Definitief: kerkhofkruis blijft achter Ginstegrot staan

Annie Vandevoorde en Greet Desmet.© CLY
Annie Vandevoorde en Greet Desmet.© CLY
Redactie KW

Intussen is de storm rond het kerkhofkruis in Oostrozebeek wat gaan liggen op De Ginste. Het prachtige kruis, dat bedoeld was voor het plaatselijke kerkhof nadat het oude, rotte kruis werd weggehaald, heeft een vaste plaats gekregen achter de Ginstegrot en zal er volgens Greet Desmet van erfgoedcel Ginstegrot ook blijven staan.

“Voor alle duidelijkheid wil ik er nog aan toevoegen dat het kruis, dat bedoeld was om geplaatst te worden op het Ginstekerkhof, komt van de ontwijde kerk van Ruien. Diaken Robert Lammertijn heeft het Christusbeeld helemaal gerestaureerd met bootvernis en Bart Verstraete maakteer een metalen kuis voor. Het was inderdaad de bedoeling om het kruis een plaats te geven op de begraafplaats van De Ginste, maar de gemeente weigerde dat. Het kruis dat op de begraafplaats stond, werd gemaakt door Remi Devaere, maar was blijkbaar aangetast door de houtworm.”

Nieuw kruis?

“Of de Ginstenaren dan definitief mogen vergeten dat er weer een groot kuis komt op het kerkhof? Helemaal niet, want wij blijven aandringen bij de gemeente tot we de toestemming krijgen om er een kruis te planten zoals de plaatselijke gemeenschap dat wenst. Alleen zal het dan wel een ander kruis zijn”, geeft Greet Desmet nog mee.

Bedevaart

De Ginstegrot blijft in deze meimaand een hotspot. De site waarop nu ook het veel besproken kruis werd geplant, zal de komende weken heel veel volk ontvangen dat komt bidden aan de Ginstegrot. Opzichtster Annie Vandevoorde, die ervoor zorgt dat alles netjes verloopt op het bedevaartsoord, wachten drukke dagen. “Ik zal gedurende de meimaand tot twee keer per dag verse kaarsen moeten komen leggen door de vele bezoekers. Ook tijdens deze coronatijden valt het op dat er haast dagelijks mensen een bezoekje brengen aan de Mariagrot. Dat betekent dat er heel veel miserie is bij de mensen in deze tijden. Op 1 mei begon aan de grot de honderdste editie van de bedevaart. Jammer genoeg moest dat coronaproof gebeuren, waardoor er minder deelnemers konden toegelaten worden”, besluit Annie Vandevoorde. (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier