Definitief kruis over wapenwinkel in Lissewege

Er komt dan toch geen wapenwinkel in Lissewege. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Wapenhandel SniperGradeSystems EU krijgt geen toelating om wapens en munitie te verkopen in Lissewege. Gouverneur Carl Decaluwé weigert een vergunning aan de onderneming te geven.

Lissewege stond afgelopen zomer in rep een roer. Aan het voormalige bankkantoor in de Dorpsstraat hing plots een vergunningsaanvraag voor een wapenwinkel. De commotie mondde uit in een petitie ‘neen tegen een wapenhandel in Lissewege’. Een halfjaar later kan het witte polderdorp opgelucht ademhalen. Gouverneur Carl Decaluwé, bevoegd voor het afleveren van vergunningen voor wapens en munitie, weigert een erkenning te geven aan de onderneming SniperGradeSystems EU. Het mag geen wapens en munitie stockeren of verkopen in het voormalige bankkantoor, waardoor het verhaal definitief van de baan is. Over de redenen waarom de vergunning wordt geweigerd, wil niemand zich uitspreken omdat het gaat over ‘een dossier van persoonlijke aard’.

Ook geen omgevingsvergunning

“De stad Brugge vernam inderdaad de beslissing van de FOD Binnenlandse Zaken en de West-Vlaamse gouverneur, waarin aan de onderneming het getuigschrift van erkenning inzake wapens en munitie wordt geweigerd”, wil de stad Brugge enkel de beslissing bevestigen. “Trouwens: wil de uitbater daar een wapenhandel starten, moet hij nog een omgevingsvergunning aanvragen. Dat is tot op heden niet gebeurd. SniperGradeSystems EU mag dus niet uitbaten zolang er geen omgevingsvergunning werd verleend voor de bestemmingswijziging naar handelszaak én voor de opslag van gevaarlijke én springstoffen.”

“Eigenlijk was dat niet meer van toepassing, want we hebben de aanvraag zelf stopgezet”

Zaakvoerder Richard Loyen tilt niet zwaar aan de weigering van het getuigschrift. “Eigenlijk was dat niet meer van toepassing, want we hebben de aanvraag zelf stopgezet”, reageert hij. “Omdat we met een nieuw distributiesysteem zullen werken, zal het pand in Lissewege enkel dienen als administratieve ruimte en opslagplaats van verrekijkers en richtkijkers, oftewel goederen die geen vergunningen nodig hebben. Wat eigenlijk al vanaf de eerste dag de bedoeling was. We hadden indertijd een erkenning aangevraagd zodat we dan op die locatie de richtkijkers op de wapens van onze klanten konden monteren. Maar dat was dus allemaal niet meer nodig.”

Opluchting

De tegenstanders van de wapenhandel slaken een zucht van opluchting. Ook gemeenteraadslid Mathijs Goderis (SP.A), een van de initiatiefnemers van de petitie, reageert tevreden op het nieuws. “Het stemt me natuurlijk gelukkig dat er geen wapenhandel in Lissewege komt. Maar daarnaast blijkt nu dat er wel degelijk plannen waren om op die locatie een handel in wapens en munitie te starten, want in het verleden altijd staalhard ontkend werd. Maar dat is door deze beslissing nu volledig van tafel geveegd.”

(Olivier Neese)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier