snel over de nodige erkenningen beschikken en steun kunnen krijgen via de nodige sociale voorzieningen.”

“Onze dekenij verdwijnt, want Oostkamp komt bij het decanaat Brugge”

“Maar er is meer nodig dan dat. Als gemeenschap willen we die mensen omkaderen en op weg helpen. Daarom zullen we op heel korte tijd mensen en middelen verzamelen en aan fondsenwerving doen zodat we voor hen een veilig kader kunnen scheppen. Iedereen kan een steentje bijdragen. Het hele vluchtelingenprobleem kunnen wij niet oplossen maar voor dat gezin kunnen we wel het verschil maken. Wat zou het mooi zijn als we voor die familie een nieuwe toekomst kunnen openen. Het zal ongetwijfeld ook voor ons een verrijkende ervaring worden”, aldus de afscheidnemende deken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier