Deken Filip Van Compernolle kijkt uit naar het Sint-Elooisfeest in Tielt

Filip Van Compernolle: "We werken veel, maar kunnen ook echt genieten." © WME
Redactie KW

Dit weekend mag Filip Van Compernolle feest vieren in ‘zijn’ Tielt. De chauffeur en landbouwer werd verkozen tot deken tijdens het feest van Sint-Elooi. “Ook onze buren steken de handen uit de mouwen.”

Filip Van Compernolle (52) is chauffeur bij Agripom/Warnez uit Tielt. Daarnaast is hij ook een landbouwer in hart en nieren. “Op onze eigen boerderij doen we aan akkerbouw en veeteelt”, vertelt Filip. Hij is gehuwd met Griet Vanackere en de vader van Lisa (25) en Sara (23).

Belgisch witblauw

“Na een dag rijden met de camion kan ik me volledig uitleven tussen mijn dieren – het ras Belgisch witblauw – en het werk op onze hoeve. Er blijft jammer genoeg niet zoveel tijd meer over voor hobby’s, maar voor een etentje of een uitstap met vrienden of familie ben ik altijd te vinden.”

Het dekenschap overnemen past dan ook volledig binnen die filosofie. “Twee jaar geleden vroeg toenmalig deken Johan Debouvere of ik zijn opvolger wou worden en het dekenschap wilde overnemen”, aldus Filip. “Ik heb eigenlijk niet getwijfeld toen ik de vraag kreeg. Ik denk zelfs dat Johan het maar aan één iemand heeft moeten vragen. Mijn vrouw ging gelukkig meteen akkoord.”

Ik heb eigenlijk niet getwijfeld toen ik de vraag kreeg en mijn vrouw ging gelukkig meteen akkoord

Het feest van Sint-Elooi wordt in Tielt georganiseerd door de deken en de Landelijke Gilde samen. “We proberen er met z’n allen een heel mooie dag van te maken. Ook onze buren steken trouwens de handen uit de mouwen. Het feest gaat zaterdag omstreeks 14 uur van start met een bijeenkomst op onze hoeve. Daar kunnen de genodigden genieten van een hapje en een drankje.”

Uiteraard staat ook de traditionele viering op het programma, net als een traktatie door de stad Tielt. “‘s Avonds verplaatst het feest zich dan naar de Shamrock. Het menu heb ik zelf kunnen kiezen en uiteraard gaan we voor het ras dat ik zelf kweek, mijn witblauwe dieren“, lacht Filip. “We hebben 400 uitnodigingen verstuurd, 230 mensen zullen ons vergezellen voor het etentje. Hoeveel mannen we ‘s middags op de hoeve mogen ontvangen, dat is nog even koffiedik kijken. Dat maakt het allemaal wel wat spannend.”

Opvolger

Na een kleine zoektocht heeft ook Filip zijn opvolger gevonden. “Ik kan alvast zeggen dat het iemand is die héél enthousiast is over het dekenschap en ook wel wat een Bourgondiër is. We zijn mensen die veel werken, maar ook echt kunnen genieten. Ja, ik kijk ongelooflijk uit naar de looifeesten”, besluit Filip.

(LDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier